Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Bli expert på färgsprutan på 5 minuter

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

I den här snabbguiden går vi igenom färgsprutans funktioner, visar vilka uppgifter den är helt perfekt till och hur du använder den.

Malersprøjte: Når først der er dækket effektivt af, går det virkelig stærkt med malersprøjten.

Når først der er dækket effektivt af, går det virkelig stærkt med malersprøjten.

Snabbguide till färgsprutan

Att måla med färgspruta har tidigare varit likställt med minutiös inplastning och täckning samt timtal av rengöring. Men den tiden är förbi, och nu kan du tryggt använda pistolen när du ska ta itu med måleriarbetet.

Moderna sprutor sprider inte ut färgen i luften, utan använder det mesta av luften för att rikta färgen, så att den hamnar precis där den gör nytta.

Det betyder, att det är mindre viktigt än tidigare att täcka. Ute i trädgården går det oftast att sprutmåla utan att behöva täcka in området runt om.

Rengöringen av färgsprutan har också blivit lättare. Den enkla konstruktionen och de moderna materialen gör den faktiskt lättare att rengöra än en pensel.

Det finns därför inte längre några bra argument för att välja bort färgsprutan utomhus!

I den här snabbguiden hjälper vi dig att hitta den modell som passar dina behov. Klicka på länken och gå direkt till avsnittet längre ner i artikeln.

Ett varv runt färgsprutan

Färgspruta: Så lätt använder du den
 • 1. BEHÅLLAREN skiftar i storlek mellan olika tillverkare. En stor behållare innebär färre påfyllningar, men högre vikt. Den ska vare enkel att ta av.
 • 2. MUNSTYCKET avgör om färgen träffar som en cirkel eller som en platt, vågrät eller lodrät stråle.
 • 3. JUSTERING AV LUFT. Knappen reglerar hur fint eller grovt färgen fördelas. Ju mer luft, desto högre tryck och finare fördelning.
 • 4. PÅ-OCH-AV-KNAPPEN ska vara skyddad från färg och enkel att använda. På större maskiner kan knappen tryckas ned med foten som på en dammsugare.
 • 5. SPRUTPISTOLEN ska vara skön att hålla i och ha knappar som är enkla att använda. “Sugröret”, som går ned i behållaren, ska vara vinklat, så att det går att måla innertak.
 • 6. INSTÄLLNING AV FÄRGMÄNGDEN finns främst på dyrare modeller. Det gör det möjligt att finjustera färglagrets tjocklek. Det är en fördel om man målar på olika material, t ex väggar och möbler, och med olika sorters färg.

Så här använder du en färgspruta

Det finns några saker du bör veta, innan du kastar dig över sprutmålningen

När du har bestämt dig för att sprutmåla, ska du börja med att välja en färg eller ett träskydd som lämpar sig att spruta med. Fråga i bygghandeln. Oftast kan oljor och träskydd användas som de är, medan lackfärger i regel bör tunnas ut. Börja alltid med att provmåla på en skiva eller liknande, och justera dig fram under tiden.

När sprutpistolen levererar rätt mängd kan du sätta igång. Måla vått i vått, så att färgen flyter samman. På stora ytor kan det vara en fördel att spruta både lodrätt och vågrätt. Avsluta alltid med att lägga på det sista lagret i längdriktningen.

Här nedan har vi identifierat de principer du behöver känna till för att bli mästare på att måla med färgspruta.

Färgspruta: Rengör träet grundligt först

Rengör träet grundligt först
En av de stora skillnaderna med att sprutmåla eller använda pensel är kravet på rengöring. Penseln drar med sig spindelväv och annan smuts in i färgen. Det är inte bra, även om det inte syns. Sprutan lägger färgen ovanpå ytan, vilket gör att smuts syns tydligt. Även hållbarheten försämras. Rengör därför ytan noga med en borste, innan du sprutmålar.

Färgspruta: Rengör sprutan efter användning

Ställ in trycket på färgsprutan
De flesta moderna sprutor kan justeras, så att man kan styra strålen och mängden färg. Ska du måla staket kan du t.ex. välja en oval, lodrät spraybild. Den ser till att mesta möjliga färg träffar staketet. Du sparar in på färg och skonar så klart även omgivningarna.

Färgspruta: Håll det rätta avståndet

Överväg behovet av täckning och skydd
Även om pistolen är lätt att styra, kan det vara läge att täcka kringliggande ytor. Det går inte att måla så exakt att färgen inte går utanför objektet. Ute i det fria gör det inget, men står grannens bil eller en vacker boxbom bakom staketet kan du skydda dem genom att sätta en skiva bakom staketet.

Färgspruta: Överväg behovet av täckning och skydd

Håll det rätta avståndet
Tillsammans med ”spraybilden” bidrar avståndet till att styra färgen rätt på objeket. Större avstånd sprider färgen, och korta avstånd koncentrerar färgen till ett mindre område. Ett avstånd på 20-30 cm är oftast lämpligt. Spruta först med jämna rörelser i träets riktning. På större ytor kan du med fördel sprutmåla både lodrätt och vågrätt.

Färgspruta: Ställ in trycket på färgsprutan

Rengör sprutan efter användning
En färgspruta är enkel i sin uppbyggnad. Den tas lätt av, och rengör du den direkt efter arbetet är avslutat, tar det kortare tid att skölja delarna än det tar att rengöra en pensel.

Häll vatten i en hink och använd en borste för att komma åt ordentligt. Var noga med att rengöra munstycket ordentligt.

