Är ek lämpligt som bänkskiva?

Är ek lämpligt som bänkskiva?

Gör Det Själv testade en rad bänkskivor och utsatte dem bl.a. för syra och rödbetssaft.

Fråga:

Är ek lämpligt som bänkskiva? Träet är ju tåligt, men är det även bra till en köksbänkskiva?

Svar:

Stavlimmad ek är ett snyggt och populärt val som bänkskiva i köket. Gör Det Själv har tidigare testat bänkskivor, och då klarade sig ek ganska bra.

LÄS MER: De dyra köksbänkarna är inte värda pengarna

Den största fördelen med ek är att det är urstarkt. Träet är därför mer motståndskraftigt mot repor än mjukare träslag. Dessutom kan ek slipas och fräschas upp igen med olja, så att skivan håller i många år. Ek är också ganska tåligt mot olika syror.

En nackdel med ek är att skivan lätt blir fläckig av färgstarka matvaror. Märken efter fukt är lätta att se, och kan ses under en lång tid.

Se resultaten från vårt test av ekträ

Här nedan kan du se hur ek klarade sig i testet av köksbänkskivor:

Olja
Här är en fläck från matolja. Med tiden tränger det ner i träet.

Rödbeta
Rödbeta tränger ner i träet och ger fläckar.

Rödvin
Rödvin missfärgar lite mindre än rödbetssaft.

Citronsaft
Fläckar från citronsaft försvinner snabbt.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Köksbord