Fixa den sliten bänkskiva

Köksbänkskivor i trä är det inte många som väljer eftersom de kräver underhåll. Men det är faktiskt inte alls så svårt. Även den äldsta bänkskivan kan väckas till liv igen. Och när den väl är slipad och oljad är den lätt att hålla fin.

Intro

En köksbänkskiva i trä är otroligt vacker när den är ny. Många glömmer dock att det är nödvändigt med underhåll.

Egentligen behövs det inte så mycket. En lätt slipning med korn 400 och att olja in den några gånger om året är egentligen allt som behövs. Om skadan ändå är skedd så finns det som tur är hopp.

En av fördelarna med en bänkskiva i trä är att den (nästan) alltid går att fixa. Det kräver lite mod och tålamod men i gengäld får du något som ser ut som en helt ny bänkskiva utan att ersätta den.

Vi visar dig hela processen från början till slut: Vi visar dig det enklaste sättet att rengöra bänkskivan, vilka slipmaskiner du ska använda och vilket sandpapper som är bäst. Vi berättar också hur du oljar in bänkskivan rätt så att du lär dig hur den ska underhållas i framtiden.

Detta behöver du:

Bänkskivan går givetvis att slipa för hand men resultatet blir onekligen bättre med rätt verktyg.

Detta behöver du:

  • Slipmus
  • Excenterslip
  • Skrapa

Instruktion

Gör så här

1

Rengör bänkskivan. Börja med att tvätta noggrant. Använd trärengöring och en skursvamp för att se till att allt fett och smuts är borta. Trärengöringen måste blandas med ljummet vatten före användning.

2

En skrapa är vägen framåt om ytan är mycket fet. Utan den kommer det att kosta alldeles för mycket tid och sandpapper.

3

Börja slipa när ytan är torr. Använd en excenterslip för de stora ytorna. En trekantig slipmaskin kan med fördel användas i hörnen. Börja med att slipa med korn 60-80 tills du når rent trä.

4

När bänkskivan har slipats jämn med det grova sandpappret är det dags att ta bort slipmärkena. Börja med att slipa bänkskivan med korn 120, torka av ytan med en fuktig trasa och slipa sedan hela bänkskivan igen – denna gång med korn 180. Denna process fortsätter du med tills du är nöjd. Arbetsordningen kan vara 80, 120, 180, 240, 320, 400.

5

Innan oljning måste allt damm avlägsnas. Dammsugaren tar bort det mesta men de sista fina partiklarna måste tas bort med en hårt urvriden luddfri trasa.

6

Bred ut ett jämnt lager olja på bänkskivan. Massera in oljan och låt den torka i 20 minuter. Bänkskivan poleras sedan med en torr trasa tills ytan är slät. Upprepa processen tills skivan är helt mättad.

Video

REPARATION: Nedsliten bänkskiva

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Bordsskivor