Såga ut till spishäll

VIDEO: När du skal såga ut för en spishäll i en ny bänkskiva är precisionen avgörande. Så mät och kolla noggrant - hellre en gång för mycket än en gång för lite.

Den nya skivan ska dessutom vara något smalare, eftersom det annars blir besvärligt att öppna lådorna. Skivan ska kapas av 2,5 cm längs hela skivan. För att få till alla markeringar på en gång markerar hantverkaren också var beslagen för sammanfogningen, de så kallade hundbenen, ska sitta.

Han mäter in 10 cm från ena sidan och lika mycket från andra sidan. Måtten markeras både på den nya bänkskivan och på skåpen. Markeringarna på köksskåpens översidor gör att han enkelt kan överföra dem när den andra bänkskivan ska monteras i vinkel med den första.

Nu ska ursågningen för spishällen mätas ut noggrant. Det är ganska stor skillnad på olika spishällar. Men det följer alltid med en schablon eller en uppsättning mått.

Det är viktigt att följa måtten, eftersom det vanligen är en ganska smal kant som ska hålla upp spishällen. Innan hantverkaren mäter ut och sågar hål för spishällen sågar han först till skivan på bredden. Då är han säker på att inte ursågningen för hällen hamnar fel.

Han markerar upp 2,5 cm på tre ställen längs kanten, så att han är säker på att såga helt rakt.Har man en sågskena behöver man inte markera mer än så. Det gäller bara att hålla skenan på plats, så att den fluktar med de tre strecken.

Skenan hjälper samtidigt till att hålla sänksågen i rätt riktning. När man ska såga ett så här långt snitt är det nästan omöjligt att klara det med en fogsvans, så har du inte en sänksåg eller en cirkelsåg är det bättre att låta byggvaruhuset göra jobbet, eller att hyra en sänksåg.

När man sågar med en sänksåg på det här sättet är det viktigt med ett bra underlag. Använd en läkt för att stötta upp skivan så att den del av klingan som går igenom skivan skär ner i läkten.

LÄS OCKSÅ: Test av sänksåg

Det stöttar både bänkskivan och sågen. Vi har valt att placera spishällen mitt i bänkskivan. Då får vi också lite mer än 5 cm avstånd till den bakre väggen, vilket de flesta tillverkare av spishällar rekommenderar. Därpå följer hantverkaren precis de mått som tillverkaren angivit.

Han använder hela tiden vinkelhaken så att han är säker på att markeringen blir helt rak och att avståndet till kanten är detsamma både fram och bak. Han borrar ett 10 mm hål i ena hörnet av markeringen.

Hålet ska borras innanför hörnets markeringar. Ytterligare ett hål borras diagonalt över från det första hålet. Hålen är så stora att sticksågens klinga utan problem kommer igenom och hantverkaren kan börja ursågningen.

Du behöver inte borra hål i alla fyra hörnen, eftersom du kan såga längs två sidor från varje hål. Då slipper du de svåra övergångarna i hörnen. Lyft upp skivan med ett par plankor, så att sticksågens klinga inte går ner i bordet.

Och följ markeringen noga. Den ursågade biten av skivan kan användas tillexempel som skärbräda. Slipa snittet så att ursågningen blir helt ren. Då kan du vara säker på att spishällen hamnar tätt inpå själva skivan. Det är inte så komplicerat att montera hällen.

Man ska inte använda vare sig silikon eller gummilister, eftersom det ska kunna komma in luft under hällen. Spishällen ska inte göras fast. Den monteras med klämmor som automatiskt låser fast den vid bänkskivan, när hällen läggs på plats.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Köksbord