Nya snygga hängrännor på en helg

Det är relativt enkelt att sätta upp hängrännor. Om du gör det samtidigt som du lägger tak, så kan du fräsa ner rännkrokarna i underlagstaket. Se här …

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
3 dagar
Pris
250 kr/m

Intro

Ett nytt tak med nytt underlagstak kräver också nya hängrännor, även om de gamla kanske duger. Men nya är inte så dyra och när du monterar själv slipper du utgiften för hantverkare. Här får du se en smart lösning som också du kan använda dig av, men det förutsätter att du lägger att fast underlagstak av t.ex. plywood eller råspont (men det gör väl nästan alla).

Vi fräser ut för rännkrokarna i taket innan vi lägger takpapp. Det görs snabbt med maskin. Innan du sätter upp en ställning eller stege och drar fram förlängningssladd till handöverfräsen, bör du öva dig lite. Testa metoden på marken.

Gör mallen och mät exakt var den ska sitta medan du har fast mark under fötterna. Det kan vara svårare på en ställning. När du lärt dig metoden och tekniken går det snabbt och du blir förvånad över hur snyggt det blir på kort tid.

Instruktion

01
Fräs spår i underlagstaket 6 Steg

Det är ofta enklast att montera rännkro-kar på takfotsbrädan, särskilt om den är lodrät. Här är den vinklad och då kommer man att se rännkrokarna så vår snickare beslutar sig för att montera rännkrokarna på underlagstaket. Men det innebär att han först måste fräsa spår för dem så att han sedan kan lägga takpapp. Det blir en snygg och diskret lösning men kräver en handöverfräs.

Här visar vi hur det går till. Det är rätt enkelt men du måste först tillverka en fräsmall. Först då kan du vara säker på att fräsningen blir exakt utförd varje gång. Se på www.gds.se och sök efter ”kopierring” så kan du se hur du räknar ut hur stort hålet i mallen ska vara. Det beror nämligen på skaftfräsens storlek och den kopierring som du ska använda. Den luft som du ska lägga till i mallen räknas ut med en enkel formel:

Kopierringens diameter minus skaft-fräsens diameter dividerat med 2.

Om du använder en 16 mm kopierring och en notfräs på 12 mm ska du lägga till 2 mm runt notfräsen enligt formeln (16 - 12) : 2 = 2, dvs. 16 - 12 = 4, 4 : 2 = 2.

1

Börja med att göra en mall av plywood. Lägg en rännkrok på skivan och rita av den med lite luft. Vi lägger till 2 mm hela vägen runt. Strecken placeras 10 cm in på skivan motsvarande bredden på den bräda som ska styra mallen.

2

Såga längs de yttre strecken med sticksåg och styr den noga. Slipa kanterna rena med fint slippapper.

3

Skruva fast en bräda längst ner på baksidan av mallen. Se till att brädan hamnar vinkelrätt mot urtaget i mallen. Styrbrädan fungerar som anhåll när mallen läggs på taket.

4

Markera på taket för rännkrokar-na. Det får inte vara mer än 60 cm mellan krokarna. Om du ska runt ett hörn börjar du i hörnet med den första kroken så att den kan stötta i vinkeln.

5

Skjut upp mallen mot kanten på taket. Se till att den sitter längs strecket du har gjort för rännkroken. Fäst mallen med ett par skruvar så att den inte ger sig iväg medan du fräser.

6

Fräs nu spår för rännkrokarna när du har ställt in fräsdjupet, som ska motsvara krokarnas tjocklek plus någon millimeter så att du kan lägga takpapp ovanpå. Ett djup på 5-7 mm är lagom.

02
Dags att bocka rännkrokarna 6 Steg

För att vattnet i hängrännan ska kunna rinna undan till närmaste stuprör krävs att rännan har en lutning på 2,5 mm per meter. Fallet skapar du genom att bocka rännkrokarna på olika ställen. Vinkeln ska dock alltid vara densamma. När du använder denna typ av krokar ska det vara 60 cm mellan dem. Räkna sedan ut hur många som går åt och lägg dem vid sidan av varandra.

Räkna ut det totala fallet och markera det på rännkrokarna med vit penna (krokarna är ju svarta).

1

Lägg alla rännkrokar till en sida vid sidan av varandra på ett plant underlag. Justera dem så att de ligger på samma nivå.

2

Markera fallet på rännkrokarna. Fallet ska vara 2,5 mm per meter, dvs 2,5 cm på 10 meter tak. Rita längs en vinkel eller stållinjal. Skriv sedan nummer på krokarna så att du vet var de ska sitta.

3

Bocka den första kroken när du har skruvat fast rännjärnsbockaren på en regel. Prova dig fram tills du finner vinkeln. Rännans bakre kant ska ligga 2 mm högre än framkanten så att vatten inte sköljer ner över fasaden.

4

Bocka resten av krokarna längs viklinjen. Lägg tillbaka krokarna i takt med att de har bockats. Tack vare numreringen blir det lätt att hålla ordning bland dem. Ju kortare den raka delen är, desto större blir fallet.

5

Håll ordning på krokarna. Efter bockning är de olika långa och det påverkar fallet.

VIKTIGT! Där den raka delen på krokarna är kortast sitter rännan djupast och där ska också snäppkupan placeras.

6

Skruva fast alla krokarna i de frästa spåren. Börja med de två yttersta krokarna och spänn en lina mellan dem. Då kan du lättare justera de övriga rännkrokarna på plats.

