Så här hittar och avlägsnar du mördarsniglarnas ägg

Ett av de mest effektiva medlen mot mördarsniglar är att hitta sniglarnas ägg och förstöra dem. De kan nämligen gömma sig var som helst under marktäckning, trädstubbar och kompostlådor. Här får fu en guide till var och hur du hittar de små mjölkvita mördarsnigeläggen.

En spansk skogssnigel, även kallad mördarsnigel, lägger upp till 400 ägg om året. Foto: Flickr v/ Guillaume Brocker

Mördarsnigeln är bäst på bortaplan

I Sverige är mördarsniglarna en plåga. I södra Frankrike och på Iberiska halvön, där sniglarna kommer ifrån, tar trädgårdsägarna det lugnt. Där går mördarsniglarna under i den stekande sommarsolen.

Vårt mer måttliga och våta klimat är himmelriket för mördarsniglarna. Det har trädgårdsägare varit medvetna om sedan 1975, då den första mördarsnigeln dök upp i Sverige.

Den invasiva snigelarten – även kallad spansk skogssnigel – saknar naturliga fiender i Sverige. Sådana har de många av i sitt hemland. Här hos oss har den däremot på grund av sin omåttliga aptit i trädgården fått en ny dödsfiende: trädgårdsägaren.

Ny upptäckt om mördarsniglarnas ägg

Plågan med mördarsniglar är säsongsbetonad och framför allt ett sommarfenomen.

Den svenska vintern är dödligt kall för en aggressiv, fransk mördarsnigel. Tidigare har man därför trott att de få överlevande mördarsniglarna lade sina ägg på våren, för att säkerställa artens överlevnad. Fel!

Det är faktiskt september som är högsäsong för mördarsniglarnas äggläggning. Det har visat sig att bebissniglar har mycket bättre chanser att överleva vintern än deras föräldrar, som alla dör när det blir minusgrader.

Här hittar du mördarsniglarnas ägg

Mördarsniglar är bra föräldrar. De är mycket noga med att hitta ljumma och skyddade platser till sina små. Där lägger de cirka 20–40 ägg åt gången. Det har till och med förekommit 70 mördarsnigelägg. Om du vill hitta snigeläggen ska du ta en titt under:

 • Marktäckning vid rabatter, grenar, violväxter och liknande
 • Gamla trädstubbar
 • Kompostlådor
 • Grenavfall
 • Plast och trä
 • Örtkrukor

Sniglarna är fantasifulla, men förutsägbara i sin äggläggning. För de väljer vanligtvis platser där det är varmt och jorden är fuktig.

Så här ser mördarsnigelägg ut

Det är viktigt att du ser till att det är rätt ägg du gör dig av med. Det vore tråkigt att råka ta ägg från vinbärssnigeln eller den svarta skogssnigeln, som båda redan har det svårt på grund av mördarsniglar. Du känner igen den spanska skogssnigelns ägg med hjälp av de här kännetecknen:

 • Äggen är skinande blanka när de är nylagda.
 • Färgen på äggen går från mjölkvit till guldig, ju längre de ligger.
 • Äggen är ofta ovala. Där skiljer de sig från den svarta skogssnigelns helt runda ägg.
 • Äggen är cirka 3-4 mm i omkrets. Där skiljer de sig från vinbärssnigelns ägg, som är cirka dubbelt så stora.

Så här oskadliggör du äggen

Lägg äggen i en plastpåse. Om du känner dig helt trygg med din avfallsförvaring utomhus, kan du bara knyta en knut om påsen och kasta den i sophinken.

Vill du vara helt säker så är kokande vatten metod som aldrig slår fel. Häll kokande vatten över äggen på den plats i trädgården där du har hittat äggen. Vill du vara 100 procent säker på att mördarsniglarnas ägg förstörs, kan du till exempel samla in dem och lägga dem i en gammal gryta. Häll sedan skållhett vatten över mördarsnigeläggen. Voilà – massakern är fulländad!

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Trädgården