Täckning

SPARA TID: Omfattande täckning tar tid, men det gör att du kan arbeta mer effektivt. Och så slipper du en massa rengöring.

Hur täcker jag golvet?

Ska du bara måla en vägg, kan du klara dig med endast en längd målarfilt. Men handlar det om ett helt rum som ska målas, kan det betala sig att täcka hela golvet ordentligt. Då kan du vara säker på att du inte drar runt målarfärg i hela huset. Skyddande filt är ett säkert val, eftersom det absorberar färgen. Lägg ev. först papp eller plast, som tejpas noga i alla skarvar, om det skulle finnas hål i filten.

Till grova arbeten, ex. rivning, är det lätt att tunga verktyg gör märken i golvet. Här är filt och papp inte tillräckligt skyddande. I stället rekommenderar vi 2-3 mm tunn träfiberskiva (masonit), som tejpas fast ordentligt på golvet med en bred, stark tejp.

LÄS OCKSÅ: Masonitskiva – massor av möjligheter

TIPS: Dammskydd och målarbås i plast

Ett enkelt målarbås är lätt att göra av tunn (och billig) skyddsplast som tejpas samman. Kom ihåg att även täcka golv och tak.

Täckplast hindrar också effektivt byggdammet från att ta sig från rum till rum, ex. om man ska riva en putsad vägg eller slipa en bredspacklad vägg. Här är det en fördel att använda en tjockare kvalitet, ex. 400 gram per m².

LÄS OCKSÅ: Bli expert på färgsprutan på 5 minuter

Viktigt om täckning!

Fint riv- och slipdamm, och dimma från spray- och sprutmålning, letar sig igenom ALLA springor och öppningar. Se upp!

Här är det inte tillräckligt att bara täcka. Man måste också täta alla skarvar i täckmaterialet. Och kom ihåg att täta springan mellan golv och dörr, och över nyckelhålen.

Ju grundligare täckning, desto mindre blir städningen och rengöringen efteråt.