Intro
Beskrivning
01
Gödsling med gröngödsling och extra kväve
5
Steg
Det är viktigt att gödsla grönsakerna i din köksträdgård för att få en bra avkastning.
Här får du lära dig hur du gödslar din köksträdgård enligt ekologiska principer, eftersom köksträdgården här uteslutande gödslas med ekologiskt gödningsmedel.
Ärterna är sprängfyllda av välmående i denna köksträdgård som odlas enligt ekologiska principer. En frodig köksträdgård, där grönsakerna ger bra avkastning, uppstår inte av sig själv. Den behöver gödsel, och i den här köksträdgården används endast organiskt gödsel.
Gröngödslingsväxten honungsört har vuxit i jorden och har vänts ner i jorden tidigt på våren innan köksträdgården såddes. Detta ger näring åt jorden och förbättrar jordstrukturen, vilket ger grönsakerna en bra start.
Jorden i denna köksträdgård är lerjord, som naturligt innehåller fosfor och kalium. Men mer kväve behöver tillföras, vilket giriga grönsaker som purjolök och selleri behöver för att utvecklas ordentligt.
Gödsla grönsakerna mitt i sommaren, eftersom de giriga grönsakerna inte kan överleva enbart på näringsämnena från gröngödslingsväxten. Extra näringsämnen måste tillföras. Här används hornspån, som är rikt på kväve.
Hornspånen består helt och hållet av malda kohorn som fördelas jämnt i rabatten. Alternativt kan du använda kalksalpeter, som också är rikt på kväve. Kalksalpeter är ett mineraliskt gödningsmedel som verkar så snart jorden vattnas.
Hornspånen bearbetas ner i jorden, där de långsamt frigör näringsämnen till grönsakerna. Om man gödslar med t.ex. kalksalpeter omvandlas det snabbare till näringsämnen för grönsakerna.
Det räcker att gödsla med hornspån en gång under odlingssäsongen i denna trädgård eftersom gröngödsling och kompost också används.
02
Organisk och oorganisk gödning
8
Steg
Det finns både organiska och oorganiska gödningsmedel av NPK-typ. Gemensamt för dem alla är att de innehåller varierande mängder av näringsämnena kväve, fosfor och kalium - NPK-gödselmedel.
Här är exempel på både organiska och oorganiska gödningsmedel. Organiska gödningsmedel, som är naturliga, och oorganiska gödningsmedel, som även kallas mineralgödsel eller konstgödsel eftersom de framställs på konstgjord väg.
Du kommer också att lära dig hur de olika typerna av gödningsmedel fungerar.
Organiska gödselmedel består av olika naturmaterial i varierande omvandlingsgrad. Det kan t.ex. vara kompost av växtrester, eventuellt blandat med djurspillning. Det finns också i pelletsform, som är lättare att sprida i rabatten.
Kultivera organiskt gödsel lite ner i jorden efter att du har spridit ut det i rabatten. Organiska gödningsmedel frigör näringsämnen långsamt och under en längre tid, men när gödningsmedlet placeras i jorden i stället för ovanpå den, fungerar det lite snabbare.
Oorganiskt gödningsmedel tillverkas av naturens egna grundmaterial, som alla utvinns ur marken och först därefter sätts samman till en färdig NPK-gödningsprodukt, vanligtvis i form av små pellets. Det är också känt som mineralgödsel eller konstgödsel.
Oorganiskt gödningsmedel ska tillföras lite i taget när det strös på jorden. Och helst vid torrt väder så att växterna inte bränns av de starka salterna.
Konstgödsel verkar så snart det regnar. Det löser upp de små pelletsen så att näringsämnena kan tränga ner i jorden.
Djurspillning som ko- eller hästgödsel är också ett organiskt gödselmedel. Det är bra att blanda det med t.ex. växtrester från komposthögen, eftersom det annars kan vara besvärligt att sprida i sin rena form.
Blodmjöl kan också fungera som gödningsmedel och innehåller mycket kväve. Det tillverkas av torkat blod från slakterier och liknar kakaopulver. Det strös i grönsakslandet och kultiveras in i jorden.
Hornspån är ett organiskt gödningsmedel som består av malda kohorn. Det innehåller mycket kväve.
Eftersom det kan vara svårt att få tag på kan du alternativt använda kalksalpeter, som också innehåller mycket kväve men som framställs på konstgjord väg.
03
Jordförbättring med kompost
4
Steg
Här visar vi hur du kan förbättra jorden i din grönsaksodling med växtrester och kompost.
Ta inte bort grönsaker som är färdiga för säsongen. Lämna dem i stället i köksträdgården, där de kan fungera som gröngödsel.
Her er det squash, som er blevet for store til at høste. De graves ned i jorden med spaden.
Hela jordstycket med squash grävs igenom så att alla växtrester vänds ner i jorden. Den överflödiga squashen hackas först i mindre bitar.
Växtresterna förbättrar jorden och tillför den mer näringsämnen. Dessutom finns det mikroorganismer och daggmaskar som bidrar till att förbättra jordstrukturen.
Du behöver alltså inte ta bort gammalt växtmaterial från din köksträdgård.