Färgspruta: Bara det blivit övertäckt ordentligt, går det verkligen fort med färgsprutan.

Bara det blivit övertäckt ordentligt, går det verkligen fort med färgsprutan.

Snabbguide till färgsprutan

Att måla med färgspruta har tidigare varit likställt med minutiös inplastning och täckning samt timtal av rengöring. Men den tiden är förbi, och nu kan du tryggt använda pistolen när du ska ta itu med måleriarbetet.

Moderna sprutor sprider inte ut färgen i luften, utan använder det mesta av luften för att rikta färgen, så att den hamnar precis där den gör nytta.

Det betyder, att det är mindre viktigt än tidigare att täcka. Ute i trädgården går det oftast att sprutmåla utan att behöva täcka in området runt om.

Rengöringen av färgsprutan har också blivit lättare. Den enkla konstruktionen och de moderna materialen gör den faktiskt lättare att rengöra än en pensel.

Det finns därför inte längre några bra argument för att välja bort färgsprutan utomhus!

I den här snabbguiden hjälper vi dig att hitta den modell som passar dina behov. Klicka på länken och gå direkt till avsnittet längre ner i artikeln.

Ett varv runt färgsprutan

Färgspruta: Så lätt använder du den

1. BEHÅLLAREN skiftar i storlek mellan olika tillverkare. En stor behållare innebär färre påfyllningar, men högre vikt. Den ska vare enkel att ta av.

2. MUNSTYCKET avgör om färgen träffar som en cirkel eller som en platt, vågrät eller lodrät stråle.

3. JUSTERING AV LUFT. Knappen reglerar hur fint eller grovt färgen fördelas. Ju mer luft, desto högre tryck och finare fördelning.

4. PÅ-OCH-AV-KNAPPEN ska vara skyddad från färg och enkel att använda. På större maskiner kan knappen tryckas ned med foten som på en dammsugare.

5. SPRUTPISTOLEN ska vara skön att hålla i och ha knappar som är enkla att använda. “Sugröret”, som går ned i behållaren, ska vara vinklat, så att det går att måla innertak.

6. INSTÄLLNING AV FÄRGMÄNGDEN finns främst på dyrare modeller. Det gör det möjligt att finjustera färglagrets tjocklek. Det är en fördel om man målar på olika material, t ex väggar och möbler, och med olika sorters färg.

Så här använder du en färgspruta

Det finns några saker du bör veta, innan du kastar dig över sprutmålningen

När du har bestämt dig för att sprutmåla, ska du börja med att välja en färg eller ett träskydd som lämpar sig att spruta med. Fråga i bygghandeln. Oftast kan oljor och träskydd användas som de är, medan lackfärger i regel bör tunnas ut. Börja alltid med att provmåla på en skiva eller liknande, och justera dig fram under tiden.

När sprutpistolen levererar rätt mängd kan du sätta igång. Måla vått i vått, så att färgen flyter samman. På stora ytor kan det vara en fördel att spruta både lodrätt och vågrätt. Avsluta alltid med att lägga på det sista lagret i längdriktningen.

Här nedan har vi identifierat de principer du behöver känna till för att bli mästare på att måla med färgspruta.

Andra vanliga uppgifter för färgspruta

Här nedan kommer fler exempel på uppgifter där det kan betala sig att använda färgspruta istället för roller.

  • Utemöbler Är konstruerade så att vattnet ska kunna rinna igenom. Det innebär att det finns hål och springor som är svåra att komma åt. Det gör det extra svårt att komma åt med en pensel, så här är sprutmålning det givna och naturliga valet.

  • Plank Har oftast en stor yta i olika nivåer eller med avstånd mellan brädorna. Det betyder att det både går lättare och snabbare att sprutmåla planket, eftersom färgen lätt tar sig in i alla skrymslen och vrår.

  • Staket Ett staket består ofta av stående ribbor monterade på liggande reglar. Ofta är staketet gjort med luft mellan ribborna som ibland även utsmyckats med snickarglädje. Det betyder många och stora mellanrum, och skrymslen – med andra ord ett uppdrag för färgsprutan.

  • Grindar Är i regel en öppen konstruktion av trä eller metall med både liggande, stående och snedställda element. Det ger penseln för stora utmaningar. Arbetar du istället med färgsprutan går det snabbt, lätt och effektivt.

  • Takfot Vindskivor är ett perfekt uppdrag för sprutpistolen. Behovet att täcka och skydda är inte lika stort som på andra ställen, och det är svårt att göra fel med färgsprutan.

  • Gavel och fasad Den utvändiga träpanelen på gavel och fasad skapar oftast en massa skrymslen och vrår som är tidskrävande att måla med pensel. Stora ytor går lättare och snabbare att måla med sprutpistolen. Däremot bör du lägga tid på att skydda dörrar och fönster.