Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Välj rätt tätningstejp

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Det finns minst 40 olika slags tejp på gör-det självmarknaden. Bland dem finns en grupp med speciella egenskaper när det gäller arbetsuppgifter där tätheten är det viktigaste. Få en översikt över de viktigaste typerna här.

Tätningstejp: Få en översikt över de viktigaste typerna här.

Vatten, värme och el kräver täta anslutningar. Här kan specialtejp vara den perfekta lösningen.

VAD ANVÄNDS TÄTNINGSTEJP TILL?

Vad används tätningstejp till? Tätning mot vatten

TÄTNING MOT VATTEN Vattenslangar, vattenledningsrör och takrännor! Där det finns vatten krävs det täthet. Det finns olika typer av tejp till nödreparationer och permanenta lösningar.

Vad används tätningstejp till? Tätning vid värmeförlust

TÄTNING VID VÄRMEFÖRLUST När värmerör isoleras tätas skarvarna med tejp. Detta görs för att minimera värmeförlusten och för att se till att det inte kommer in luft som kan bilda kondens.

Vad används tätningstejp till? Tätning mot el

TÄTNING MOT EL Skadade sladdar och kablar är inte bra. Antingen ska de bytas eller repareras tillfälligt med en lämplig tejp.

Hur används tätningstejp?

Tätningstejp omfattar en grupp av tejp med den gemensamma nämnaren att de tätar. Men sättet man arbetar med dem på kan skilja sig mycket. Här tittar vi närmare på hur man arbetar med tejp för ångspärrar.

Hur används tätningstejp? Tätningstejp för ångspärrar

När man monterar en ångspärr är det mycket viktigt för effekten att den blir helt tät. Vid rörgenomföringar, stickkontakter och lamputtag räcker det med speciella tätningsmanschetter.

Där våderna av byggfolie skarvas, kläms och tejpas våderna ihop på ett fast underlag, t.ex. en formbräda. På resten av ångspärren ska till och med de minsta hålen efter klamrarna, som har använts för infästning, täckas med små bitar av tejp för ångspärrar.

LÄS MER: Guide til ångspärr

Hur används tätningstejp? De minsta hålen efter klamrarna, som har använts för infästning, täckas med små bitar av tejp för ångspärrar.

VARIANTER AV TÄTNINGSTEJP

Varianter av tätningstejp: Butyltejp

BUTYLTEJP Vattentät tejp som är särskilt lämplig till att täta sprickor i takrännor, stuprör, takövergångar och andra ställen som utsätts för regn och fukt.

Varianter av tätningstejp: Aluminiumtejp

ALUMINIUMTEJP Den här typen av tejp kan användas till att laga stuprör, ventilationsrör och andra föremål av metall. Den är även lämplig till tätning av rörisolering. Tejpen tål temperaturer ända upp till +150 grader.

Varianter av tätningstejp: Eltejp

ELTEJP Bland elektriker kallas den här typen av tejp för isoleringstejp. Tejpen finns i många olika färger och används till att reparera böjliga sladdar, t.ex. elkablar och kablar till högtalare. Bra till färgkodning.

Varianter av tätningstejp: Packtejp

PACKTEJP Den här typen av tejp, som även kallas gängtejp eller teflontejp, används till tätning av gängor på röranslutningar. Den här tejpen går inte att justera. Vrider man för långt måste man börja om från början.

Varianter av tätningstejp: Tejp för ångspärrar

BYGGFOLIETEJP Används till att täta skarvar på ångspärrar och fuktspärrar. Byggfolietejp finns i två varianter: en variant för längs- och tvärgående skarvar och en speciell, flexibel variant för tätning av böjda föremål.

LÄS MER: Därför SKA du använda byggfolietejp

Varianter av tätningstejp: Vulkaniseringstejp

VULKANISERINGSTEJP Har ingen vidhäftande yta. Den här tejpen ska i stället sträckas ut och viras runt om ett föremål. Efter en tid ”smälter” tejpen ihop till en fast, tät massa. Vidhäftar till de allra flesta material.

Varianter av tätningstejp: Silvertejp

SILVERTEJP Väljer man en silvertejp av god kvalitet får man en stark, vidhäftande, vattenfast och mycket slitstark allround-tejp. Lämplig till lagning av allt från tält, luftmadrasser och badbassänger till takrännor.

Viktigt om tätningstejp!

Oavsett hur stark en tejp är, kräver den en rengjord och avfettad yta för att kunna vidhäfta helt tätt och ordentligt. Först tvättas ytan med vatten och tvål, och om det finns fett och olja på ytan avlägsnas det med ammoniak blandat med vatten enligt anvisningarna på flaskan.

Som riktlinje ska temperaturen på tejpen och det material den sätts på vara någorlunda densamma. Inomhus uppstår inga problem. Utomhus kan man t.ex. värma upp stället med en hårtork.

Tätningstejp: Bredd och längd

Tätningstejp finns i många olika fabrikat, längder och bredder. Här nedan beskrivs de vanligaste måtten:

  • Butylband: bredd 5–20 mm, längd 22,5 meter
  • Aluminiumtejp: bredd 50 mm, längd 5–50 meter
  • Eltejp: bredd 19 mm, längd 20 meter
  • Packtejp: bredd 12 mm, längd 12 meter
  • Tejp för ångspärrar: bredd 50 och 100 mm, längd 25 meter
  • Vulkaniseringstejp: bredd 19 mm, längd 5 meter
  • Silvertejp: bredd 50 mm, längd 50 meter.
Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka