Dammfritt utan problem med slangen

När du hänger upp dammsugarslangen i en skena under taket blir det lättare att arbeta med sugande elverktyg. Du slipper snubbla på slangen, slipper damm på arbetsstycket, det blir renare i verkstan och verktygen håller längre.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 timmar
Pris
250 kronor

Intro

Det finns många skäl till att hänga upp dammsugarslangen under taket - precis som i bilverkstäder och på industrier. Det blir säkrare att arbeta i verkstan. Du slipper damm och spån på bänkar och golv och du trivs bättre i verkstan.

Du kan naturligtvis hålla någorlunda dammfritt i verkstan även om du inte hänger upp slangen i taket, men det är en enormt stor fördel och gör det lättare att hantera maskinerna, när slangen bara följer med utan att du måste dra i den. Om slangen ligger på golvet är det lätt hänt att den fastnar i något medan du arbetar och det kan orsaka farliga situationer. Dessutom är det ju så att man drar sig för att använda spånsugning om det är besvärligt att dra fram slangen. Därför föreslår vi att du gör det lätt för dig: häng slangen i taket - det går snabbt att montera den.

Instruktion

01
Gör så här 7 Steg

Upphängningsanordningen är faktiskt ganska enkel och består av en gardinskena som skruvats fast på en list i taket. Om det sitter rör i taket (som det gör här) måste du sänka listen under rören, och det gör du rätt lätt. Skruva fast listen i taket och fäst sedan små brädbitar. Sätt dem 75-100 cm från varandra. Mellan brädbitarna fäster du en annan list. Brädbitarna ska vara så långa att den nya listen hamnar under rören. Fäst nu gardinskenan på den nya listen.

Slangen hängs upp i slädar som vi tillverkar av en bit list och glidskor. Vi gör endast fyra slädar till vårt tak som är 470 cm långt. Du bestämmer själv hur många slädar du behöver i ditt tak.

1

Skruva fast en list A i taket. Om det är nödvändigt att förborra och använda pluggar beror på det material som finns i taket i din verkstad.

2

Skruva fast avståndsbitar B på sidorna av taklisten. Bitarna ska vara så långa att den list du senare fäster mellan dem hamnar under rören i taket.

3

Släden tillverkas av en listbit D, cirka 8 cm lång, och i den har du sågat ett 2 mm brett spår. Stick in öglan på en glidsko E i spåret och lås med en skruv G från sidan på klossen. Gör fyra slädar.

4

Klipp av en 50 cm bit av en elastsik lina F och vik den på mitten. Fäst ett vajerlås H runt de två ändarna och kläm ihop låset med tång. Bränn ändarna lite.

5

Skruva fast en skruvögla K i släden och dra de elastiska linorna genom skruvöglan. Skjut in släden på gardinskenan innan den skruvas fast.

6

Skruva fast listen C med gardinskenan mellan avståndsbitarna B. Börja med att fixera listen mellan bitarna med snabbtvingar, så går det lätt att skruva fast den. Fäst slangen i slädarna.

7

NU SLIPPER DU SNUBBLA på dammsugarslangen eller sparka den åt sidan medan du arbetar med sugande elverktyg.

Material

22 x 44 mm hyvlat trä:
• 2 lister (A) och (C) à 470 cm

21 x 95 mm bräda:
• 8 avståndsbitar (B) à 19 cm

22 x 33 mm hyvlat trä:
• 4 slangfästen (D) à 8 cm

Dessutom:
• 1 gardinskena
• 8 glidskor (E)
• 2 m elastisk lina (F)
• 8 skruvar (G)
• 4 vajerlås (H)
• 4 skruvöglor (K)

Tidsförbrukning

Ett par timmar.

Pris

Högst 250 kr.

Svårighetsgrad

Det enda du måste vara noga med är att inte skada kanterna på gardinskenan, för då kan inte glidskorna köras fram och tillbaka.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Här är den bästa grovdammsugaren

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Verkstad