Klickgolv – den lättaste vägen till ett linoleumgolv

Ett klickgolv av linoleumplattor är lätt att lägga, slitstarkt och snyggt. Du kan välja kvadratiska eller avlånga plattor och kombinera ett otal färger för att få det precis som du vill.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
3 dagar
Pris
500 kr/m2

Intro

Linoleumplattor på plant underlag

Som med all annan golvläggning är ett plant underlag viktigt. Över en sträcka på två meter bör det inte vara mer än 2 mm ojämnheter. Ett skumunderlag är en bra lösning på de flesta golv.

Klickplattor ska ligga rakt

Räta linjer är viktigt om golvet ska se bra ut. Ett enfärgat golv är lättast att lägga. Väljer du ett mönster, antingen med kvadratiska eller de avlånga plattor, ska du hålla tungan rätt i mun. Hjälplinjer på golvet är ett bra sätt att styra linoleumplattorna på efterhand som du klickar ihop dem.

Om du lägger golvet i ett kök, så räta in plattorna efter fotlisterna under skåpen istället för efter väggarna, som ofta är ojämna. Ojämnheter kan lätt döljas inne under skåpen.

Klicka ihop linoleumplattorna

När förberedelserna är avlöarade är det bara att klicka på. Plattorna sluter helt tätt, så det är bara när du stöter på hinder som kräver kapning som du behöver stanna upp och starta sticksågen.

Linoleum är lätt att underhålla

Nu ska du bara underhålla golvet, och det är enkelt. Skurar du linoleumgolvet med en produkt som är avsedd för ändamålet, och som inte torkar ut golvet, kommer små repor och hål att laga sig själva, eftersom linoleum “växer ihop” efter hand.

Följ guiden så kommer du att lyckas

Följer du denna guide går både alla förberedelser och själva läggningen av plattorna ganska lätt, och du får ett snyggt klickgolv.

Instruktion

01
Undergolvet görs klart 6 Steg

Du måste se till att underlaget är absolut plant innan du lägger plattorna. Du bör också beräkna höjden på det färdiga golvet så att det hamnar i nivå med golven i angränsade rum. Här lägger vi linoleumplattorna på dubbla masonitskivor, vardera 3 mm tjocka.

Du måste också har ha räknat ut hur många plattor som går åt. Det är ju irriterande att tvingas ta paus flera dagar medan golvbutiken beställer hem plattor åt dig.

1

Lägg ett plant underlag av t.ex. masonitskivor. Här lägger vi dubbla 3 mm skivor på 60 x 120 cm med förskjutna skarvar. Då hamnar golvet i nivå med golvet i vardagsrummet.

2

Skivorna fästs med 20 mm klammer. Det går åt en hel del klammer för att plattorna ska ligga stadigt. Det kan vara nödvändigt att efteråt knacka ner några av dem med ett par hammarslag.

3

Kolla om höjden passar. Lägg en linoleumplatta på masonitunderlaget för att se om de två golvbeläggningarna hamnar på samma nivå.

4

Sätt streck längs raden av köksskåp. Mät med vattenpass ner från skåpen till golvet så att du kan dra ett streck parallellt med skåpen. Det styr sedan plattorna.

5

Dra ett streck 25 cm från skåpen. Det markerar kanten på en rad mörkgrå plattor, som ska ligga mitt i gånglinjen och ge ett harmoniskt mönster.

6

Det går snabbt att fästa masonitskivorna med en tryckluftsdriven klammerpistol.

02
Lägg de första raderna 6 Steg

Detta golv ska läggas i mönster av vita, ljusgrå och mörkgrå plattor. Det innebär att man tydligt kommer att se ”linjerna” i golvet och de ska förstås vara parallella med övriga linjer i köket såsom raden av underskåp etc. I annat fall blir det inte snyggt.

Det gäller därför att vara noggrann med de första plattorna för sedan läggs resten nästan av sig själv. En liten avvikelse i ena änden av rummet kan bli mycket stor i den andra änden.

1

Plattorna till den första raden sågas till. För att mönstret ska gå ihop ska plattorna i den första raden bara vara 22 cm breda så de måste sågas till. Har du en bordscirkelsåg så använder du den.

2

Plattorna i den första raden klickas ihop. Noten ska vändas bort från dig själv så att nästa platta lätt kan klickas fast.

3

Den första raden justeras. Här var det nödvändigt med ett par avståndsbrickor mot parketten för att plattorna ska följa det streck vi har ritat på golvet.

4

Nu kan nästa rad läggas. Plattorna sätts ihop och klickas fast på den första radens plattor. Sätt ihop plattorna medan de ligger på noten. Då kan du lätt lyfta upp dem och klicka fast dem på rätt plats.

5

Knacka fast hela raden med små och lätta slag så att du är säker på att fogen blir tät. Det är en fördel att använda en slagkloss till detta.

6

Det syns direkt om du inte pressar ihop plattorna så tätt som möjligt. Använd gärna slagkloss.

03
Lägg resten av plattorna 8 Steg

Om du har varit noggrann med läggningen av den första raden och dessutom skruvat fast hjälpklossar på golvet, så kommer resten av läggningen att bli rena barnleken. Då kan du också koncentrera dig på att lägga plattorna i det mönster du önskar.

