1. Vitt är inte bara vitt
Vit färg går att få i en mängd olika nyanser. Modevit, kalkvit och kittvit – kärt barn har många namn, och det är faktiskt skillnad på färgen. Inte ens om du väljer den vita RAL 9010, som är branschens svar på en vit färg, kan du vara säker på att få samma vita färg. Det kan nämligen vara små variationer mellan olika tillverkare.
2. Temperaturen är viktig
När du målar inomhus är det en fördel att hålla en konstant, låg temperatur. De flesta målar i en vanlig inomhustemperatur (omkring 20-22 grader), men det är faktiskt för varmt. Om du har möjlighet att måla i en temperatur på cirka 15 grader, flyter färgen ihop finare.
3. Den dyra färgen är inte alltid den bästa
Det är lätt att tänka att dyrast är bäst, men i Gör Det Själv nummer 10/2019 testade vi 14 olika vita färger, och vinnaren var inte testets dyraste. Testvinnaren blev en färg för 14,42 kr per kvm.
LÄS OCKSÅ: Gör Det Själv korar Sveriges bästa väggfärg
4. Det är skillnad på glans 10
När du väljer färg väljer du även en glans, alltså hur matt eller hur blank färgen ska vara. Ju lägre glans, desto mattare är färgen. Men dessvärre kan du inte alltd räkna med att det är samma från tillverkare till tillverkare. Det varierar från färg till färg hur matt den är. Håll dig alltid till samma färg på alla väggar i rummet.
5. Nytt virke ska också grundas
Det är lätt att inbilla sig att nytt virke är redo att målas direkt. Men så är inte fallet. Nytt trä ska nämligen målas med grundfärg, innan du målar med täckfärgen. Grundfärg garanterar bättre fästförmåga, och det innebär att du behöver måla färre lager med täckfärgen. Du sparar även en del pengar på detta, eftersom grundfärgen är billigare än täckfärgen.
6. Du kan måla på rost
Rost är inte fint, men som tur är går det att måla över det. All lös rost ska tas bort med en stålborste, och sedan kan du måla på den rostiga metallen med färg som Hammerite.
LÄS OCKSÅ: Att måla vägg - här är 10 vanliga fel och hur du undviker dem
7. Bindemedlet ger namn till sorterna
Färg består av fyra saker: pigment, fyllnadsmedel, lösningsmedel och bindemedel. Det är bindemedlets uppgift att hålla samman pigment och fyllnadsmedel, och därför utgör bindemedlet också en viktig del av färgen. De mest använda formerna av bindemedel är alkyd eller akryl, och det är oftast de två grupperna man delar in färgen i. Akrylfärg har plastformen akrylat som bindemedel, medan alkydfärg har alkyd och olja som bindemedel.
8. Färg kan bli för gammal
Det gör väl inte så mycket om färgen har stått i några år, tänker du kanske. Men färg kan bli för gammal, och det råder inget tvivel om en färg har passerat bäst före-datum. Färgen stinker nämligen ruttet. Den delar sig och fungerar inte optimalt. Den kan ändra färg eller få problem med att härda ordentligt. Utgångsdatumet står på burken.