03
Anpassning och uppsättning av rännor 7 Steg

Oavsett om dina hängrännor är av plast, zink, koppar eller stål, så blir det nödvändigt för dig att anpassa dem i längd. Det innebär att du måste såga av dem när de är för långa och det gör du bäst med en bågfil och lämpligt sågblad.

Är delarna för korta måste du skarva dem, och det gör du med särskilda skarvbitar. Sådana kläms fast runt rännorna och bildar en tät skarv. Ett stuprör skarvas genom att man skjuter in det ena i det andra. Några typer kräver särskilda skarvsektioner. Kolla detta när du köper rännor och rör till villan.

1

Markera på rännan var den ska kapas. Var det ska göras har ingen betydelse, men det är viktigt att du sätter ett märke som syns.

2

Såga av hängrännan med en bågfil. Du får aldrig använda vinkelslip på stålrännor eftersom värmen från friktionen skadar rostskyddsbehandlingen. Det är lätt att såga med bågfil.

3

Fila till de vassa kanterna så att du får bort spån och grader som annars kan orsaka otätheter. Det går blixtsnabbt med en finhuggen fil. Se upp så att du inte repar resten av rännan.

4

Skarvning utförs enkelt. Skjut ihop de två delarna och spänn fast en rännskarv. Det är en halvrund bygel som är klädd med gummi på insidan.

5

Montera ev. rännvinklar först. Arbeta dig sedan ut mot ändarna på de två hussidorna. Lägg märke till att en ränngavel bärs av två krokar som placeras 30 cm från vinkelspetsen.

6

Spika fast takfotsplåten när hängrännorna sitter på plats. Använd aluminiumspikar. På ovansdian av plåten finns takmassa som takpappen fäster på.

7

Takfotsplåten ska leda ut vattnet i hängrännan så att det inte rinner ner längs fasaden. Därför är det viktigt att takfotsplåten når fram till rännan och täcker den bakre kanten på rännan.

04
Anpassning och montering av stuprör 11 Steg

När hängrännan är mer än 6 meter kan det vara klokt att sätta upp mer än ett stuprör. Dels för att hängrännan annars sluttar så mycket att det syns från marken, dels för att belastningen på stupröret kan bli för stor så att vattnet inte rinner ner.

Här är taket cirka 55 kvadratmeter och eftersom en hängränna med tillhörande stuprör bör kunna klara störtregn, vilket är mer än 15 mm på en halvtimme, så blir det 875 liter vatten från detta tak. Kolla med leverantören hur stora hängrännorna ska vara för att klara ihållande störtregn.

1

Mät dig fram till var stupröret ska placeras. Första rännkroken ska sitta 10 cm från gaveln och från kroken ska det vara 30 cm till stupröret.

2

Såga hål för stupröret i hängrännan genom att såga snett ner från båda sidorna med bågfil. Fila kanterna släta.

3

Bocka ut kanterna med tång så att vattnet lätt kan rinna ut genom hålet och ner i stupröret. Det räcker att bocka ett par millimeter.

4

Montera snäppkupan över hålet och bocka flikarna runt kanten på hängrännan. Det är inte nödvändigt att limma fast snäppkupan.

5

Lägg hängrännan på plats i krokarna så att flikarna som bockats runt kanten hamnar närmast fasaden. Då syns de inte från marken.

6

Ränngavlarna trycks fast. Några kräver att du limmar fast dem, men om gaveln har gummikanter räcker det att knacka fast gaveln med gummiklubba.

7

Ränngaveln skjuts in i rännan och knackas fast. Om du har limmat bör du torka bort överflödigt lim direkt. Hinner limmet härda ska det skäras bort.

8

Håll ett rörsvep mot väggen och mät avståndet A till snäppkupan så att du kan anpassa en rörböj som sedan ska fortsätta lodrätt ner. Är avståndet stort kan det vara nödvändigt med två böjar eller ett förlängningsrör.

9

Sätt fast rörböjarna i stupröret. Håll ett vattenpass längs stupröret och kolla att avståndet A från rörböjens yttre kant till stuprörets motsatta sida är lika stort som avståndet mellan rörsvep och snäppkupa.

10

Montera delarna i snäpp-kupan och mät avståndet till marken eller till brunnen. Kapa därefter ett stuprör så att det passar i längd.

11

Markera var rörsvepena ska sitta. Det översta ska sitta cirka 15 cm under skarven med rörböjen. Håll sedan cirka 100 cm mellan dem. Avsluta med en utkastare eller låt röret fortsätta ner i en regnvattensbrunn.

Material

Svartlackerad varmförzinkad stålhängränna (här från Icopal):
• 6 hängrännor à 600 cm
• 36 rännkrokar à 21 cm
• 3 rännskarvar
• 2 rännvinklar
• 6 ränngavlar
• 4 snäppkupor
• 4 stuprör à 250 cm
• 4 rörböjar
• 8 rörsvepar

Dessutom:
• Hängrännelim
• Takfotsplåt
• Aluminiumspikar
• 15 mm plywood till mall
• Skruvar

Specialverktyg

• Handöverfräs
• Bockningsverktyg för rännkrokar

Tidsförbrukning

Du hinner fräsa, sätta upp rännkrokar och montera 30 m hängränna på en helg.

Pris

Beroende på vilken hängränna du väljer. Räkna med 250 kr per meter så får du en totalkostnad på 9000 kr.

Svårighetsgrad

Om du vet hur man ska hantera en handöverfräs, så går arbetet lätt. Annars kan du väl öva på en plywoodskiva eller liknande först.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Hängrännor