Hemmabyggd fågelholk

Den här fågelholken har byggts efter mått som passar till starar, men det är lätt att anpassa så att det passar till andra fåglar. Och så är det både enkelt och billigt. Se mer här.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
3 timmar
Pris
50 kronor

Intro

Det blir färre och färre ihåliga trädstammar i naturen och därmed allt svårare för fåglarna att skaffa naturliga bostäder. Gör dem därför en tjänst genom att snickra ett par holkar och sätt upp dem på tomten. Då får du också glädje av ett rikt fågelliv precis utanför dina fönster.

Denna holk är en festlig variant som vi hittade på Färöarna, där farstun ger stararna ett extra skydd mot de kalla och isiga vindarna från Nordatlanten. Genom att ändra ingångshålet och bottnen, avståndet från bottnen till farstun och placeringen på tomten kan du få andra fåglar att flytta in - om stararna inte blir frestade. Läs mera på ornitologernas hemsida: www.sofnet.org

Idén till vår fågelholk fick vi på Färöarna, där en flock starar hade skaffat sig trygga och bra hem.

Instruktion

01
Så här bygger du 6 Steg

1

Såga ut delarna efter ritningen på vänster sida. Ovankanten på sidorna (A) kan geringsågas i 45 grader för att det ska bli lättare att fästa taket. Här används cirkelsåg men det går lika bra med sticksåg. Sågspåret in i (A) görs med fogsvans eller sticksåg.

Såga mitt i strecken.

2

Sätt ihop delarna. Det går lätt och snabbt att sätta ihop dem om du har en spikpistol, men har du ingen sådan väljer du bara vanliga spikar eller skruvar. Ett ingångshål på 45 mm i diameter är lagom för starar.

Ingångshålet borras från båda sidor för att få släta kanter.

3

Som stöd för takskivorna (J) fäster du en liten kloss (G) på insidan av baksidan (B). Den skruvar vi fast.
TIPS: Om du borrar ett 10 mm hål i varje hörn av baksidan blir det lättare att hänga upp holken.

4

Sätt fast småbitarna (H). Den på bottnen används när klaffen (F) låses med en skruv, när du har gjort rent i holken. Borra ett par 8 mm hål i bottnen (E), så att det inte samlas vatten längst ner i holken.

5

Takskivorna (J) slås fast med små klammer i pistolen eller med små dyckertar och hammare. Tänk på att det inte är mycket gods i en 6 mm skiva.
TIPS: Lägger du takpapp ovanpå håller holken sig torr.

6

Skruva fast klaffen (F) med ett gångjärn under farstun och lås den med en skruv i den lilla klossen (H) på bottnen. Avsluta med att fästa en kvist att sitta på. Både rovfåglar och katter har svårt att komma åt innehållet i holken.

Material

En 16 mm plywoodbit på 100 x 45 cm plus ett par bitar 6 mm plywood till taket räcker till en holk avsedd för starar. Andra fåglar föredrar ett mindre eller större golv. Det kan du se på www.sofnet.org

Tidsförbrukning

Ett par timmar. Passa på att göra flera, när du håller på.

Pris

En femtilapp …

Svårighetsgrad

Verkligen lätt. Skulle något verka svårt så kan du säkert hitta på en enklare lösning.

Ritning

Multimedia

Så här sätts delarna ihop

Sätt först ihop bottnen (C) med baksidan (B), så blir det lätt att hålla ordning på de övriga delarna. Avsluta med pinne, klaff och tak. Om du ersätter klaffen (F) med en bit plexiglas (K), kan du delta i livet i holken.

Så här sätts delarna ihop

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Fågelbord-fågelholk