Hängrännor av plåt

En hängränna av plast utvidgar sig vid skiftande temperaturer. Det belastar skarvarna och gör rännan skör. När du byter ut den bör du fundera över ditt materialval, så att du får en stark hängränna som håller i många år.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 dagar
Pris
250 kr/m

En hängränna av plast utvidgar sig och drar ihop sig om vartannant vid skiftande temperaturer. Det sliter på skarvarna som till slut går sönder. Och diverse reparationer håller bara på kort sikt

Intro

Vi visar hur du avlägsnar den gamla takrännan och hur du sätter ihop och monterar den nya. Det är inget svårt jobb, och du kan överväga att återanvända dina gamla rännkrokar.

Redaktionen rekommenderar: Fixa hängrännan innan skadan är skedd

Aluzink har en blank, melerad yta. Det består av stål som är belagt med en beläggning av aluminium och zink, som gör det mycket motståndskraftigt mot korrosion.

Zink är till en början blankt, men patinerar med tiden till matt grå. Det kan uppstå mörka fläckar, men det betyder bara att patineringen har börjat. Mycket motståndskraftigt.

Stål Plus är gjort av stål med en yta som är en blandning av magnesium, aluminium och zink. Det gör det extra motståndskraftigt. Ytan läker dessutom av sig själv vid repor.

Koppar är först blankt, men mörknar med tiden för att till sist bli ljusgrönt. Den ljusgröna patinerade ytan skyddar metallen och ger den en längre livstid.

Instruktion

01
Avlägsna den gamla hängrännan 5 Steg

När du ska byta din hängränna kan du överväga att återanvända de gamla rännkrokarna. Det finns ett smart system med kappor som monteras utanpå de gamla krokarna, så att de döljs. Om du ska återanvända rännkrokarna måste du kontrollera att den nya hängrännan passar genom att göra en provuppläggning.

Rännkrokarna måste ofta kortas av, vilket görs med en vinkelslip. Låt den gamla rännan ligga medan du gör det. Den håller rännkrokarna på plats, så att de inte vibrerar när du sågar.

1

Ta först bort lite av den gamla rännan, så att två rännkrokar blottas. Såga av ett par cm av vulsten på den nya rännans framkant och lägg den i rännkrokarna, då ser du var rännkrokarna ska sågas till.

2

Gör en provuppläggning, där du kortar av de två rännkrokarna ner till markeringen. Lägg upp en bit av den nya hängrännan och montera kappor på rännkrokarna. Då vet du att din nya ränna passar i rännkrokarna.

3

Kapa nu alla gamla rännkrokar. Märk först ut avkortningsmåttet, och kapa dem sedan med en vinkelslip. Det är smartast att göra detta medan den gamla rännan ligger i, så att rännkrokarna inte skakar när du sågar.

4

Ta loss den gamla hängrännan. Såga först itu den i lämpliga bitar. Då blir den lätt att lirka loss ur rännkrokarna och lyfta ner.

5

Beläggningen på rännkrokarna tas bort. Plastbeläggningen släpper med tiden, och då får rosten fäste. Rosten borstas av med en stålborste, och rännkrokarna målas med Hammerite, som skyddar mot rost.

02
Den nya rännan sätts samman 5 Steg

Det går snabbt och lätt att sätta ihop delarna till takrännan eftersom du kan göra det utan att använda lim. I alla skarvar sitter gummipackningar som gör hängrännan helt tät.

När du ska kapa till rännan är det viktigt att du inte använder en vinkelslip med skärskiva. Den kommer nämligen att bränna bort det skyddande ytskitet vid snittkanterna. Använd istället en bågfil med fintandat blad.

1

Vik ut flikarna på ränngavlarna litegrann, så att du kommer åt att montera dem på hängrännan. Glöm inte gummipackningen på den böjda delen av ränngaveln, som ser till att skarven blir helt tät.

