Spara tid med sprutmålning

Med en färgspruta får du ett snyggt och jämnt resultat på bråkdelen av den tid det tar med pensel och roller. Visserligen kräver färgsprutan lite inställningar och att du övar några gånger innan du börjar. Här tittar vi närmare på hur man arbetar med maskinen och tipsar dig även om vilka uppgifter den fungerar särskilt bra till.

Sprutmålning: Särskilt när det gäller målning av glatta ytor är färgsprutan genialisk. De tunna lagren lägger sig jämnt och fint.

Särskilt när det gäller målning av glatta ytor är färgsprutan genialisk. De tunna lagren lägger sig jämnt och fint.

4 bra ställen för sprutmålning

TAK MED PANELER Oavsett om takpanelen ska målas med en heltäckande färg eller laseras med en transparent färg, är färgsprutan effektiv. Efter lite träning kan du måla ett tak på cirka 3 m2 på en minut.

DÖRRAR MED DEKORLISTER Dörrar, och även luckor, med dekorlister kan vara en utmaning att måla med en pensel. Färgsprutan kräver visserligen flera tunna lager, men i gengäld lägger sig färgen jämnt och fint.

SLÄTA LUCKOR OCH DÖRRAR Sprutmålning ger en snygg finish på släta ytor. Med pensel eller roller kan du uppnå ett skapligt resultat, men det blir aldrig lika jämnt som med ett tunt färglager från en färgspruta.

MÖBLER Stolar och andra möbler med vinklar och vrår är en lämplig uppgift för färgsprutan. Det är emellertid bäst om flera föremål ska målas, eftersom förarbetet är så pass omfattande.

Späd ut färgen

1. Heltäckande färg ska nästan alltid spädas med vatten. Om färgen är för tjock fastnar den och kan inte sprejas jämnt. Men den får heller inte vara för tunn, då kan den bli rinnig och dåligt täckande.

2. Använd en viskositetsmätare för att ta reda på hur mycket vatten som ska blandas i. Doppa den i färgen, lyft upp den och ta sedan tid på hur snabbt färgen rinner av. Jämför med bruksanvisningen.

Sprutmålning – Så gör du

1. Oavsett om du målar utomhus eller inomhus är det viktigt att ytan är helt ren från smuts och fett. Släta ytor måste dammas av ordentligt först, annars fastnar dammet i färgen.

2. De flesta färgsprutor kan justeras så att man kan styra mängden färg och profilen på strålen. Normalt kan man välja mellan lodrät och vågrät oval stråle och koncentrerad rund stråle.

3. Ett avstånd på 20–30 cm är oftast lagom. På spjälor sprutas färgen med jämna rörelser i träets riktning. På större ytor växlar du mellan lodräta och vågräta rörelser lager för lager.

4. När du är klar med färgsprutan tar du isär den direkt och rengör den. Häll vatten i en hink och använd en borste. Var särskilt noga med att tvätta munstycket ordentligt.

Smart metod: Mät alla ytor samtidigt

Vid sprutmålning av glatta föremål behövs många tunna färglager. Och det bästa resultatet uppnås om du målar vått i vått – med cirka 2–4 minuters mellanrum.

Om du till exempel ska måla luckor eller lådfronter kan det vara smart att fästa krokar längst ner. Då är det lätt att hänga upp det som ska målas och därmed kan du komma åt på bägge sidor och alla fyra kanter.

Sprutmålning: Om du hänger upp objektet i ett par krokar, går det lätt att måla alla ytor på en gång.

Om du hänger upp objektet i ett par krokar, går det lätt att måla alla ytor på en gång.

Viktigt om täckning

Även om dagens färgsprutor är lätta att hantera är det omöjligt att sprutmåla så exakt att ingen färg hamnar utanför. Inomhus är det också viktigt att begränsa spridningen av färgpartiklar.

Ett "tält" som görs av täckplast och tejpas i varje skarv samt från golv till tak är effektivt inomhus.

Sprutmålning: Inomhus är det en bra idé att göra ett "tält", som fångar upp de små färgpartiklarna.

Inomhus är det en bra idé att göra ett "tält", som fångar upp de små färgpartiklarna.

Utomhus räcker det ofta med att du sätter upp ett plank bakom eller runt det som ska målas. Och vill du ha full kontroll över arbetet kan du skapa ett ”stängt” utrymme i form av en trädgårdspaviljong med en presenning på marken.

Sprutmålning: Här fixas avgränsningen med en skiva som följer med längs staketet!

Här fixas avgränsningen med en skiva som följer med längs staketet!

Sprutmålning: Om du vill ha kontroll över sprutmålningen när du målar utomhus, kan du bygga ett avgränsat rum som på bilden här.

Om du vill ha kontroll över sprutmålningen när du målar utomhus, kan du bygga ett avgränsat rum som på bilden här.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Färg