Så använder du putsbruk

Putsbruk återkommer i många gör-det-självprojekt - både inomhus och utomhus. Se vilket putsbruk du ska välja till ditt nästa projekt.

Putsbruk: Putsbruk finns i en mängd varianter och kan användas på många sätt, ex. putsning, fogning och gjutning.

Putsbruk finns i en mängd varianter och kan användas på många sätt, ex. putsning, fogning och gjutning.

Putsbruk används bland annat när du ska putsa väggar och gjuta fundament. Putsbruk är däremot inte lämpligt att mura med.

Bruket ska blandas med vatten och cement (det finns dock undantag). Blandningsförhållandet beror på kalkinnehållet i putsbruket, och var det ska användas. Det ställs till exempel högre krav på putsens styrka på utvändiga väggar än på invändiga väggar.

Putsbruk finns både som 3,5 %, 5,1 % och 9,0 % . Det kan köpas i säckar med 25 kg, men det kan också levereras i storpack eller i lösvikt, beroende på arbetets omfattning.

Putsbruk inomhus

Putsbruk för inomhusbruk används till putsning och reparationer av bland annat murverk och anvendes til pudsning og reparationer af blandt andet murværk och steniga ytor. Den kan också användas till fogning av murverk. Kornen är ofta 0-2 mm, vilket ger en mycket fin yta och ett snyggt slutresultat.

Putsbruk utomhus

Putsbruk för utomhusbruk används till putsning, fogning och putsreparationer på utvändigt murverk.

Därför är slitstyrkan ofta högre än hos ett putsbruk som inte utsätts för väder och vind. Putsbruk till utomhusbruk kan ofta appliceras i lager på cirka 10-12 mm åt gången, och så kan den även användas inomhus. Kornen är även här 0-2 mm.

LÄS OCKSÅ: Så väljer du rätt bruk

Putsbruk utomhus: Putsbruk för utomhusbruk ska vara slitstarkt, eftersom det utsätts för väder och vind.

Putsbruk för utomhusbruk ska vara slitstarkt, eftersom det utsätts för väder och vind.

Färdigblandat putsbruk

Färdigblandat bruk tar mer och mer plats på byggvaruhusens hyllor - och av en god anledning. Du behöver bara tillsätta vatten och slipper därmed fundera över hur mycket bruk du ska tillsätta.

Både utomhus- och inomhusputsbruk finns som färdigblandade produkter. Det är enkelt och bekvämt – särskilt vid mindre arbeten. Ska du putsa en hel fasad är det dock billigare att få bruket och cementen levererad var för sig.

Färdigblandat putsbruk: Byggmarknadernas hyllor bågnar av färdigblandat putsbruk - både till inomhus- och utomhusbruk.

Byggmarknadernas hyllor bågnar av färdigblandat putsbruk - både till inomhus- och utomhusbruk.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Material