2

Sätt på ränngavlarna. Det är lättast om du vänder hängrännan uppåt under tiden. När ränngaveln sitter som den ska på rännan, bankas den på plats med en gummihammare.

3

Mät ut var stupröret ska placeras. Mät ut från vindskivan vid takutsprånget, och kom ihåg att det ska vara 1 cm mellan takränna och vindskiva. Sätt omvikningskupan på rännan och märk upp med tusch.

4

Bocka kanten, när du har gjort hålet med en bågfil. Kanten bockas ca. 5 mm nedåt med en tång hela vägen runt. Det kommer att hindra vattnet från att rinna in under hängrännan. Avlägsna eventuella spån.

5

Montera omvikningskupan på rännan. Den sticks in i den främre vulsten på rännan. Rännan pressas ner mot kupan medan flikarna kläms ner över rännans kant.

03
Hängrännan monteras 6 Steg

Innan du lägger upp den nya hängrännan i de gamla rännkrokarna ska du försäkra dig om att det är ett fall på ett par cm ner mot stuprännan, så att vattnet lätt leds undan. I varje ände av rännan ska det vara 1 cm luft in till vindskivan, så att rännan kan röra sig.

Rännan sätts samman med små kopplingar som klickas fast rakt över mitten på alla skarvar. Rännkrokarna täcks sedan med kappor.

När hängrännan är på plats sätter du ihop delarna till stupröret och fäster det i två rörhållare som är fästa i huset.

1

Kontrollera att rännkrokarna har ett fall mot stupröret. Använd ett långt vattenpass som läggs ovanpå rännkrokarna. Om rännan är lång, är det bättre att spänna ett snöre i botten av krokarna att mäta efter.

2

Lägg hängrännorna på plats, och sätt ihop dem. Rännorna pressas tätt samman, och kopplingarna häktas på - först baktill på de två ändarna. En markering på kopplingen ser till att den sitter rätt.

3

Spänn fast kopplingen i fronten. Kopplingens främre stycke läggs upp över rännans framkant och klämms fast i hängrännan. Låsfliken ska böjas in över kanten så att kopplingen inte öppnar sig.

4

Montera kappor utanpå rännkrokarna. Vrid först rännan en smula så att framkanten ligger lite lägre än bakkanten, så att dina rännor leder vattnet bort från huset vid kraftiga skyfall.

5

Skruva fast två rörhållare för stupröret på fasaden. De placeras rakt ovanför varandra i toppen och botten. Det är snyggast att använda skruv med platta skallar, t.ex. 4,5 x 25 mm. I tegel ska du använda pluggar.

6

Montera stuprännan och sätt den i rörhållarna. När du har justerat stuprännan i höjden ska delarna bara pressas samman, och de två rörhållarna kläms ihop runt om stuprännan, så att den låses fast.

Material

  • Plåthängränna (Lindab Rainline)
  • Rännskarvar
  • Kappor till rännkrokar
  • Stuprör inkl. hållare.
  • Skruvar med platt huvud, 4,5 x 25 mm
  • Hammerite-rostskydd

Tidsförbrukning

Ca. 1 dag per hussida, plus torktid

Pris

Ca. 250 kr. per löpmeter.

Svårighetsgrad

Rännan är lätt att byta om de gamla rännkrokarna kan återanvändas.

Tips & Tricks

Så mäter du ut och sågar till

Vid första anblick kan det verka lite lurigt att mäta runda föremål, men använder du ett papper som kan följa den runda formen är det faktiskt ganska lätt. För att inte förstöra det skyddande ytskiktet, är det viktigt att du använder ett fintandat blad när du sågar.

På rännan kan du mäta upp för ett vinkelrätt snitt med hjälp av ett A4-papper.

Använd en bågfil med fintandigt blad. Såga med långa, lugna rörelser, så att du inte råkar “fånga upp” och deformera snittkanten.

När du ska göra ett vinkelrätt snitt på ett rör används ett A4-papper som läggs hela vägen runt.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Hängrännor