Välj rätt tätningstejp

Det finns minst 40 olika slags tejp på gör-det självmarknaden. Bland dem finns en grupp med speciella egenskaper när det gäller arbetsuppgifter där tätheten är det viktigaste. Få en översikt över de viktigaste typerna här.

Tätningstejp: Få en översikt över de viktigaste typerna här.

Vatten, värme och el kräver täta anslutningar. Här kan specialtejp vara den perfekta lösningen.

VAD ANVÄNDS TÄTNINGSTEJP TILL?

TÄTNING MOT VATTEN Vattenslangar, vattenledningsrör och takrännor! Där det finns vatten krävs det täthet. Det finns olika typer av tejp till nödreparationer och permanenta lösningar.

TÄTNING VID VÄRMEFÖRLUST När värmerör isoleras tätas skarvarna med tejp. Detta görs för att minimera värmeförlusten och för att se till att det inte kommer in luft som kan bilda kondens.

TÄTNING MOT EL Skadade sladdar och kablar är inte bra. Antingen ska de bytas eller repareras tillfälligt med en lämplig tejp.

Hur används tätningstejp?

Tätningstejp omfattar en grupp av tejp med den gemensamma nämnaren att de tätar. Men sättet man arbetar med dem på kan skilja sig mycket. Här tittar vi närmare på hur man arbetar med tejp för ångspärrar.

När man monterar en ångspärr är det mycket viktigt för effekten att den blir helt tät. Vid rörgenomföringar, stickkontakter och lamputtag räcker det med speciella tätningsmanschetter.

Där våderna av byggfolie skarvas, kläms och tejpas våderna ihop på ett fast underlag, t.ex. en formbräda. På resten av ångspärren ska till och med de minsta hålen efter klamrarna, som har använts för infästning, täckas med små bitar av tejp för ångspärrar.

LÄS MER: Guide til ångspärr

VARIANTER AV TÄTNINGSTEJP

BUTYLTEJP Vattentät tejp som är särskilt lämplig till att täta sprickor i takrännor, stuprör, takövergångar och andra ställen som utsätts för regn och fukt.

ALUMINIUMTEJP Den här typen av tejp kan användas till att laga stuprör, ventilationsrör och andra föremål av metall. Den är även lämplig till tätning av rörisolering. Tejpen tål temperaturer ända upp till +150 grader.

ELTEJP Bland elektriker kallas den här typen av tejp för isoleringstejp. Tejpen finns i många olika färger och används till att reparera böjliga sladdar, t.ex. elkablar och kablar till högtalare. Bra till färgkodning.

PACKTEJP Den här typen av tejp, som även kallas gängtejp eller teflontejp, används till tätning av gängor på röranslutningar. Den här tejpen går inte att justera. Vrider man för långt måste man börja om från början.

BYGGFOLIETEJP Används till att täta skarvar på ångspärrar och fuktspärrar. Byggfolietejp finns i två varianter: en variant för längs- och tvärgående skarvar och en speciell, flexibel variant för tätning av böjda föremål.

LÄS MER: Därför SKA du använda byggfolietejp

VULKANISERINGSTEJP Har ingen vidhäftande yta. Den här tejpen ska i stället sträckas ut och viras runt om ett föremål. Efter en tid ”smälter” tejpen ihop till en fast, tät massa. Vidhäftar till de allra flesta material.

SILVERTEJP Väljer man en silvertejp av god kvalitet får man en stark, vidhäftande, vattenfast och mycket slitstark allround-tejp. Lämplig till lagning av allt från tält, luftmadrasser och badbassänger till takrännor.

Viktigt om tätningstejp!

Oavsett hur stark en tejp är, kräver den en rengjord och avfettad yta för att kunna vidhäfta helt tätt och ordentligt. Först tvättas ytan med vatten och tvål, och om det finns fett och olja på ytan avlägsnas det med ammoniak blandat med vatten enligt anvisningarna på flaskan.

Som riktlinje ska temperaturen på tejpen och det material den sätts på vara någorlunda densamma. Inomhus uppstår inga problem. Utomhus kan man t.ex. värma upp stället med en hårtork.

Tätningstejp: Bredd och längd

Tätningstejp finns i många olika fabrikat, längder och bredder. Här nedan beskrivs de vanligaste måtten:

 • Butylband: bredd 5–20 mm, längd 22,5 meter
 • Aluminiumtejp: bredd 50 mm, längd 5–50 meter
 • Eltejp: bredd 19 mm, längd 20 meter
 • Packtejp: bredd 12 mm, längd 12 meter
 • Tejp för ångspärrar: bredd 50 och 100 mm, längd 25 meter
 • Vulkaniseringstejp: bredd 19 mm, längd 5 meter
 • Silvertejp: bredd 50 mm, längd 50 meter.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Material