Så täcker du ordentligt

I stort sätt allt gör det själv-arbete stänker eller yr – några naturligtvis mer än andra. Lyckligtvis finns det många olika sätt att skydda omgivningarna, oavsett om man ska till att måla, slipa, riva eller göra hål i väggen.

Täckning

SPARA TID: Omfattande täckning tar tid, men det gör att du kan arbeta mer effektivt. Och så slipper du en massa rengöring.

VILKA ARBETEN TÄCKER MAN INFÖR?

MASKERING AV MÅLERIARBETEN
Vid måleriarbeten slipper du inte målartejpen. Den används till att maskera t.ex. tak, fönster och dörrar, och ger skarpa kanter när du målar.

TÄCKNING AV MÖBLER/YTOR
Om man vill förhindra stänk från sprayfärg och att byggdamm sprider sig i hela huset, täck med plast eller tunnt skyddspapp.

SKYDD FÖR GROVA ARBETEN
För grova arbeten så som rivning, spackling och murning ska golv och bänkskivor skyddas mot stötar. Här måste skyddet vara extra tåligt och robust.

Hur täcker jag golvet?

Ska du bara måla en vägg, kan du klara dig med endast en längd målarfilt. Men handlar det om ett helt rum som ska målas, kan det betala sig att täcka hela golvet ordentligt. Då kan du vara säker på att du inte drar runt målarfärg i hela huset. Skyddande filt är ett säkert val, eftersom det absorberar färgen. Lägg ev. först papp eller plast, som tejpas noga i alla skarvar, om det skulle finnas hål i filten.

Till grova arbeten, ex. rivning, är det lätt att tunga verktyg gör märken i golvet. Här är filt och papp inte tillräckligt skyddande. I stället rekommenderar vi 2-3 mm tunn träfiberskiva (masonit), som tejpas fast ordentligt på golvet med en bred, stark tejp.

LÄS OCKSÅ: Masonitskiva – massor av möjligheter

VARIANTER AV TÄCKNING:

GOLVPAPP
Papp på rulle är en billig lösning för att täcka golv. Det finns i flera varianter från tunt papper till kraftigt och robust. Ska trägolvet målas, lägg täckplast under golvpappen.

PLAST Täckplast är en bra försäkring mot byggdamm och färgstänk. Finns i en tunn variant som är bra för möbler, och en kraftigare sort, som passar att lägga på golvet under papp eller skivor.

TRÄFIBERSKIVA Om en vägg ska putsas eller rivas ner, är hårda 2,5 - 3 mm träfiberskivor på 60 x 120 cm en solklar lösning. De skyddar golvet mycket bättre mot slag och märken än papp och filt.

FILT Filt är målarens favorit, eftersom den är lätt att lägga och snabbt suger upp spill. Lite dyrare än golvpapp; i gengäld kan den återanvändas. Finns i olika kvaliteter – ju kraftigare, desto bättre uppsugning.

PLAST MED TEJPKANT En bra lösning vid målning av väggar. Denna variant gör det möjligt att både få skarpa kanter och skydda lister och golv mot färgstänk. Plasten är hal att gå på, så lägg golvpapp ovanpå.

TÄCKPAPPER MED TEJPKANT Ett bra alternativ till plast med tejpkant. Denna typ är praktisk till övergångar, t.ex. mellan sockel och golv, som är täckt med målarfilt. Pappen är kraftig och hindrar färgen från att tränga ner.

MÅLARTEJP Vanligast är den gula tejpen för inomhusbruk, och den blå UV-beständiga för ytor som utsätts för solljus (både ute och inne). Maskeringstejpen finns i flera varianter för olika typer av underlag.

TIPS: Dammskydd och målarbås i plast

Ett enkelt målarbås är lätt att göra av tunn (och billig) skyddsplast som tejpas samman. Kom ihåg att även täcka golv och tak.

Täckplast hindrar också effektivt byggdammet från att ta sig från rum till rum, ex. om man ska riva en putsad vägg eller slipa en bredspacklad vägg. Här är det en fördel att använda en tjockare kvalitet, ex. 400 gram per m².

LÄS OCKSÅ: Bli expert på färgsprutan på 5 minuter

Viktigt om täckning!

Fint riv- och slipdamm, och dimma från spray- och sprutmålning, letar sig igenom ALLA springor och öppningar. Se upp!

Här är det inte tillräckligt att bara täcka. Man måste också täta alla skarvar i täckmaterialet. Och kom ihåg att täta springan mellan golv och dörr, och över nyckelhålen.

Ju grundligare täckning, desto mindre blir städningen och rengöringen efteråt.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Material