Exakta mått till bänkskivorna

VIDEO: Du måste hålla tungan rätt i mun när du mäter upp till en ny bänkskiva eftersom ett misstag snabbt kan bli dyrt. Vi visar hur du mäter på ett säkert sätt.

Hantverkaren börjar med att lossa de beslag som håller diskon på plats. Kom ihåg att stänga av vattnet. Om du inte har avstängningskranar under diskhon så att du kan stänga av vattnet själv ska du ta hjälp av en rörmokare.

Diskhon ska återanvändas, så hantverkaren demonterar också kranen. Då kan han rita av diskons omkrets på den nya bänkskivan. Alla skruvar som håller den gamla bänkskivan ska skruvas loss.

Det kan vara svårt att komma till, så det är en god idé att använda en skruvdragare med en chuck som kan vinklas. Nu när alla skruvar är ute kan skivorna lyftas loss med visst besvär. Det användes nämligen silikon mellan skivorna och underskåpen vid montaget för 20 år sedan.

Och silikonet har kvar en hel del av sin styrka. Nu är de gamla bänkskivorna borta och köket kan få nya skivor. Hantverkaren börjar med att mäta upp för den längre skivan.

Det är 206 cm mellan väggarna där bänkskivan ska sitta. Måttet överförs till den nya bänkskivan, som sågas till utomhus. Då slipper man en massa damm inomhus. Skivan är 30 mm tjock och gjord av stavlimmat Jatobaträ, ett av de hårdaste träslagen på marknaden.

Längden från vägg till vägg var 206 centimeter, men det ska minskas med en cm, för att ge en halv cm utrymme i vardera änden. Utrymmet är mycket viktigt, annars har inte den massiva skivan utrymme att röra sig.

Notera hur hantverkaren använder sin tumstock. Han markerar alltid framför änden, för att få ett så exakt mått som möjligt.

Skivan sågas av med hjälp av en sänksåg och en sågskena, så att snittet blir helt rakt och vinkelrätt. Har man inte en sänksåg eller en cirkelsåg kan man även använda en sticksåg eller en fogsvans.

Men det är ett hårt arbete, särskilt i 30 mm massivt jatobaträ. Lägg skivan på plats och kontrollera noga att den ligger helt rätt och att det är en halv centimeters luft i varje ände.

Det ska också vara lite utrymme mellan väggen och skivans bakkant, så att träet kan utvidga sig även här. Mellanrummen mellan skivan och väggen täcks senare med avslutningslister, som ger en snygg finish.

LÄS OCKSÅ: Test av avståndsmätare

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Köksbord