Välj rätt spackelmassa

Oavsett om du ska laga sprickor i trä, hål i en murad vägg eller en gipsvägg inomhus, finns det färdigblandad spackelmassa. Du måste bara veta vilket av de många, många alternativen som passar bäst till just din uppgift.

Med rätt spackelmassa kan alla hål lagas.

Med rätt spackelmassa kan alla hål lagas.

Spackel i färdigblandade varianter, på tub eller burk, är det verkligen smart att alltid ha ett utbud av hemma i verkstaden.

Vi råkar alla ut för att behöva fylla igen hålet efter en plugg, spackla en sprucken bräda eller täcka reporna på en målad yta.

En gång i tiden krävde det att du köpte en säck torrbruk och själv blandade ihop spackelmassan. Samtidigt var utbudet begränsat.

Idag är bygghandelns hyllor fulla av produkter som är färdiga att använda. Det är så många att man kan prata om en djungel, där det krävs noggrann läsning av pytteliten text på paketet för att kunna skilja dem från varandra.

LÄS OCKSÅ: Goda råd till dig om väggspackel

Multi eller ultra?

Vad är t ex skillnaden mellan ”multi-” och ”ultra”-filler? Eller universalspackel och finspackel? Du klarar de flesta uppgifterna med två eller tre sorter. Då har du spackelmassa till större håligheter, till hål som ska målas över med detsamma och till skador i trä. Men till specialuppdrag finns det naturligtvis också speciellt spackel som du behöver känna till.

I den här gör-det-självbeskrivningen får du en ordentlig överblick över 12 olika spackelmassor som kan användas till:

Trä (ute och inne)

När du ska laga repor, sprickor och jack i trä, måste spacklet vara förhållandevis flexibelt. Men du måste också tänka på om träet finns inom- eller utomhus, och om lagningen ska målas över eller inte.

För det finns många sorters spackel som kan användas till trä, men bara ett fåtal har samma färg som själva träet.

När du ska jämna till
Har du små jack och repor i bordsskivan, fönsterkarmen eller på en slätmålad dörr, ska du använda en fin spackelmassa som kan slipas helt slät och målas över.

Vi föreslår
Dana Lim Snickerispackel 615

En akrylbaserad spackelmassa för inomhusbruk. Du kan fylla mindre repor och jack med massan. Såväl i trä och spånskiva som puts osv. Efter en lätt slipning får du en helt jämn yta.

Kapacitet: 0-5 mm djupa hål

Du kan också använda
Polyfilla Snickerispackel
Bostik Fine Filler

När du ska fylla större jack
Större skador i trä, som ska målas över, kan fyllas med många olika sorters spackelmassa. Men satsa på ett spackel som du kan lägga på i tjocka lager. Annars måste du spackla många gånger med torktid däremellan.

Vi föreslår
Plastic Padding Kemiskt Trä

Tvåkomponentsmassa som blir väldigt hård utan att den bleknar. Vidhäftar till trä och ger en yta som liknar trä.

Kapacitet: 0-5 cm djupa hål

Du kan också använda
Casco Plastiskt Trä
Illbruck Plastiskt Trä

När du inte vill måla över
Om du har hål, jack eller repor i ett snyggt trägolv eller en bordsskiva, vill du helst göra en osynlig lagning. Det kan du göra med plastiskt eller kemiskt trä, som har samma nyans som det träslag du vill fixa.

Vi föreslår
Polyfilla Plastiskt Trä

Plastiskt trä kan användas både inom- och utomhus. Det finns i många olika träfärger, t ex natur, bok, mahogny och ek.

Kapacitet: 0-20 mm djupa hål

Du kan också använda
Biltema Kemiskt Trä

När du ska laga MDF
Om du bygger med MDF och vill spackla igen hål eller över försänk-spackla försänk ta skruvar, finns det spackelmassa som är gjord för att ha samma färg och struktur som MDF. Men du kan också använda många andra sorters fint spackel.

Vi föreslår
Polyfilla MDF Filler

En spackelmassa som är speciellt utvecklad för MDF, med den rätta, fina strukturen. Kan laga hål på ända upp till 2 cm tjocklek.

Kapacitet: 0-20 mm djupa hål

Du kan också använda
Bostik Fine Filler
Plastic Padding Kemiskt Trä

Mur (ute)

När du väljer spackelmassa till hålet i ytterväggen, måste du först kolla så att den kan användas utomhus. Det är det nämligen långtifrån allt spackel på tub som kan.

Därefter handlar ditt val om hålets storlek, ytans struktur och om du har tålamod nog att låta spackelmassan torka i flera timmar.

När underlaget rör sig
Mellan två väggar eller i material som kan vidgas vid värme och dra sig samman vid kyla - det finns många ställen där du måste ta höjd för rörelse. Inte några stora rörelser, men tillräckligt för att spackelmassan ska spricka.

