Så här fogas två bänkskivor i vinkel ihop

VIDEO: När två bänkskivor ska fogas ihop i rät vinkel är det självklart viktigt att de är tillsågade så att de passar precis. Här kan du se hur du ska göra.

Beslagen, hundbenen, lirkas på plats under den första skivan och kexen placeras i de urfrästa spåren. När du är säker på att skivorna ligger rätt ska tunn fogmassa läggas på de ytor där bänkskivorna möts.

Fogmassan, som brukar följa med i en tub när du köper beslagen, har den fördelen att den inte blir lika stel som lim, men ändå så tät att den inte släpper igenom fukt. Fogmassan är dessutom så mjuk att den tar upp de rörelser som kan förekomma i skivorna utan att fogen blir otät.

Lägg nu upp den andra skivan, så att urfräsningarna på baksidan hamnar ovanför beslagen. Spänn de båda beslagen med en fast nyckel. Dra åt dem så hårt det går, så de båda bänkskivorna dras ihop ordentligt.

Den fogmassa som tränger upp i skarven ska torkas av helt, medan den ännu är fuktig. Det går visserligen att avlägsna den när den torkat också, men då riskerar du att skada skivorna. För att få bort all massa kan du med fördel använda vanligt hushållspapper som du fuktar först.

Nu ska skivorna göras fast i köksskåpen. Det gör man enklast genom att montera skruvar underifrån upp i skivan. Först ska man förborra. Hålet borras upp med en diameter som är dubbelt så stor som den skruv man sedan använder.

Därmed kan bänkskivan röra sig en aning, vilket en massiv träskiva alltid gör.Bänkskivans framkant ska fasas av, så att den inte är så vass. Annars blir den obehaglig att röra vid, samtidigt som den lättare skadas. Hantverkaren testar fräsvinkeln på en överbliven bit bänkskiva, för att se om det verkar bli snyggt.

När han hittat den önskade avfasningen fräser han på båda bänkskivorna. Försök att göra hela fräsarbetet i ett enda moment, utan att stanna på vägen. Då blir kanten snygg och jämn.

I hörnet kommer man inte till ordentligt med fräsen, så här måste kanten filas ner manuellt. Fila lite i taget och gör det med lugna, jämna rörelser, med filen i 45 graders vinkel. Nu återstår bara att slipa av kanterna lätt med en bit fint sandpapper, korn 180.

LÄS OCKSÅ: Ett lager olja på bänkskivan är den bästa och enklaste behandlingen

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Köksbord