Gjut rustika krukor i betong

Det är både enkelt, roligt och billigt att göra helt unika krukor av betong. Allt du behöver är en handduk som doppas i betong.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 timmar
Pris
100 kronor
Gjut rustika krukor i betong

En helt unik kruka som består av en gammal handduk doppad i betong och hängd på tork över en hink.

Intro

Om du inte har arbetat med betong tidigare är det här ett bra nybörjarprojekt där du kan gjuta dina egna unika krukor på bara några timmar. Du får fullständiga steg-för-steg-instruktioner med både bilder och text, så att du vet vad du ska göra under hela processen.

Det handlar om:

 • Kolla ditt arrangemang.
 • Häll torrbetong i en hink.
 • Blanda betongen ordentligt.
 • Doppa handduken i betongen.
 • Häng handduken på plats.
 • Jämna till ytan.

Välj en form och klipp till handduken

Krukans form beror på vad du hänger den betongdoppade handduken att torka över. Ska botten t ex vara fyrkantig eller rund? Ska den ha en jämn rund kant där uppe, måste du klippa handduken rund annars får du fyra långa spetsar på kanten.

Instruktion

01
Så här gör du 6 Steg

Du behöver inte många saker för det här projektet – en gammal handduk, en säck färdigblandad betong, en omrörare till borrmaskinen och något att hänga upp handduken på när du har doppat den i ordentligt med betong.

Det är ett projekt där du kan släppa loss din kreativitet, för det är lätt att forma krukan precis som du vill. Och det finns många alternativ. Här är krukan tänkt för växter, men du kan också gjuta t ex ett unikt fågelbad med denna metod. Du kan också blanda färg i betongen, om du vill ha en kruka i någon bestämd färg.

1

Kolla ditt arrangemang och bestäm dig för hur handduken ska hänga. Kolla också om krukan blir tillräckligt hög och om botten blir tillräckligt stor.

2

Häll torrbetong i en hink och blanda det med vatten efter instruktionen på säcken. Du kan så klart även göra din egen betongblandning av cement och grus, men det är klart enklast med en säck färdigblandat.

3

Blanda betongen ordentligt med omrörare på en bormaskin tills den har en slät och len konsistens.

4

Doppa handduken i betongen så att den blir genomblöt. Det är en bra idé att ta på plasthandskar medan du arbetar med betongen, så att du skyddar dina händer.

5

Häng handduken på plats på din installation när den är helt mättad med betong. Det är tungt och droppar en del, så kom ihåg en presenning som underlag.

6

Jämna till ytan så att den blir så slät som möjligt. Komplettera eventuellt med mer betong om det finns “bara” fläckar. Låt nu krukan torka ett par dagar innan du lyfter bort den från installationen.

Material

 • Handduk
 • Torrbetong Specialverktyg:
 • Omrörare till borrmaskin

Tidsåtgång

Ett par timmar (plus torktid).

Pris

Ca 100 kr.

Svårighetsgrad

Ett bra nybörjarprojekt.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Hantverksteknik