Se hela tiden till att knacka ihop plattorna så att fogarna blir osynliga. Det ger ett fantastiskt resultat.

1

Fäst små hjälpklossar eller -lister på golvet under skåpen. Då har du något att skjuta upp plattorna mot när de läggs längs skåpraden. Glöm inte att dra vinkelräta streck mot skåpraden.

2

Du kan ev. justera plattornas läge med tunna plastbrickor längs klossarna. Då låser du också plattorna så att de inte rubbas. Här måste du vara noggrann för att få en stadig rad.

3

När du mäter upp för ett urtag eller ska lägga runt ett hörn är det smart att först lägga den hela platta som ska ligga vid sidan av den med urtag. Då blir det lättare att mäta och felrisken minskar.

4

Såga urtag i plattan så att beläggningen kan fortsätta runt ett skåp. Urtaget sågas med sticksåg från baksidan av plattan. Då får du det renaste sågspåret.

5

Klicka fst följande rader. Nu är det bara att tuta och köra, men se till att varje rad knackas fast ordentligt och att fogarna i stort sett försvinner.

6

Den sista raden slås på plats med ett slagjärn, en s.k. baksmälla. Har du justerat placeringen med brickor eller avståndslister så låt dem sitta tills hela golvet har lagts.

7

Lägg den sista raden längs väggen. Såga till plattorna så att raden blir 5-7 mm smalare än den bit de ska täcka. Då blir det lite luft mellan golvet och väggen och plats att tippa ner plattorna.

8

I nischen för diskmaskinen ska det också ligga linoleum innan vi lägger en vattentät bricka som fångar ev. läckage.

04
Avslutande fina detaljer 3 Steg

Nu återstår endast några småsaker innan golvet är klart, nämligen att klicka fast sockeln på underskåpen och att sätta upp sockellister längs väggarna. Här sätter vi också en list som täcker skarven mellan parketten och linoleumgolvet.

Det är först när detta är gjort som man ser hur fint golvet är. Och arbetet avslutas med dammsugning.

1

Klicka fast socklarna under underskåpen, när du har sågat till dem så att de passar i höjd till det nya golvet.

2

Kapa golvlisterna och montera dem i skarven mellan linoleumgolvet och parkettgolvet. De flesta listerna är försedda med tejp och kan tryckas fast när skyddspapperet har tagits bort.

3

Nu är golvet klart. Linjerna i köket passar ihop och mönstret på golvet följer skåpen.

Material

  • Masonitskivor, 3 mm (60 x 120 cm)
  • Linoleumplattor, 30 x 30 cm (här Forbo Marmoleum)
  • Aluprofil, 4 cm bred
  • Klammer, 20 mm

Specialverktyg

  • Snörslå
  • Slagkloss
  • Slagjärn
  • Klammerpistol

Tidsförbrukning

Räkna med två-tre dagar.

Pris

C:a 500-600 kr/m² inkl. underlag. Plattorna kostar normalt upp till 500 kr/m² men kan köpas för 410 kr/m², så leta efter erbjudanden.

Svårighetsgrad

Det är ett relativt enkelt jobb så länge du är noga med att klicka ihop plattorna ordentligt så att fogarna blir täta. Om du lägger ett mönster gäller det att placera plattorna exakt.

Video

TEKNIK: Raka streck över stora avstånd

Med en snörslå går det blixtsnabbt

Video

VERKTYG: Så här använder du bordscirkelsågen

I den här videon lär du dig hur du arbetar med sågen. Sågbordet och de många olika inställningarna ger möjlighet att såga långa, exakta snitt – både raka och i vinkel och med olika djup och bredd – så att du kan klyva paneler och brädor på längden, göra spår i brädor, kapa till mindre skivor exakt och mycket mer.

Video

VERKTYG: Så här använder du sticksågen

I den här videon lär du dig allt om sticksågens möjligheter, blad och funktioner. Med rätt inställning kan sågen klara nästan alla uppgifter: figursågning, raka snitt, gerade snitt och snabba, grova kapningar. Och med rätt blad kan du såga i både trä, plast, metall och känsliga ytor.

Video

Tips & Tricks

Dra hjälpstreck på undergolvet

Det blir lättare att lägga plattorna exakt om du har ritat hjälpstreck på underlaget.

Om du drar ett streck på golvet exakt parallellt med underskåpen så har du en linje att följa när du lägger linoleumplattorna. Men ju fler streck du har gjort, desto lättare blir det att få plattorna i raka rader. Strecken behövs oavsett om du lägger plattorna i mönster eller ej. Här visar vi hur du drar vinkelräta streck på golvet med hjälp av en hemgjord passare.

Markera en punkt till ett streck som ska vara parallellt med underskåpet. Sätt märken 1 m på bägge sidorna av den första punkten.

Kapa en list 100 cm lång och använd den som passare. Rita en cirkel från den ena punkten och sedan en till från andra punkten.

Dra ett streck vinkelrätt mellan det första strecket och den punkt där de två cirklarna korsar varandra. Nu har du hjälpstrecken.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Linoleumgolv