Intro
Beskrivning
01
Plantering av chili i krukor
4
Steg
Det finns flera fördelar med att plantera chili i krukor. Det är till exempel en fördel om du har chili i ett växthus eller chili inomhus på fönsterbrädan.
Det finns även andra fördelar, som du kan läsa mer om här.
Fyll en stor kruka med bra planteringsjord där du planterar chilifrukten. Här är det en 10-liters kruka.
Det ger den största skörden. Chiliplantan är mycket känslig för jordvolymen, så ju mindre kruka du väljer, desto mindre blir plantan och desto färre chilifrukter får du.
Här ska planteras två chilis - en traditionell röd och en gul citronchili. De chilifrukter som valts här är krukodlade chilifrukter, men du kan också förgro chilifrukter från frö om du har tid och utrymme.
Plantera chilin i krukan. En annan fördel med att plantera chili i kruka är att chili är känslig för löss. Om växten är i en kruka är det lätt att ta bort den från till exempel växthuset, så att lössen inte sprids till andra växter.
02
Skötsel av chiliplantor
4
Steg
Chili behöver vatten och gödsel för att utvecklas optimalt. Chiliplantor kan också behöva lite uppbindning när de växer sig större.
Även om chili är en självpollinerande växt finns det fortfarande några saker du ska göra för att dina chilifrukter ska bli framgångsrika.
Här är några tips på hur du bäst tar hand om dina chiliplantor.
Vattna chiliplantorna direkt efter att de planterats. Naturligtvis vattnas de också regelbundet under växtsäsongen, men var försiktig så att du inte övervattnar chilifrukterna. Det gillar de inte, och de tål att jorden blir torr mellan vattningarna.
Vattna regelbundet med lite flytande gödsel under växtsäsongen, men börja inte använda gödsel förrän några veckor efter att du har planterat chilifrukterna i krukan, eftersom krukjorden är en bra källa till näringsämnen för chilifrukterna under de första veckorna.
Chilin växer bra. Håll utkik efter de första blommorna, som ska tas bort för en bra skörd av chilifrukter.
Det är viktigt att skaka chilin varje dag medan plantan sätter nya blommor. Då skakas pollenet runt mellan blommorna på plantan så att den pollinerar sig själv - men det kräver en hjälpande hand.
Åtminstone om du har chili i ett växthus eller på en fönsterbräda där det inte blåser.
När den enskilda blomman har pollinerats faller blomman av och en chilifrukt växer fram. När alla blommor på chilin har fallit av behöver du inte längre skaka plantan.
Ju längre du låter chilifrukterna sitta kvar på plantan, desto starkare blir de. Så om du vill ha starka chilifrukter bör du vänta med att skörda dem, även om de har en fin storlek.
03
Placera chiliplantor inomhus
4
Steg
Om du har chiliplantor i ett växthus som är kallt på vintern, är det en bra idé att ta in chiliplantorna inomhus. Om chilin förvaras på en varm plats kommer de flesta växter att kunna övervintra.
Det är en fördel om du kan övervintra dina chilifrukter. Här kan du läsa om hur du gör.
Och vad du ska göra med de sista chilifrukterna på plantan.
Ta bort chiliplantorna från växthuset på hösten. Chilin bör förvaras inomhus där det är varmt. Detta gör att de flesta chiliplantor kan övervintra.
Det är en fördel, eftersom det ger dem ett försprång under det kommande året, då de kommer att producera frukt ganska tidigt.
Chiliplantor ska helst placeras vid fönster i söderläge för att få tillräckligt med ljus under vintern. Mindre chiliplantor kan placeras på fönsterbrädan, större chiliplantor i krukor på golvet.
Kom ihåg att kontrollera chiliplantorna för löss innan du tar in dem inomhus så att du inte riskerar att infektera dina övriga växter.
I slutet av säsongen ser chilifrukterna lite ledsna ut, men de är fortfarande ätbara. Det spelar ingen roll om de är lite skrumpna och uttorkade.
04
Samla frön från chiliplantor
5
Steg
Om du odlar chili, som finns i många olika varianter, får du kanske en favoritchili. Från den kan du ta frön och gro fröna till små, nya plantor.
Här visar vi hur du tar frön från chilin och hur du torkar dem så att de är redo att sås.
Frön ska tas från dessa två friska chilisorter - den gula är en citronchili och den röda heter omnicolor.
Använd ett kaffefilter för att förvara fröna i. Skriv ner sorten först så att du kan hålla reda på fröna.
Skär upp chilifrukten med en vass kniv. Dela den på längden, från spetsen ner mot stjälken. En chili är mildast vid spetsen och starkast vid stjälken. Om du vill veta styrkan kan du smaka på den.
Pilla ur fröna ur chilin. Det spelar ingen roll om hela frökapseln kommer med ut. Den ska bara torka så att du kan ta bort fröna om det behövs.
Det är en bra idé att använda plasthandskar när du arbetar med chilifrukter. Om du inte gör det, var försiktig så att du inte gnuggar ögonen, till exempel, eftersom även minimal juice från chilin kan svida mycket.