3 metoder: Måla dig till putsade väggar

Flera färgtillverkare lovar att du snabbt kan måla dig till en putsad vägg med strukturfärg. Men resultatet beror helt på vilka redskap du väljer att måla med – och du behöver inte nödvändigtvis följa de instruktioner du får i färgbutiken.

Putsade väggar

Vi testade alla tre redskap med samma strukturfärg på en gipsvägg.

Måla din vägg med färgad puts. Då får du putsade väggar i den färg du önskar, i ett enda arbetsmoment. Det löftet ger flera färgtillverkare, och det låter lockande. Men det är alltså en sanning med modifikation.

Vad är en putsad vägg?

För det första måste vi reda ut definitionen av puts: Betyder det bara en rå väggyta, betyder det grov struktur, eller är en putsad yta en helt slät vägg, som du fått genom att putsa med stålbräda?

Låt oss slå fast det: Om du ska måla dig till en putsad vägg blir det en vägg med struktur. För oavsett om du använder roller, pensel eller borste, lämnas ett mönster i den tjocka, sandhaltiga färgen.

Roller, pensel eller borste?

Nästa fråga är vilket redskap du ska måla med. Och här visar vårt test att valet av redskap har avgörande betydelse för slutresultatet – och att de råd vi fick från färgbutiken inte alltid var så bra. Rollern sades vara det bästa valet om vi ville ha en putsad vägg. Kvasten var värdelös, medan penseln kunde orsaka vissa färgskiftningar. Men när vi testade visade sig murarborsten vara betydligt bättre än sitt rykte – och i våra ögon bäst på att skapa en enhetlig yta, som är mest lik en putsad vägg. Döm själva.

Pensel

Putsade väggar

Det är svårt att få ett jämnt och “putsat” utseende. Penseln fungerar om du vill ha en mer oregelbunden look.

Det krävs en bra, bred pensel, som kan hålla kvar mycket färg. Den måste samtidigt täcka en tillräckligt stor yta åt gången, så att färgen inte hinner torka innan du hunnit klart.

Riktning: Oregelbunden

Penseln kräver att du arbetar mycket, mycket snabbt. Ska du använda den, ska det vara för att skapa ett oregelbundet mönster, genom att pensla i olika riktningar. Resultatet blir varken jämnt eller heltäckande. Här gäller det mer “effektmålning”. Väggen under kommer att lysa igenom.

Om du gillar tydliga penselspår

Penseln gör tydliga spår, så resultatet påminner om “svampmålning” från 90-talet. Även en bred pensel täcker ett väldigt litet område åt gången. Det innebär att du måste arbeta snabbt om du ska arbeta “vått i vått”, alltså hinna med hela väggen innan färgen torkar. Prima väggen, och måla den gärna först i samma färg som strukturfärgen.

Roller

Putsade väggar

Den råa ytan blir lite knottrigare än en putsad vägg.

En roller med lång lugg kan hålla mycket färg, och arbetet går snabbt. Du kan för övrigt med fördel fördela färgen med rollern först, även om du kommer att avsluta med pensel eller borste.

Riktning: Upp och ned

Om väggen ska bli helt täckt, ska du rulla i flera riktningar, precis som med vanlig färg. När det är gjort ska du avsluta med att rolla rakt upp och rakt ned för att få en enhetlig yta. Kom ihåg att måla vått i vått, så att du inte rollar rakt över ett nästan torrt område med en våt roller. Det kommer att synas när färgen har torkat.

Väggen blir rå och grov som slippapper

Din vägg blir som ytan på en bit slippapper när du rollar på strukturfärgen. Ytskiktet påminner om de trendiga väggar som inte var helt ovanliga under 70- och 80-talet, med så grov puts att man lätt kunde riva sig på den. Här blir strukturen dock lite finare, helt enkelt för att sandkornen är mindre.

Borste

Putsade väggar

Med borsten får du ett fint, enhetligt resultat, om du stryker med långa drag från tak till golv.

En murarborste kan hålla kvar en hel del färg, och det behövs då färgens täckförmåga är begränsad.

Riktning: Upp och ned

Det krävs långa armar för att använda murarborsten. Du bör inte avbryta en rörelse halvvägs, då det kommer att synas tydligt. Rörelsen ska börja uppe vid taket (som du bör täcka av) och hela vägen ned till golvet. Resultatet är, enligt vår mening, det bästa. Men oavsett metod går det åt mycket färg för att täcka en vägg (2 kvm per liter).

Mest putslikt resultat med murarborsten

Säljaren trodde inte på den breda murarborsten, men det gör vi. Den lägger på ett tjockt lager färg åt gången, och resultatet liknar nästan en putsad vägg, om du avslutar med raka långa drag upp och ned från tak till golv.

Du kan även välja att applicera färgen med roller och sedan pensla efter med borsten.

Här hittar du fler artiklar med tips på hur du putsar dina innerväggar: Putsa vägg

LÄS OCKSÅ: Multiputs jämnar ut allt

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Färg