Vill man vara helt säker på att regnvatten inte ska leta sig in bakvägen är det en bra idé att montera ett självklistrande tätningsband överst på plattorna när man monterat dem.
Plattor av fibercement monteras nerifrån och plattan rättas in så att den sticker ut 6 cm över takfoten. Sedan skruvas den fast i nederkant i läkten. Nästa platta läggs på plats och ska överlappa med en våg.
Återigen kontrollerar takläggaren att avstånden stämmer innan han skruvar fast plattan. Det är viktigt att lägga plattorna exakt på plats, inte minst när man använder plattor med förborrade hål, som här. Hålen ska ligga precis mitt för läkten.
När man arbetar sig vidare uppåt mot nocken är det nästan omöjligt att lägga plattorna fel. Man ska bara passa ihop de snedskurna kanterna. Överlappet är 15 cm och takläggaren kan nu skruva i ännu en skruv.
Det är inte svårt, eftersom hålen i överkant av den undre plattan är något större. För att underlätta arbetet har takläggaren monterat en hyls-bit på sin skruvdragare, men du kan självklart också använda en hylsnyckel.
Skruvarna till taket av fibercement kan köpas med färdigmonterade brickor, så att man inte måste lägga tid på att lägga ihop skruv och bricka.När du väl hittat rytmen flyter arbetet på ganska snabbt.
Kom bara ihåg att kontrollmäta med jämna mellanrum så att taket inte drar snett. Var noga med att inte dra åt skruvarna för hårt, så att skivan trycks ihop, eftersom det ökar risken för läckage. När de första nedre plattorna lagts går det snabbt att arbeta sig uppåt och åt sidorna.
Skruvarna ska hålla i många års väder och vind, men vill man att de ska passa bättre till takplattorna och dessutom hålla ännu bättre kan man fästa särskilda plasthattar på dem, som knackas på plats med en hammare.
LÄS OCKSÅ: Så lägger du takshingel