Nytt tak i 7 steg

Är du helt säker på att du har koll på arbetsgången när du börjar planera för ett nytt tak? Här kan du se vad du ska vara uppmärksam på!

Vi säger inte att det är ett omöjligt projekt, men det kräver stor respekt arbetsordningen, och att du vet vad du gör.

Det bästa rådet vi kan ge dig är att hyra in en snickare till att leda arbetet, eller åtminstone ge dig råd inför projektet. Det finns massor av uppgifter där du kan vara behjälplig, som exempelvis att ta ned det gamla taket, röja upp på marken och bära upp det nya materialet på taket. Och det är här det finns massor av pengar att spara.

Svårighetsgrader vid olika taktyper

Nedtagning av det gamla taket och upprustning av grunden är några av de byggmoment som du som medbyggare kan spara mycket pengar på. Sedan är besparingen helt beroende av vilket tak du önskar dig, och hur komplicerad takkonstruktion huset har.

Här visar vi på saker du själv kan göra på olika taktyper, vad som är svårt, och avslutningsvis saker du helt bör överlämna till de professionella.


PLÅTTAK
Att arbeta med lätta/medel-tunga takplattor, så som stålplattor eller eternit, är det perfekta jobbet för den händige gör-det-självaren.

⚠️
DECRA
En snygg taklösning som många villaägare väljer att få monterade. Pannorna ser enkla ut, men det krävs faktiskt rätt teknik för att lägga dem ordentligt.

⚠️
TAKPAPP
Färsk takpapp på ett tak med gammal papp är inga problem. Ska du klä ett helt nytt tak ska du dock ha professionell assistans. Det är viktigt att konstruktionen kan andas så att den inte ruttnar!

⚠️
TEGEL
De klassiska tegelpannorna kräver en grundlig förberedelse och stor precision att lägga. Och så måste du vara uppmärksam på att tegel kräver ett undertak.


TAKPAPP MED LISTTÄCKNING
Det ser kanske lätt ut, men att lägga ett papptak med listtäckning så att det blir snyggt är mycket svårt.


SKIFFERTAK
Vill du ha ett snyggt skiffertak ska du låta en hantverkare lägga det. Och här är det faktiskt en plåtslagare du ska anlita.

1. Anlita en snickare

Ett första steg är att hitta en snickare som kan hjälpa dig med ditt nya tak. Du ska hitta en som har erfarenhet av takläggning, och som inte bara ska stå för det praktiska utförandet, utan även kunna ge dig kompetent rådgivning från dag ett.

VÄRT ATT VETA:
Inte alla snickare vill ha dig med som hantlangare/medbyggare. I vår undersökning var det fyra firmor som avböjde. Men det finns de som vill, så ring runt till några olika och hör efter!

2. Undersök takkonstruktionen

Den gamla och underliggande takkonstruktionen ska undersökas och kanske förstärkas/repareras, innan du börjar med nedtagningen. Du vill t.ex. gärna slippa att delar av konstruktionen välter om den bara hållts uppe av de gamla takpannorna. Det är efter genomgång av taket som ny beklädnad ska väljas och beställas.

VÄRT ATT VETA:
Alla de olika takbeklädnader som finns, levereras med specifika monteringsanvisningar, somska följas. Lägger du t.ex. ett nytt eternittak i en lutning på under 15 grader, kommer varken garanti eller försäkring gälla vid skador.

3. Hyr ställning, och ha övertäckning redo

Glöm din gamla stege. Du kommer att släpa läkt och beklädnad upp och ner i flera dagar, och då krävs viss säkerhet! Se även till att ha en övertäckning, t.ex. några stora presenningar och kraftiga stroppar, om det plötsligt blir regn.

VÄRT ATT VETA:
Anlitar du en firma som bygger ställningen får du inte flytta den själv. Vill du ha möjlighet att själv kunna flytta runt ställningen ska du hyra en på hjul. Tänk på att du även ska ha ställning vid husets gavel, så att ni inte kan ramla ner där.

4. Ta ned det gamla taket

Innan du tar ned det gamla taket ska du känna till dess modell och årgång. Det finns risk för att det är asbest i gamla eternit- och skiffertakplattor (tak byggda innan 1977), och dessa ska hanteras så att du inte får i dig det farliga dammet.

VÄRT ATT VETA:
Det är en fördel om ni kan byta ut en sida av taket åt gången. För det första bevarar konstruktionen lite av sin styrka medan ni arbetar, och för det andra är det mycket smidigare att bara behöva täcka ena sidan av taket om det blir regn.

5. Preparera underlaget

Beroende på vilken sorts tak du väljer att lägga ska underlaget göras redo efter takproducentens anvisningar. Det ska t.ex. spikas upp läkt, monteras vindskiveprofiler, takfotsplåt, fågellist och annat. Lägger du ett tegeltak ska du också bygga ett undertak.

VÄRT ATT VETA:
Takfotsbeklädnaden, som är takets nedersta vågräta bräda, är utgångspunkten för den vinkelräta takytan. Det ska vara helt jämnt, och alla läkt ska mätas ut och läggas upp i vinkel.

6. Planera och markera den nya beklädnadens placering

Bestäm hur den nya beklädnaden ska börja och sluta. Stålplattetaket ska t.ex. börja och sluta i en vågtopp, liksom det är viktigt att tegelpannor ligger helt tätt in mot vindskivorna.

VÄRT ATT VETA:
Använd kritsnöre och gör ett så kallat snörslag för att markera var takpannorna eller -skivorna ska sitta. T.ex. kan gamla tegelpannor vara lite skeva, så här är det bra att slå ett snörslag vid var tredje sten. Betongtegel är jämnare, och här räcker det med snörslag vid var femte rad.

7. Montera den nya takbeklädnaden

Alla de inledande stegen är utförda, och de sista delarna av projektet handlar om att montera den nya takbeklädnaden. Väljer du att lägga ett simpelt plåttak kan du vara med under i stort sett hela processen och låta snickaren ta hand om de svåra ställena.

VÄRT ATT VETA:
Tätningar och avslutningar, t.ex. tätning vid vindskivor och takåsar ska du lämna till snickaren. Blir dessa felaktiga kommer regnvattnet kunna läcka in på vinden eller orsaka frostsprängningar när det blir kallt.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Tak