Arbetsbockar - nya lösningar

Brädor och skivor ska ligga stadigt när de kapas. Det är bl.a. till sådana jobb som arbetsbocken bevisar sitt värde, och det kommer hela tiden nya modeller.

Ett par arbetsbockar kan ibland vara värda sin vikt i guld eftersom de underlättar arbetet mycket. Så snart du arbetar utanför din verkstad är bockarna till stor nytta. Tack vare dem kan du spänna fast dina arbetsstycken och verktyg och de är rent av geniala om du behöver lyfta upp stora föremål för att kunna bearbeta dem.

De flesta klarar sig utmärkt med ett par billiga bockar för kanske ett par hundra kronor. Men om du är beredd att ge lite mer kan du få mycket smarta bockar som absolut underlättar jobbet och ökar arbetsglädjen.

De nya bockarna kan delas upp i två grupper. I den ena finner vi superpraktiska ministegar som också kan användas som bockar. I den andra finner vi mer klassiska bockar, men som har förbättrats med nya funktioner, bl.a. för att underlätta transport och förvaring.

De arbetsbockar vi presenterar kan lätt slås ihop och tar då nästan ingen plats vilket gör det lätt att ta med dem i bilen och förvara dem i garaget. De är också så starka att de kan belastas med tunga material.

Otroligt smidig

Stanley arbetsbock 1-97-475

Även om man kanske vid en första blick tycker att konstruktionen verkar lite klen så är Stanleys hopfällbara bock otroligt stark och kan belastas med hela 340 kg. Överliggaren, som är gjord av slagfast plast, är dessutom ganska bred vilket ger stöd åt stora skivor. Det som imponerar mest är hur lätt det är att fälla upp och ihop bocken. Det är synnerligen finurligt uträknat att man kan koppla ihop två bockar och sedan lätt bära dem i en rem över axeln. Prisbilden för två bockar är cirka 900 kr.

Mycket kompakt och praktisk lösning. Två bockar kan sättas ihop till en och bäras i en rem över axeln.

Både stege och bock

Wibe arbetsbock 5000+

Det är starka profiler av aluminium som ser till att Wibes arbetspall är både stabil och stark. Den kombinerade bocken och stegen är dessutom lätt. En modell med fyra steg väger endast 12,3 kg, och eftersom den är försedd med ett praktiskt handtag kan den lätt tas med till olika arbetsställen. Stegen är extra djupa, 250 mm, och utfälld har stegen ungefär samma lutning som en trappa. När pallen har fällts ut till stege låses den med en krok för att den inte ska fällas ihop av misstag. Cirkapriset ligger runt 2500 kr.

Den kraftiga aluminiumprofilen ger fin stabilitet utan att det påverkar arbetspallens vikt.

Mycket flexibel bock

Stanley 2-vägs justerbar bock (1-70-559)

Man kan ställa in den nya bocken från Stanley på en mängd olika sätt och det gör den mycket flexibel. Ett par bockar kan belastas med 450 kg trots att de är gjorda av plast. Bockarna kan ställas in i höjd för att man ska få bra arbetshöjd (mellan 76 och 89 cm). Även bredden kan justeras, från 71 cm till 116 cm. Tack vare medföljande V-beslag kan man hålla fast rör som ska bearbetas. Hopfälld är en bock endast 74 mm bred. Förväntat pris för ett par är 1300 kr.

Stanleys nya bock kan justeras både uppåt och neråt och i bredd. Den kan dessutom hålla fast rör tack vare två smarta v-beslag.

Kan hantera skivor

Altrex X-Pro

När priser ligger runt 3000 kr för en ”liten trappstege”, så tycker säkert de flesta att det är lite väl mycket. Men när det gäller Altrex X-Pro så kan det vara en klok investering. Bocken är i varje fall en genial kombination av arbetsbock och trappstege, och det är säkert första gången vi ser att redskapet kan användas både stående och liggande. För att man ska kunna bearbeta rör och andra runda föremål har bocken försetts med V-formade hållare. Tack vare robusta halksäkra fötter står bocken mycket stadigt.
Bocken kan lätt fällas ihop och bäras under armen när arbetet är klart.

Du kan lägga trappstegen/bocken på sidan för att få ett stort och stabilt arbetsbord när du ska såga upp stora skivor.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Arbetsbänk