Stephan bygger dina projekt i 3D

Vår 3D-trollkarl "bygger" alla Gör Det Självs projekt innan de hamnar som ritningar och 3D-modeller på hemsidan - då vet vi att allting passar ihop!

Stephan är vår superduktige 3D-grafiker som dagligen bland annat gör ritningar och de 3D-modeller som du kan se i våra byggbeskrivningar här på hemsidan.

"Och varför är det så viktigt?", kanske du frågar. Jo, ser du. 3D är nämligen din garanti för att materialen passar ihop på millimetern och att projektet rent faktiskt kan byggas ute i verkligheten. Om stolpar, sparrar, brädor, reglar och så vidare passar ihop i 3D, kan du nämligen också vara säker på att de passar ihop i praktiken.

Om Stephan saknar en bit av ett tak eller ett speciellt fönster, så öppnar han ett av sina många material-bibliotek och kopierar det därifrån.

Gör Det Självs nyaste ritningar och 3D-modeller görs i programmet Sketchup. Alltså samma program som du själv kan använda helt gratis och som vi har gjort en komplett ny-uppdaterad artikel till.

Klicka här för att läsa artikeln "Använd ett gratis 3D-ritprogram ..."

Var det någon som saknade ett gångjärn till en trädgårdsgrind? Stephan har massor på lager!


Därför är 3D fantastiskt!

3D-modeller, som de som du kan se på våra byggbeskrivningar, ger en unik inblick och överblick över konstruktioner som annars kan vara svåra att överskåda.

När vår 3D-trollkarl får till uppgift att leverera en uppsättning ritningar eller illustrationer till en artikel bygger han hela projektet från A-Ö. Och när projektet är färdigt i 3D kan vi skala av lagerna och förklara sammanhangen.

Här kan du exempelvis se ett garage som är i produktionen just nu.

Här ses det helt färdigbyggda resultatet i så kallad parallell-projektion, som är en benämning på det lite underliga perspektivet där alla dimensioner i bilden har rätt mått.

Skalar vi av alla lager förutom takkonstruktionen ser resultatet ut så här. Här kan du t ex se att sparrarna sticker ut några centimeter förbi isoleringen - på så sätt kan det komma in frisk luft i takkonstruktionen och förhindra fukt och mögel.

Golvkonstruktionens uppbyggnad är också riktigt tydlig med armeringsnät och betong. Det röda röret som sticker upp mitt i alltihopa är ett tomt rör där man senare kan dra elkablar.

Tvekar du om själva stommens uppbyggnad så berättar den här avskalade bilden allt om uppbyggnaden.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Nytt från redaktionen