5 myter om sprutmålning

Är du en av alla dem som förknippar sprutmålning med stänkande och kladdiga sprutor som smutsar ner, låter och är omöjliga att styra så att färgen inte rinner? Då ska du prova en modern färgspruta, för det har nämligen aldrig varit lättare att sprutmåla och få ett snyggt resultat.

Det räcker att täcka själva glaset på fönstret när du målar ett sådant här förråd.

Det räcker att täcka själva glaset på fönstret när du målar ett sådant här förråd.

Du har kanske hållit dig borta från sprutmålning för att du har hört att det innebär total övertäckning, exakt spädning av färgen och timslång rengöring. Och du tänker kanske att pensel och roller går bra, för att det ändå går snabbare.

Men verkligheten ser faktiskt annorlunda ut. För moderna lågtryckssprutor gör det både enkelt och snabbt att måla, de är lätta att göra rent och du slipper besvärlig och tidskrävande spädning av färgen.

LÄS OCKSÅ: Bli expert på färgsprutan på 5 minuter

Oavsett om du ska måla väggar, tak, plank eller fasader, är sprutpistolen ett snabbt alternativ som enkelt säkerställer ett snyggt och enhetligt resultat. Därför punkterar vi nu de 5 mest seglivade myterna om sprutmålning i den här gör-det-självbeskrivningen.

Myt 1: Sprutmålning skitar ner!

Den är kanske den allra mest seglivade myten om sprutmålning. Och det är sant att gamla så kallade högtryckssprutor bildade en dimma av färg eller lack omkring den stråle som man sprayade mot det som skulle målas. Dimman spreds i luften och la sig på allt och alla i närheten av arbetsplatsen, inklusive grannens nya vita Audi.

Men så är det inte med nya sprutor. Den begränsade luftströmmen styr strålen utan att färgen förångas. Det betyder att arbetet kan utföras betydligt mer exakt.

Reglage för luftmängden.

En modern sprutpistol använder i stort sett samma luftmängd som förr, men med ett betydligt lägre tryck. Sprutan kan ha en separat luftenhet, som här. På mindre modeller sitter ofta luftenheten på själva pistolen.

Genom att ställa in pistolen efter den sorts stråle som du behöver, kan du träffa ytan exakt och behöver därför bara täcka över ett begränsat område.

Myt 2: Allt måste täckas över!

Me de gamla sprutorna var man tvungen att täcka över allt. Visst sparade man tid på att måla ett staket med en färgspruta, men i slutändan tog det ändå längre tid eftersom så mycket runt omkring måste täckas över.

Men som vi redan har konstaterat, är strålen på moderna sprutor mer koncentrerad och därför kan du också klara dig med att täcka mindre än tidigare.

Om du ska måla ett fönster måste du täcka över glaset. Det är för övrigt en bra idé oavsett om du sprutmålar eller målar med pensel. Vid sprutmålning är det dock nödvändigt att täcka mer än bara kanterna av glasskivan, om du ska måla hela vägen ut på fönsterlisterna.

När du sprutmålar fasad, plank och liknande, kan 2. När du sprutmålar fasad, plank du nöja dig med att använda en skiva, som kan följa med allteftersom arbetar framskrider, för att täcka beläggning och gräsmatta. Skivan är bra både för att skydda t ex plattor mot färg och för att se till att luften från sprutan inte blåser upp sand, löv och annat skärp i färgen.

Med en lågtrycksspruta behöver du bara täcka över några få centimeter utanför ytan. Det är faktiskt inte sprutan utan din förmåga att styra den, som är mest avgörande för var färgen hamnar.

Här sparar du massor av tid. Det finns många detaljer och hörnor nära fönstret. Det är mycket enklare med en färgspruta än det är med pensel eller roller.

Myt 3: Färgen ska spädas helt exakt!

Gamla färgsprutor med högtryck var mycket känsliga för färgens tjocklek (viskositet). Det var jobbigt att spä ut färgen helt exakt och sedan skulle den testas i ett speciellt tråg, där genomrinningstiden skulle kontrolleras och mätas. Nya färgsprutor kan använda så gott som alla slags färg utan att man behöver förtunna den.

När du ska använda färgen ska den bara röras om grundligt till en helt enhetlig färg och konsistens, innan den är färdig att använda.

Om det är risk för klumpar i färgen, t ex om den varit öppnad tidigare, ska den hällas genom en sil. En sådan följer oftast med när du köper en lågtrycksspruta.

Myt 4: Rengöring tar lång tid och är besvärlig!

Många äldre sprutpistoler var besvärliga att rengöra - mycket mer omfattande än att rengöra pensel och roller. Tekniken var komplicerad och det var många delar som skulle skiljas åt och rengöras. Ofta handlade det om metalldelar, små hål, fjädrar, gängor och andra svåråtkomliga saker, där färgen kunde gömma sig och torka. Den moderna lågtryckssprutan är enkelt uppbyggt. Den är gjord i en slags plast som färgen inte fastnar på. Och så kan den plockas isär och sättas ihop på några sekunder.

Lågtryckssprutan är enkelt uppbyggd och lätt att plocka isär. Skruva av fördelaren (den del som håller munstycket på plats) och tag bort munstycket. Skruva av behållaren och dra ut slangen. Så är du färdig.

Plastmaterialet är lätt att rengöra med det lösningsmedel som rekommenderas till färgen. Det går snabbare att avlägsna all färg än att rengöra en enda pensel.

Myt 5: Färgen rinner och täcker dåligt!

Med den gamla högtryckspistolen skulle färgen spädas. En tunn färg täcker inte särskilt bra och den kräver tålamod, gott handlag och många övermålningar för att kunna täcka utan att börja rinna. Med en modern lågtrycksspruta behöver färgen inte spädas. Det följer med en bruksanvisning som gör det enkelt att exakt ställa in rätt stråle. Det gör pistolen lätt att arbeta med och ger ett snyggt, enhetligt resultat.

Många sprutpistoler levereras med olika munstycken. Munstycket byts helt enkelt till den sort som enligt beskrivningen passar bäst för den aktuella färgen.

Lågtryckssprutan är lätt att ställa in efter de olika sorternas färg. På vår testspruta justeras luftmängden på basenheten och färgmängden på själva pistolen. Grundinställningen framgår av manualen. Därifrån är det lätt att finjustera sprutan så att färgen täcker utan att rinna.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Färg