Bygg själv en enkel fontän

Gillar du ljudet av porlande vatten i trädgården? Då bör du bygga en fontän. Här är en enkel modell som skiljer sig från alla andra.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 dag
Pris
3.000 kronor

Det är viktigt att du väljer frostsäkra krukor, för annars är risken stor att de spricker när det blir minusgrader. Du kan annars använda vilket slags krukor som helst till din fontän.

Intro

En fontän får gärna också vara ett konstverk, och då är det endast fantasin som sätter gräns för utseendet. Här har fontänen formen av en pelare som hela tiden sköljs med vatten. Anledningen till att vi har valt en så stark blå färg, är att vi vill att man ska lägga märke till fontänen. Men färgen passar dessutom fint ihop med de omgivande blommorna.

Fontän gjord av krukor

Bassängen består av en betongring och ett brunnslock, även det av betong. Pelaren i mitten består av fem krukor som staplats på varandra, men det ser man inte när vattnet rinner ner över dem! För att krukorna ska stå stadigt har de trätts upp på ett galvaniserat rör, som har satts fast i en parasollfot.

Innan krukorna staplas ska du borra hål i botten på dem, och hålen ska vara så stora att krukorna kan träs upp på röret. Det är bäst att göra hålet genom att först borra flera små hål vid sidan av varandra i rörets omkrets och sedan knacka bort bitarna mellan hålen. Men knacka försiktigt för annars måste du ha flera krukor i reserv …!

LÄS OCKSÅ: Anlägg en elegant spegeldamm

Dekorera din fontän med mosaik

Bassängen målas med puts- eller betongfärg med en kulör som matchar krukorna, och sedan kläs den med mosaik. Genom att limma mosaikbitar på krukorna skapar man ett samspel mellan krukorna och bassängen.

Instruktion

01
Bassäng och pelare 10 Steg

Bassängen består av en betongring som har ställts på ett brunnslock av betong. Mellan de två delarna fogas noga med byggsilikon så att det blir tätt. Nackdelen med att använda byggsilikon är att härdningen tar några dagar, å andra sidan har den fördelen av att vara elastisk och tåla temperaturändringar.

För att hålla fontänen på plats används här ett järnrör. Det är en enkel lösning, och vill du inte längre ha en fontän, kan du ta bort krukorna och använda dem till växter. Vill du att de ska stå extra stadigt fogar du med kakelfix mellan dem, men då kan de inte återanvändas som blomkrukor.

1

Lägg betongringen ovanpå locket och sätt parasollfoten på plats. Det kan vara en fördel om du har en medhjälpare, både till att lyfta betongringen och att flytta den tunga parasollfoten.

2

Ta upp ett hål i järnröret så att du kan sticka in en vattenslang i det. Använd vinkelslip och skydda dina ögon. OBS! Antingen gör du hål i röret så högt upp att röret kan stå i foten, eller också fräser du spår i betongen under foten.

3

Skjut in slangen i röret tills den kommer ut i andra änden. Ta det lite försiktigt, så att slangen inte skadas av de vassa kanterna på röret.

För att fixera slangen i röret kan du linda kraftig vävtejp runt slangen tills den blir lika tjock som röret är invändigt.

4

Det är nödvändigt att göra ett spår för slangen på ovansidan av parasollfoten, för annars kan den inte läggas under den understa krukan. Spåret gör du med vinkelslip med stenkapskiva.

5

Nu är det dags att fästa järnröret i parasollfoten. Det finns ett stort antal parasollfötter att välja bland och du kan ta vilken som helst, bara du kan fästa järnröret i hållaren i foten.

6

Foga mellan betongringen och bottenplattan med byggsilikon. Låt sedan silikonet få härda några dagar innan du målar både parasollfot och betongdelar med puts- eller betongfärg.

7

Borra många hål längs markeringen. Välj en 8 mm stenborr och en stark borrmaskin. Koppla bort slagfunktionen för att inte skada krukan. De två nedersta krukorna har stora hål för att kunna träs över parasollfoten.

Gör en mall för hålens placering i botten av krukorna. Borra hålen försiktigt så att krukorna inte skadas.

8

Första krukan har satts på plats. Det går både lätt och snabbt att bygga upp fontänen om du bara har varit noggrann när du borrade hål för röret och parasollfoten i krukorna.

9

Längst upp ska du täta med silikon. Det ska du göra både mellan slangen och röret och mellan röret och krukan. Låt silikonfogmassan härda och skär sedan rent med vass kniv.

10

Vattenpumpen fästs på slangen, som nu har målats blå, med slangklämmor. Här har vi låtit sladden till pumpen ligga över bassängkanten. Du kan också borra hål i betongringen för sladden och sedan täta runt den.

02
Dekoration 3 Steg

1

Dela arken med mosaik i mindre bitar, t.ex. till 4 x 4 eller 5 x 5 rutor. Limma fast dem på betongringen med kakelfix. Tvätta bort överflödigt fix och torka rent med svamp.

2

När kakelfixet har torkat kan du måla mosaiken med den blå betongfärgen. Men torka bort färgen så fort som möjligt från ytorna. Det är bara fogarna som färgen ska fästa på.

Det ser snyggt ut med mosaik i olika blå nyanser på den blåmålade ringen.

3

Klipp loss några mosaikbitar och limma fast dem på både parasollfoten och på betongringen. De behöver inte sitta i mönster utan släpp loss fantasin när mosaiken placeras.

Material

• Betongring, 25 cm hög, utvändig diameter på 80 cm
• Betonglock i passande storlek
• Parasollfot, diameter 40 cm
• Galvaniserat järnrör, diameter 32 mm, cirka 130 cm långt
• Vattenslang, cirka 160 cm
• 5 hårdbrända krukor, cirka 23 cm höga
• Cirka 5 ark mosaik à 32 x 32 cm
• 1 fontänpump med lyfthöjd på minst 120 cm
• Byggsilikon, övermålningsbar
• Puts- eller betongfärg, montagelim, kakelfi x, vävtejp, slangklämmor

Tidsförbrukning

Det tar en dag att bygga upp fontänen. Räkna sedan med torktid för färg och fogar.

Pris

Cirka 3000 kr

Svårighetsgrad

Det är ett relativt enkelt arbete. Men var försiktig när du borrar hål i botten på varje kruka.

Ritning

Video

VERKTYG: Så här använder du vinkelslipen

I den här videon kan du se vad vinkelslipen klarar av och hur du använder den. Slipen ger dig mycket kraft när du ska kapa i järn, betong och sten. Och med rätt kapskiva kan du såga exakta snitt i allt från aluminium och plast till hårdbränd klinker. Du lär dig också allt om inställningar och skyddsutrustning, så att du kan arbeta säkert.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Trädgården