3 VANLIGA ARBETSUPPGIFTER MED FÄRGSPRUTA

3 vanliga arbetsuppgifter med färgspruta: Paneltak

PANELTAK Sprutpistolen lägger ett täckande lager in i springorna och på ytorna samtidigt.

3 vanliga arbetsuppgifter med färgspruta: Ytterpanel

DÖRRAR OCH KÖKSLUCKOR På blanka ytor ger sprutpistolens många och tunna lager ett riktigt bra resultat.

3 vanliga arbetsuppgifter med färgspruta: Dörrar och köksluckor

YTTERPANEL På stora profilerade ytor går det snabbt, och resultatet blir snyggt och enhetligt.

Andra vanliga uppgifter för färgspruta

Här nedan kommer fler exempel på uppgifter där det kan betala sig att använda färgspruta istället för roller.

 • Utemöbler Är konstruerade så att vattnet ska kunna rinna igenom. Det innebär att det finns hål och springor som är svåra att komma åt. Det gör det extra svårt att komma åt med en pensel, så här är sprutmålning det givna och naturliga valet.
 • Plank Har oftast en stor yta i olika nivåer eller med avstånd mellan brädorna. Det betyder att det både går lättare och snabbare att sprutmåla planket, eftersom färgen lätt tar sig in i alla skrymslen och vrår.
 • Staket Ett staket består ofta av stående ribbor monterade på liggande reglar. Ofta är staketet gjort med luft mellan ribborna som ibland även utsmyckats med snickarglädje. Det betyder många och stora mellanrum, och skrymslen – med andra ord ett uppdrag för färgsprutan.
 • Grindar Är i regel en öppen konstruktion av trä eller metall med både liggande, stående och snedställda element. Det ger penseln för stora utmaningar. Arbetar du istället med färgsprutan går det snabbt, lätt och effektivt.
 • Takfot Vindskivor är ett perfekt uppdrag för sprutpistolen. Behovet att täcka och skydda är inte lika stort som på andra ställen, och det är svårt att göra fel med färgsprutan.
 • Gavel och fasad Den utvändiga träpanelen på gavel och fasad skapar oftast en massa skrymslen och vrår som är tidskrävande att måla med pensel. Stora ytor går lättare och snabbare att måla med sprutpistolen. Däremot bör du lägga tid på att skydda dörrar och fönster.

OLIKA SORTERS FÄRGSPRUTOR

Olika sorters färgsprutor: Färgsprutor med sladd

FÄRGSPRUTOR MED SLADD De flesta färgsprutor på gör-det-självmarknaden har sladd. Det finns många att välja bland till väldigt varierande priser.

Olika sorters färgsprutor: Färgsprutor med batteri

FÄRGSPRUTOR MED BATTERI Som med så många andra verktyg vinner batteridrift också mark när det gäller färgsprutor. De är fortfarande relativt dyra i förhållande till modeller med sladd.

FÄRGSPRUTOR PÅ TRYCKLUFT En färgsprutpistol, som år på tryckluft, ger ett blankt och fint resultat. Det är också vad proffsen använder.

FÄRGSPRUTOR MED SMARTA FUNKTIONER

Färgsprutor med smarta funktioner: Färgsprutor med enkel påfyllning

Färgsprutor med enkel påfyllning. Black+ Decker har satt ett lock för påfyllning av färg på sidan av behållaren. Då behöver man inte skruva av hela behållaren, när det är dags att fylla på färg. Det är smart!

Färgsprutor med smarta funktioner: Färgsprutor med mobil kompressor

Färgsprutor med mobil kompressor. Även om en liten portabel kompressor inte väger så mycket, är det ändå praktiskt med hjul. Då följer den enkelt med när man drar i luftslangen. Det ger bra rörelsefrihet.

Färgsprutor med smarta funktioner: Färgsprutor med sladdupprullning

Färgsprutor med sladdupprullning. Modeller med sladd har upp till 4 meter lång sladd. Då är det en fördel om det finns möjlighet att hålla ordning på den – t ex med spår på själva maskinen, som på Earlex HV3900.

Färgsprutor med smarta funktioner: Färgsprutor med krok

Färgsprutor med krok En krok överst på maskinen är väldigt praktiskt. Det ger möjlighet att hänga ifrån sig färgsprutan högst uppe på en stege.

FÄRGSPRUTA: 3 PRISNIVÅER

Färgspruta: Den dyra färgspruta

DEN DYRA
Smart, sladdlös och bäst för större uppgifter.

Spänning: 18 V
Behållare: 1.000 ml
Vikt m. batteri och full tank: 3,5 kg
Pris: ca. 2.200 kr. inklusive laddare och batteri (1,5 Ah). Ca. 1.200 kr. utan batteri.

RYOBI P620 18V ONE+

Färgspruta i mellanklassen

MELLANKLASSEN
Maskin som skitar ner minimalt och kan klara outspädd färg.

Motoreffekt: 1.200 watt
Behållare: 1.000 ml
Slanglängd: 4 meter
Sladdlängd: 2,15 meter
Vikt m. full tank: 5,2 kg
Pris: ca. 1.800 kr.

BOSCH PFS 5000 E

Färgspruta: Den billiga färgspruta

DEN BILLIGA
Lätt att använda och få bra resultat med. Ett prisvärt köp.

Motoreffekt: 650 watt
Behållare: 800 ml

Slanglängd: 1,8 meter
Sladdlängd: 2 meter
Vikt m. full tank: 2,9 kg
Pris: 450 kr.

BILTEMA ES 650

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka