Välj rätt fog

Akrylfog, smalfog, polymerfog... Målarfog finns i många olika varianter. Vi ger dig en överblick över de olika sorterna, och vad de används till.

Målarfog: Vad används målarfog till?

Målarfogens huvudegenskap är att den kan målas över med en vattenlöslig färg, trots att den är elastisk.

Målarfogen döljer alla småsprickor, och trots att den är elastisk kan den målas över.

Den räddar gör det själv-projektet där skarvar mellan olika material ska döljas.

Vi ger dig en överblick över de olika sorterna, och vad de används till.

Vad används målarfog till?

SMÅSPRICKOR
Glipan mellan tapet och golvlist är trist och måste fyllas igen. Där är målarfogen perfekt, eftersom den är elastisk och följsam när trä och vägg rör sig.

HÖRNSKARVAR
Man skjuter ihop två våder filt eller väv i ett hörn och täcker skarven med målarfog innan den målas. På det viset blir skarven perfekt.

LJUDISOLERING
En ljudisolerande skiljevägg ska ha två lager gips på varje sida. Det innersta gipslagret fogas i toppen, botten, i skarvar och sidor, så att ljudbroar undviks.

Hur används målarfogen?

Målarfog köps i patroner på runt 300 g. Spetsen skärs av fogpatronen, och den medföljande spetsen skruvas på. Patronen monteras i en fogpistol, och sprutspetsen skärs till med ett vinklat snitt som är lite mindre än fogens bredd. Sedan är det bara att trycka på avtryckaren och fylla på med fog. Är glipan bred och djup ska det läggas ett fogstopp (papper fungerar fint) i botten.

När fogen är applicerad slätas den ut med fingret, eller allra helst med en fogbricka av silikon. Brickorna finns i set med olika profiler, så det är möjligt att göra både runda, platta, rätvinkliga och sneda fogar. Den överflödiga fogmassan torkas av direkt med en fuktig trasa. När ytan är helt torr kan den målas.

Speciellt med torktid

Ju snabbare en målarfogs yta torkar, desto tidigare kan man måla den.

Å andra sidan måste man vara snabb med att jämna till fogen med fogbrickan, för när fogen väl har fått ett ”skinn”, är den svår att släta ut.

Kolla torktiden på produktens informationsblad på nätet.

Läs också: Undvik de här 3 klassiska fogfällorna

Varianter av målarfog

BUDGET AKRYLFOGMASSA 501
Vit fogmassa som används inomhus runt dörrar och fönster samt till att fylla ut sprickor, skarvar mellan plattor m.m. Klarar upp till 25 mm fog. Optimal flexibilitet vid fogbredd över 7,5 mm.

AKRYLFOGMASSA 557
Samma egenskaper som Budget Akrylfogmassan och används till samma saker. Denna fogmassa kan även användas till ljuddämpande fogar mellan golv/tak och skiljevägg. Finns i vit, svart, grå och brun.

SMALFOG 509
Fogmassa som blir genomskinlig när den härdar. Fäster på nästan allt och kan användas både som tätningsmassa och som lim. Kan målas över med nästan all slags färg. Tätar mot vatten.

MÅLERIFINISH 558
Vit fogmassa som krymper väldigt lite när den härdar. Innehåller inga ftalater, och därför kan den slipas innan den målas. Idealisk till smala fogar, sprickor m.m. inomhus. Fukttålig men inte vattentät.

MS-MULTI 20
En MS-hybrid polymermassa som är mer elastisk än akrylfogmassa. Det kan påföras ett nytt lager fog ovanpå den redan härdade fogen, och den kan målas över med vattenbaserad färg.

MULTISEAL
En väldigt elastisk fogmassa baserad på SMP-polymer. Mycket temperaturbeständig (från -40 °C till +90 °C). Finns i sju olika färger och kan målas över med vattenbaserad färg.

Nödvändiga verktyg

FOGPISTOL
Se till att skaffa en fogpistol av metall i robust kvalitet. Det krävs rejält tryck när den trögflytande fogmassan ska ut, och en plastpistol håller inte så länge.

LÄS OCKSÅ: Det här behöver du veta om fogpistolen

FOGBRICKOR
För att släta ut fogen använder målaren en fogpinne av trä. Det är dock mycket lättare att använda silikonbrickor med olika profiler till detta arbete.

FUKTIG TRASA OCH EN TIDNING
Det låter banalt, men glöm inte en tidning att lägga fogpistolen på. Pistolen stoppar nämligen inte när du släpper avtryckaren, och det kan lätt sluta med en klick fogmassa på golvet. Lika nödvändigt är det med en fuktig trasa, för oavsett hur noggrann du är kommer det hamna fogmassa överallt.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Fogmassa