Enkelt fågelbord med tak och golv av zink

Med en stolpe och två zinkplåtar kan du snabbt och lätt bygga ett elegant fågelbord. Här får du både ritning och steg-för-steg-byggbeskrivning.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 dag
Pris
500 kronor

Intro

Bygg ett fågelbord själv! Då får du det precis som du vill ha det – oavsett om du gillar det enkla, diskreta fågelbordet som smälter in i de gröna omgivningarna eller ett fågelbord i två våningar med halmtak och skorsten.

Goda råd till fågelbordet

Bygg ett fågelbord högst upp på en stolpe, så att katter har svårt att hoppa upp, och placera det helst nära en häck eller en buske, så att fåglarna snabbt kan gömma sig. Men se samtidigt till att de har fri utsikt, så att inte katten kan ligga på lur. Större fåglar, som till exempel kråkor och skator, kan man hålla borta genom sätta upp ett stormaskigt nät på sidorna.

Ett fågelbord ska vara lätt att göra rent, så att fåglarnas spillning inte sprider sjukdomar. Och så behövs det ett tak för att säkra att fågelbordet hålls torrt, samt kanter längs botten som stoppar fodret från att hamna på marken.

Goda råd för fodret

När du har byggt ditt fågelbord behöver du ta ställning till vilket slags foder du vill servera fåglarna.

Ju fler olika slags foder det ligger på fågelbordet, desto fler olika slags fåglar drar det till sig. Speciellt solrosfrön, linfrön, hirsfrön, nötter och talgbollar är populära. Köper du färdiga blandningar, ska du undvika dem som innehåller mycket korn och majs. Dem gillar fåglarna inte.

När du väl har börjat lägga foder på fågelbordet har du en uppgift. För fåglarna vänjer sig snabbt vid att det finns enkel tillgång till mat.

Bygg ett fågelbord

Fågelbordet på den här sidan är enkelt och byggs av en stolpe, som sågas i två delar. Mellan delarna monteras två zinkskivor som golv och tak. Konstruktionen kan nästan inte bli enklare: bygg ett fågelbord på en förmiddag och med material för mindre än400 kronor.

Fågelbordet lever upp till alla experters krav: taket håller fodret torrt, zinkbotten är lätt att göra ren, bottnens kanter håller fodret på plats och den långa stolpen gör det svårt för katter att hoppa upp. Ladda ned artikeln på den här sidan och hämta en komplett byggbeskrivning – steg för steg.

LÄS OCKSÅ: Bygg en praktisk kaninbur av enkla moduler

Instruktion

01
Plåten bockas 3 Steg

Börja med att bearbeta plåten eller zinken till rätt form. Hörnen sågas bort från matbordet (B) och sidorna bockas upp vinkelrätt någon centimeter. Taket (A) bockas på mitten i cirka 45 grader och längst ner vid ”takfoten”.

Det är lättast att bocka både plåt och zink om du först spänner fast plåten mellan två träbitar med tvingar. När du sedan vinklar tvingarna så bockas plåten automatiskt. Om du har ett stort skruvstycke kan det förstås också användas. Här är matbordet 38 x 38 cm och takplåten 40 x 49 cm - före bockning.

Både matbord och tak monteras först när stolpen har kapats och du har borrat hål för skruvstift och gängad stång.

1

Såga bort hörnen på matbordet och fla till kanterna så att de inte är vassa. Hörnen kan sågas bort med bågfil om du spänner fast plåten, men det går också att klippa med plåtsax.

2

Bocka upp sidorna på matbordet. Markera först var du vill bocka plåten och spänn sedan fast den del som ska bockas mellan två träbitar. Ta stadigt grepp i tvingarna och vinkla dem tills plåten bockas vinkelrätt.

3

Knacka längs den uppvikta kanten med träkloss och hammare när sidorna är i rät vinkel mot matbordet. Då markeras vinkeln bättre och plåten håller lättare formen.

02
Stolpen sågas till 8 Steg

1

Markera var du ska såga stolpen och var taket ska placeras. Här är det 28 cm ovanför matbordet. Rita vinkeln med smygvinkel. Såga av stolpen vinkelrätt under matbordet, och vänta med att dela återstående bit.

2

Markera mitten på toppen av stolpen. Borra först ett 3 cm djupt hål med 28 mm borr, så att du får plats för en mutter i hålet. Borra sedan hela vägen igenom den övre stolpbiten med 8 mm borr.

Spänn fast stolpen så att den står stadigt innan du borrar.

3

Kapa den övre delen av stolpen i två bitar, D1 och D2. När du sedan ska såga det vinklade spåret, så gör det från två sidor så att båda bitarna får samma vinkel som taket och passar ihop.

4

Borra också hål i den nedre delen av stolpen (C), så att delarna kan sättas ihop. Hålet i mellanbiten (D1) ska fortsätta ner i stolpen, så håll ihop delarna och markera för hålet med borren.

5

Markera längden på skruvstiftet (F) på stolpen (C). Skruven ska sticka upp cirka 5 mm så att skarvmuttern (G) kan få grepp om skruvstiftet. Den övre delen av hålet borras med 8 mm borr. Markera djupet på borren med en tejpremsa.

6

Trä matbordet på skruvstiftet och fäst skarvmuttern (G). Gängorna på skruvstiftet får inte gå längre in än halvvägs i muttern. Kapa en gängad stång (H) cirka 30 cm och fäst i muttern. Trä på den övre stolpdelen (D1).

Borra ett 14 mm hål i botten av den övre stolpdelen (D1) så att du får plats med skarvmuttern (G).

7

Spänn ihop delarna när taket har lagts på med en mutter med tillhörande bricka, som försänks i hålet på toppdelen (D2). Knacka ner en plugg i hålet. Den behöver inte sitta så hårt för den utvidgas när den blir fuktig.

8

Stick ner stolpen i ett stolpspjut (K), som du i förväg har slagit ner i marken där fågelbordet ska stå. Markera hålen i spjutet på stolpen och borra genomgående hål. Lås sedan fast stolpen med galvaniserade maskinskruvar (L).

Material

Stålplåt/zink, 0,75 mm:
• 1 tak (A), 40 x 49 cm
• 1 matplats (B), 38 x 38 cm

Dessutom:
• 1 stolpe i lärk, 75 x 75 cm (C), (D1) och (D2)
• 1 rundstav, Ø 28 mm, 30 cm (E)
• 1 skruvstift, 8 x 100 mm (F)
• 1 skarvmutter, 8 mm (G)
• 1 pinnbult, 8 mm, 30 cm (H)
• 1 mutter och en bricka
• 1 plugg, Ø 28 mm, 4 cm (J)
• 1 stolpspjut, 77 x 77 mm, 75 cm (K)
• 2 maskinskruvar, M10 x 80 mm (L)

Specialverktyg

• 1 borr, Ø 8 mm, 40 cm

Tidsförbrukning

1 arbetsdag.

Pris

Högst 500 kr

Svårighetsgrad

Det är ganska lätt att snickra ett fågelbord, men du måste vara noggrann när du borrar.

Ritning

Stolpen delas i tre bitar och plåtbitarna skjuts in mellan dem. Ett skruvstift (F) och en gängad stång (H), som hålls ihop av en skarvmutter (G), A håller ihop delarna. Alltsammans låses upptill med en mutter, som försänks och döljs under en plugg.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner tidningsartikeln nu

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Fågelbord-fågelholk