Brandsäkerhet

Det är livsviktigt att du skyddar din bostad mot brand. Därför har vi på dessa sidor samlat våra viktigaste råd, guider och instruktioner för hur du brandsäkrar ditt hem.

  Brandsäkring räddar liv

  Det är livsviktigt att effektiv brandsäkring är en del av ditt hem. Under en brand räknas varje sekund, och det finns många saker du lätt kan göra för att brandsäkra ditt hem. Brandvarnare är självklart viktiga, och det samma är sunt förnuft och omtanke.

  Ingen brandsäkring utan brandvarnare

  De flesta dödsbränder kan undvikas om det finns uppsatta brandvarnare i hemmet – om de fungerar! Testa dina brandvarnare med jämna mellanrum och se till att det alltid är batteri i dem. Brandvarnare ger de få extra minuter som lätt kan vara skillnaden mellan liv och död när det brinner. Därför ska brandsäkring alltid starta med brandvarnare.

  LÄS OCKSÅ: Inbrottssäkerhet

  Brandsäkring med få åtgärder

  Brandvarnare är en sak, men det finns andra ganska simpla saker som kan skydda dig i händelse av en brand. Exempelvis är en brandfilt enormt effektiv, om det tar eld i fritösen. En pulversläckare är också alltid bra att ha nära till hands. Båda delarna kan köpas billigt och är effektiv brandsäkring.

  Se upp med verktyg

  Brandsäkring är mer än välfungerande brandvarnare. Det handlar även om sunt förnuft, till exempel hantering av elverktyg. Gnistor från en vinkelslip kan lätt antända en brand, så se till att gnistorna inte träffar något brandfarligt. På sommaren är även ogräsbrännaren skyldig till riktigt många bränder, så använd aldrig den när det blåser.

  Placera brandvarnare rätt

  Det spelar inte så stor roll var du placerar din brandvarnare. I den här artikeln kan du läsa hur du ska placera din brandvarnare.

  För att skapa optimal brandsäkring ska du installera en brandvarnare i alla rum bortsett från köket och badrummet. I köket finns det ganska många saker som kan starta en brand, men helt vanlig matlagning kan lätt sätta igång brandvarnaren så därför är det klokare att montera den i andra rum där det ofta uppstår brand, ex. i vardagsrummet.