Laga hål i gipsskivor

Ett fult hål i en gipsplatta kan lätt lagas så att reparationen blir helt osynlig.

Med hjälp av timmermansvinkeln tar snickaren ut måtten till en liten bit gipsskiva som kan täcka hålet. Sedan sågas biten ut med hjälp av en fogsvans. Här behöver vi två lika stora bitar, så när den första gipsbiten är tillsågad används den som mall för att rita upp till nästa bit.

Använd en fogsvans

Den ena biten hålls upp mitt för hålet och bitens omkrets ritas ut. Snickaren använder en kasserad fogsvans för att såga ut till reparationsbitarna. Det är en fördel om man håller ena handen på sågklingan för att stabilisera sågen. När man väl är igenom båda lagren gips går resten av arbetet snabbt.

Alternativ till fogsvansen

Ett alternativ till att använda en fogsvans är att borra hål i ena hörnet. I hålet får man precis plats med ett bågfilsblad, som kan användas för att såga längs hela markeringen. När båda skivorna är genomsågade ska kanterna fasas av.

Kanterna avfasas

Det gör man med en vass hobbykniv. Avfasningen ser till att övergången mellan lagningen och väggen blir osynlig vid den kommande spacklingen. Lagningsbitarna måste sitta fast i något.

Därför håller snickaren upp en plankbit vid hålet och markerar så att plankan blir 10 cm längre än vad hålet är brett. Tre lika stora plankbitar sågas till. Plankbitarna lirkas in mellan isoleringen och den innersta gipsplattan.

De ska placeras så att de både kan skruvas fast i väggen och att det blir plats till att skruva fast gipsbitarna. Plankan görs fast med vanliga gipsskruvar.

LÄS OCKSÅ: Så här väljer du rätt gipsskruv!

På samma vis fäster snickaren plankan i botten och i mitten av hålet. Nu kan den första lagningsbiten göras fast. Notera att snickaren ritat ut en pil för att veta vilken sida som ska vändas upp. Kanterna på den yttre lagningsbiten ska fasas av precis som hålets kanter, för att underlätta spacklingen.

LÄS OCKSÅ: Gipsskivor: Välj rätt gipsskiva

Sista skivan

Den yttre biten skruvas på plats med gipsskruvar avsedda för infästning i trä. Skruvarna ska vara minst 41 mm långa, för att få ett ordentligt grepp i plankbitarna. Drar man tumstocken över lagningen märker man tydligt att den är precis i nivå med väggen. Nu ska området bara spacklas och reparationen är klar.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Gipsskivor