Stuva undan dina grejor - förläng garderoben

Stuva undan en del av dina grejor i det döda utrymmet mellan taket och garderoberna, och sätt upp en ram med skjutdörrar och dölj röran.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 dag
Pris
300 kronor

En ramme med skyvedører er en effektiv måte å bruke plassen over skapet på. Dørene glir i freste spor, og er enkle å sette opp.

Intro

Ovansidan av garderober (och köksskåp) används ofta till förvaring av de saker man ytterst sällan behöver. Därför ligger de och samlar damm. En bidragande orsak är säkert också att man måste stå på en stol eller stege för att få fatt i grejorna.

Det kan gå flera månader innan man tar sig själv i kragen för att åtminstone torka bort det värsta dammet från sakerna, som för det mesta ligger huller om buller. Saker som hamnar på skåpen - halvfulla färgburkar, lådor med påsk- och julprydnader, skor som aldrig kom på för de var för små, souvenirerna från Teneriffa som inte fick plats i bokhyllan osv. Det ser rörigt ut med en blandning som denna, och dammet trivs.

Men utrymmet är perfekt för vi behöver hela tiden mer plats. Här visar vi hur du kan dölja röran och få en snygg avslutning på garderoberna med skjutdörrar som glider i en ram.

Instruktion

01
Ramen 5 Steg

Först ska vi snickra en ram av hyvlade lister, och måttet på ramen ska passa till utrymmet mellan garderoben och taket.

Ramen snickras av 70 mm trä som vi sågar ner till 55 mm i bredd. Den övre listen (A) är 27 mm tjock medan övriga lister är 22 mm tjocka. I den övre ramen fräses två parallella spår, 17 mm djupa. Med samma avstånd fräses två 8 mm djupa spår i den undre listen.

Eftersom spåren är djupare i den övre listen kan skjutdörrarna stickas upp i de övre spåren och sedan sjunka ner i de undre. Listerna (C) på sidorna av ramen har endast ett spår, 8 mm djupt, för de bakre skjutdörrarna.

1

Avståndet mellan garderoberna och taket mäts noga på flera ställen. Även om du bor i nybyggt hus kan det vara olika avstånd. Här kontrollmäter vi avståndet i bakkant av garderoben för att kunna snickra gavelskivan (D).

2

Spåren fräses med 11 mm notfräs. Använd parallellanslaget när du fräser. Det är 11 mm från spåren till kanten på listen och 11 mm mellan spåren. Listerna A och B tillverkas på detta sätt.

3

Nu fortsätter vi med sidorna (C) i ramen. De förses med ett enda spår, och det är för de bakre skjutdörrarna.

4

När du fräser är det viktigt att du har koll på måtten. Den översta listen (A) är här 27 x 55 mm och den har 17 mm djupa spår. Den nedre listen (B) är 22 x 55 mm och här är spårdjupet endast 8 mm.

5

Ramen sätts ihop med lim och 3,5 x 50 mm skruvar. Var noga när du förborrar så att skruvarna går in i listen och inte i de två spåren.

02
Dörrar och gavel 2 Steg

Skjutdörrarna och gaveln sågas till av 9 mm mdf-skiva. Här gick det åt tre dörrar, varav två glider i det bakre spåret och den tredje i det främre.

När du mäter upp för dörrarna ska du tänka på att de ska överlappa varandra med i varje fall 5 cm. Här är dörrarna 85 cm breda och det innebär att den mittersta dörren överlappar de andra två med 5 cm på båda sidor, eftersom totalbredden är 250 cm (de fem garderoberna är vardera 50 cm breda) medan spåret är endast 244,7 cm. Storleken på gaveln ska du mäta dig fram till. Här är den 30 cm hög (avståndet till tak) och 60 cm bred.

1

Mät noga för gavel (D) och skjutdörrar. Delarna sågas ut av 9 mm mdf-skiva. Markera storleken på din skiva och såga ut med cirkelsåg.

2

Höjden på skjutdörrarna anpassas efter ramen. Här är dörrarna 26,5 cm och de kan skjutas upp i det övre spåret och släppas ner i det undre. Kolla att det fungerar när du har målat.

03
Montering 5 Steg

När delarna till överskåpet sätts ihop, är det klokt att göra det i det rum där garderoben finns. Då slipper man bära hela ramen genom andra rum. Vid montering på plats upptäcker man ofta att det kan bli nödvändigt att komplettera med t.ex. smyglister och det kan bli nödvändigt att ta hänsyn till sladdar eller andra hinder på ovansidan av garderoberna.

1

Ramen ställs på garderoben och dras ut så att den hamnar kant i kant med framkanten på garderobsskåpen. Fäst ramen genom förborrade hål i den undre av ramlisterna.

2

Kolla att ramen har monterats lodrätt innan den fästs med skruvar i taket. Det är viktigt att de två ramlisterna monteras lodrätt ovanför varanda, för annars blir det svårt att sätta skjutdörrarna på plats i sina spår.

3

Sätt gärna ett par brädlappar mellan övre och undre listen medan limmet härdar. Då minskas risken för att taklisten sjunker. Skruva fast ramen med skruvar i taket.

4

Skjut upp dörrarna i sina spår. Se till att varje dörr kommer upp så långt att du kan släppa ner den i spåret i den undre listen.

5

Fäst en list i taket och en på garderoben, och dra in ramen 9 mm från kanten på garderoberna. Då blir det plats för gaveln (av 9 mm mdf).

Material

28 x 55 mm lister (av 28 x 70 mm):
• Övre ramlist (A), här 244,7 cm

22 x 55 mm lister (av 22 x 70 mm):
• Nedre ramlist (B), här 244,7 cm

2 ramsidor (C), här 30 cm/st 9 mm mdf-skiva:
• Gavel (D), här 30 x 60 cm
• 3 skjutdörrar (E), här 26,5 x 85 cm

22 x 22 mm hyvlat trä:
• 2 lister för montering av gavel

Dessutom:
• 4 handtag
• Trälim
• Skruvar
• Grundfärg
• Färg

Specialverktyg

• Handöverfräs

Tidsförbrukning

Högst en arbetsdag + torktid.

Pris

Från cirka 300 kr och uppåt, beroende på val av handtag.

Svårighetsgrad

Arbetet kräver att du är noggrann när du mäter och när du fräser spåren.

Ritning

Här är konstruktionen

Höjden på ramen ska vara lika med avståndet mellan garderoberna och taket. Bredden ska vara lika med bredden på garderoberna minus tjockleken av gaveln (D), som avslutar ramen.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Skåp