Så här blir du skåpsnickare

När du har snickrat detta röda skåp, så kan du snickra i stort sett alla skåp och garderober. Att snickra är ungefär som att laga mat. När du väl har lärt dig den grundläggande tekniken, så kan du med olika ”recept” skapa olika resultat.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 dagar
Pris
1.000 kroner

Det röda skåpet är elegant som det är, men du får naturligtvis dekorera det som du vill eller t.ex. välja andra dörrar.

Intro

Bakom den röda färgen på detta skåp finns en teknik, som gör det lättare än någonsin att snickra ett skåp – och att lyckas lika bra som en möbelsnickare. Den ena delen av tekniken är kunskap, dvs. erfarenhet, knep och regler, som snickaren använder sig av när han snickrar ett skåp. Den andra delen är verktygen, rättare sagt en lamellfräs. En fantastisk maskin som gör det lekande lätt att snickra möbler. För endast några få år sedan var det endast yrkesfolk som skaffade en lamellfräs, men i dag kan man köpa en sådan för under 1000 kr. Efter en smula övning så klarar du de åtta fogarna i skåpet på en halvtimme. Fast mer exakt och mycket lättare än om du hade pluggat på vanligt sätt.

Instruktion

01
Delarna till skåpet 5 Steg

1

Märk alla delar på framkanten med namn och en pil som visar åt vilket håll som delen ska monteras. Exakta mått och vinklar har stor betydelse. Om du inte själv har en bra cirkelsåg kan du beställa delarna färdigsågade på byggmarknaden.

2

Markera på topp och botten (A) var de lodräta skiljeväggarna ska placeras. Sätt ett märke på framkanten 1,9, 46 och 47,9 cm från vänster och sedan från höger. Dra streck från märkena tvärs över skivorna på den sida som sedan hamnar inåt.

3

Nu fräser vi för kexen vid sidorna (C). Lägg sidan (C) på bottnen (A) exakt vid det streck som den senare hamnar vid. Fixera med en skruvtving. Sätt maskinen på bottnen och fräs tre spår i kanten på sidan enligt bilden.

4

Fräs även i bottnen (A) och utan att fjytta delarna. Maskinen ska bara vändas så att den står lodrätt. Pressa sulan mot sidan och tryck ner fräsen utanför hålen i sidan. Nu hamnar hålen så att de passar ihop när delarna monteras.

5

Fräs en fals för bakstycket (D). Falsen är 5 x 10 mm och fräses på baksidan av de fyra delarna botten (A), toppen (A), och gavlarna (B). Det går snabbt med en handöverfräs och notfrässkaft. Stoppa 5 mm från kanten i topp och botten.

02
Dörrarna 3 Steg

1

Även dörrarna sätts ihop med hjälp av lamellfräsen. För att kunna fräsa spår både för kexen och för montering av dörrbladet måste de två spåren förskjutas. Vi fäller ner vinkelanhållet och ställer det på 13 mm. Vi väljer kex nr 10.

2

När vi har fräst spår för kexen vänder vi träet. Utan att ändra inställning kan vi nu fräsa de genomgående spåren för det tunna dörrbladet i ramdelarna J och K. Fräsen stoppas 5 mm från kortänden när vi fräser på sidorna (J).

3

Provmontera och kolla att delarna passar ihop. Lägg på lim och sätt ihop delarna på nytt. Vi lägger inget lim i spåren för dörrbladet, bara för kexen. När limmet har torkat monteras gångjärn och dörrarna monteras - och tas loss igen.

03
Montering 5 Steg

1

Sätt ihop delarna till skåpet utan lim. Ställ gavlar och sidor på botten med kex i spåren, lägg på toppen och sätt bakstycket i falsen. Kolla att alla vinklar är räta och skarvarna täta. Skruva fast bakstycket. Förborra med 3 mm borr. Plocka isär delarna.

2

Lägg lim i spåren och sätt kexen på plats i hålen på bottnen. Fördela lim i hålen i skiljeväggar och sidor i takt med att delarna ska monteras. Limma också fast toppen med kex.

3

När alla delar har limmats fast ska bakstycket sättas på plats. Du ska helst klara av limningen på 10 minuter för kexen utvidgas av limmet och därför är det bra att du har förborrat för skruvarna. Försänk hålen innan skruvarna dras fast.

Försänk hålen så att skruvskallarna försvinner.

4

I de två facken, som förses med dörrar, sätts förstärkning (E) för upphängning. Även här används kex. Fräs spår för kex i storlek 10 i sidorna, sätt kexen på plats i lim och skjut fast förstärkningslisterna.

5

Alla delar grundas, slipas lätt och målas ett par gånger innan skåpet hängs upp.

Material

19 mm mdf-skiva:
• 1 topp (A), 38 x 147 cm
• 1 botten (A), 38 x 147 cm
• 2 gavlar (B) à 38 x 51 cm
• 2 sidor (C) à 37,5 x 51 cm
• 2 sidohyllor (G) à 44 x 35 cm
• 1 hylla (H), 51,1 x 37 cm
• 4 ramsidor (J) till dörrar à 7 x 50,6 cm
• 4 ramdelar (K) till dörrar à 7 x 29,7 cm
• 2 lister till upphängning (E)

4 mm björkplywood:
• 1 bakstycke (D), 53 x 145,2 cm
• 2 dörrblad (L) à 31,7 x 38,6 cm

Dessutom
• 24 kex, storlek 20
• 12 kex, storlek 10
• 3,5 x 15 mm skruvar till bakstycke och gångjärn
• 4 dolda gångjärn
• 12 hyllbärare, 4 mm
• Trälim
• Grundfärg och färdigfärg (vi har använt en vattenspädbar emaljfärg från Flügger)

Tidsförbrukning

1-2 dagar plus torktid.

Pris

Under 1000 kr, bl.a. beroende på om du köper färg eller ej.

Svårighetsgrad

Bra verktyg är halva arbetet, och det gäller även här. Om delarna precisionssågas går det lätt att snickra skåpet.

Ritning

Vägghängt skåp med tre sektioner

Här har kexen markerats med rött. Till stommen används storlek 20, till dörrar och upphängning storlek 10.**

Vägghängt skåp med tre sektioner

Tips & Tricks

5 guldtips

Märk alla delar noga
Skriv tydligt på de olika listerna och skivorna var de ska användas. Små pilar kan ange åt vilket håll de ska vändas.

Sammanfoga med kex
Arbetet går lättast med en lamellfräs. Den underlättar enormt och du får perfekt passning mellan delarna.

Fräs en fals för bakstycket
Även om din handöverfräs är enkel, så kan den lätt fräsa en fals för bakstycket. Det ser snyggt ut.

Montera ett bakstycke
När du har satt ihop sidor, ovandel och botten med kex, så kommer bakstycket att förstärka skåpet.

Hållbar upphängning
Om du vill hänga skåpet på en vägg, så ska du förstärka bakstycket. Fördela belastningen med en list.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Skåp