Vi föreslår
Bostik Universal Filler

Akrylspackel kan klara rörelser på upp till 15 procent av fogens eller hålets bredd. Utomhus kan den övermålas när den torkat.

Kapacitet: 0-20 mm djupa hål

Du kan också använda
Polyfilla Elastisk Spackelmassa

När du ska fylla stora hål
Stora hål ställer extra stora krav på spackelmassan. Ofta är de sorter som kan klara uppgiften förstärkta med fiber eller lik-förstärkta lik nande. Satsa på en spackelmassa som kan läggas på i tjocka lager (t ex 2 cm).

Vi föreslår
Polyfilla Megafiller

Täck kabelkanaler, fyll stora hål eller reparera skadade murhörnor med spack-murhörnor spack let, som kan klara upp till 100 mm djupa hål, både inom- och utomhus.

Kapacitet: 0-100 mm djupa hål

Du kan också använda
Danalim Filler Utomhus
Bostik Multi Filler

När det ska bli jämnt
På en putsad mur är det tråkigt om ett fyllt hål syns tydligt. Om du satsar på ett finkornigt spack-du spack el, underlättar du mycket av ditt eget arbete.

Vi föreslår
Polyfilla Extra Fin Lättviktsfiller

Ger dig ett mycket jämnt resultat. Kan klara ganska stora hål och sprickor i stort sett alla material.

Kapacitet: 0-100 mm djupa hål

Du kan också använda
Bostik Universal Filler
Dana Lim Filler Extra 619

När det ska gå snabbt
Om tiden är viktigast för dig och du inte orkar vänta i flera timmar på att spackelmassan ska torka, kan du välja ett snabbtorkande spackel.

Vi föreslår
Dana Lim Lättviktsfiller 628

På en timme är din lagning torr och redo för fortsatt arbete. Fungerar bra till mindre reparationer på tegel, betong, gips osv.

Kapacitet: 0-50 mm djupa hål

Du kan också använda
Bostik Multi Filler

Vägg (inne)

Det är ofta på innerväggar som det blir hål, när du hänger upp saker. När du tar bort dem igen, så ska det spacklas.

De flesta produkter som används utomhus ska inte användas inomhus. Se efter om spackelmassan blir skruvfast när den har härdat.

Då kan den också användas om du ska borra och skruva på samma ställe igen.

För skruvhål
De flesta spackelsorter kan fylla skruvhål, men några produkter är utvecklade just för detta ändamål. De krymper oftast ganska lite och de är skruvfasta, så att du kan sätta en ny skruv direkt i den härdade spackelmassan.

Vi föreslår
Dana Lim Filler Standard 618

En fiberförstärkt spackelmassa som kan läggas på i upp till 5 mm tjocka lager åt gången. Krymper väldigt lite, så mindre hål behöver bara spacklas en gång.

Kapacitet: 0-20 mm djupa hål

Du kan också använda
Polyfilla Snabbtorkande Filler
Bostik Universal Filler

När du fyller stora hål
Stora hål ställer extra stora krav på spackelmassan. Ofta är de sorter som klarar uppgiften förstärkta med fiber eller liknande. Satsa på en spackelmassa som kan läggas på i tjocka lager (t ex 2 cm).

Vi föreslår
Bostik Multi Filler

Du kan lägga på spackel i upp till 2 cm tjocka lager på en gång. Spacklet är dessutom snabbtorkande, så att du kan komma vidare i ditt arbete.

Kapacitet: 0-20 mm djupa hål

Du kan också använda
Polyfilla Megafiller
Dana Lim Filler Extra 619

När du har bråttom
Om du inte har tid att vänta på en långsamt torkande spackelmassa, är det torktiden du ska fokusera på. Det finns produkter som är utvecklade just för att torka snabbt.

Vi föreslår
Polyfilla

Snabbtorkande Filler Vidhäftar till puts, gips, gipsskivor, betong och sten. Efter en halvtimme kan du måla på det, eller borra och skruva direkt i den spacklade ytan.

Kapacitet: 0-20 mm djupa hål

Du kan också använda
Bostik Multi Filler
Dana Lim Lättviktsfiller 628

När du har sågspånstapet
Här har vi verkligen hittat en nischprodukt, men det finns fak-nischprodukt, fak tiskt en spackelmassa som kan laga hål i en vägg med sågspånstapet - utan att lagningen syns så tydligt efteråt.

Vi föreslår
Polyfilla Sågspånstapet Rutexfiller

Mindre sprickor och hål kan fyllas, så att den lagade ytan liknar sågspånstapet. Så slipper du blanka områden i tapeten.

Kapacitet: 0-20 mm djupa hål

Du kan också använda
Vi har inte hittat någon motsvarande produkt.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Material