Byggbeskrivningar
Lätt
Svår
En “fjäril” förhindrar sprickan att vidga sig.

En “fjäril” förhindrar sprickan att vidga sig.

Ju längre tid en träplanka ligger stilla och torkar inomhus i rumstemperatur, desto större är risken för att den spricker och att sprickorna vidgas.

Ja, du kan slå i några spik eller dra skruvar på tvärs från plankans baksida genom sprickan, eller sätta dit en (ful och klumpig) spikplatta. Men du kan också anta utmaningen och lösa problemet med en ”fjäril”.

En fjäril är kort och gott en liten kloss som fälls in över sprickan och håller ihop så att plankan inte slå sig och hindrar sprickan från att vidgas.

Förutom att en infälld fjäril är en väldigt snygg och läcker lösning, är det bra att den inte kräver någon stor maskinpark för att utföras. De enda verktyg du behöver är en såg, ett par stämjärn, borrmaskin, fil och hyvel.

Och för den sista helt exakta passningen behöver du en så kallad sickel (skrapa). Den finns att köpa från blygsamma 50 kr och uppåt på din lokala byggmarknad.

Valfria former och häftiga färger

Du kan forma din fjäril som du vill. Fjärilen i det här exemplet är av den klassiska sorten som liknar två trianglar som går in i varandra. Du kan ärligt talat ge den vilken kreativ utformning du vill, så länge den är smalare på mitten än i sidorna där träet ska hållas ihop på båda sidor om sprickan.

Och när du ändå väljer att kasta dig ut i ett snickeriprojekt som detta, kan du också välja vilket snyggt träslag du vill. Vi inbitna snickerientusiaster tycker till exempel att en svart ebenholts- fjäril är ett bra val för en bordsskiva av vitek från 1860. Mycket nöje!

Rädda bordsskivan

I den här gör-det-självbeskrivningen kan du se hur du gör den snygga snickeridetaljen. Det är svårt att utföra i praktiken och det kräver handlag att stämma ut helt exakt. Men det är absolut inte omöjligt. Vi visar hur du:

  • väljer en kloss i lämplig storlek
  • ritar upp fjärilen
  • sågar ut fjärilen
  • ritar upp på bordet
  • stämmer ut på bordsskivan och limmar fast fjärilen

Stort lycka till!