Vi har en dubbelgrind eftersom infarten är bred, men du kan även nöja dig med att bygga en enkel variant om det passar ditt hem bättre.

Vi har en dubbelgrind eftersom infarten är bred, men du kan även nöja dig med att bygga en enkel variant om det passar ditt hem bättre.

En gång i tiden var eleganta fogningar i trä ett arbete som uteslutande gjordes av erfarna snickare, som med sina stämjärn och sin rutin kunde göra fogningar som var snygga och nästan osynliga.

En kap-/geringssåg kan köpas för en billig peng, och då kan alla göra det. Sågen kan med stor precision göra perfekta snitt i träet, och det är just det verktyget som gör att vi klarar av att bygga vår smarta och robusta grind med bladfogar i hörnena.

Det är viktigt att sågen är korrekt inställd, så att vi kan göra snitten med millimeterprecision. Det är nödvändigt vid fogningen, och för att grinden ska se elegant ut. Därför lägger vi tid på att finjustera sågen innan vi börjar såga de olika delarna.

Vad gäller grindens utsmyckning är det bara fantasin som sätter gränser. Grindens två delar möts i en sol, men vill du ha ett annat motiv kan du testa dig fram. Måtten till grinden beror naturligtvis på bredden på din infart eller trädgårdsgång.

Hämta bygginstruktionen

Hämta bygginstruktionen här på sidan och få en utförlig steg för steg-guide för projektet. Vi visar bland annat hur du finjusterar kap-/geringssågen, så att du kan göra de snygga bladfogarna som ger grinden sitt eleganta utseende.

Redaktionen rekommenderar: Kontrollera fukthalten innan du målar!

När du ska måla utomhus, bör du vara säker på att fukthalten i virket du ska måla, är under 18 procent. Om träet är fuktigare än det, stänger du fukten inne. Och eftersom vatten alltid hittar en väg ut, kommer din målarinsats vara ogjort jobb, för färgen kommer börja flagna inom några månader.

Därför rekommenderar vi att du använder en fuktmätare innan du börjar måla.

JUST NU: Du får 2 nr av Gör Det Själv och en 6i1 multidetektor med fuktmätare för bara 89 kronor. Du sparar 457 kronor!

Ja, tack: Visa mig det fina erbjudandet NU!

Här kan du se ett filmklipp på 6i1 multidetektorns sex olika funktioner: