Låt skåpet gå upp till taket

Det ser inte så snyggt ut när skåpet slutar 10–15 cm från taket. Men du kan snabbt och lätt förlänga skåpet med ett par skivstumpar och några lister.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 timme
Pris
125 kronor

Intro

Det är egentligen underligt att det som inte finns kan verka fult och störande. Som här – där luften mellan snedtaket och högskåpet gör att det ser rörigt ut. Och det samlar i varje fall damm. Utrymmet kan säkert utnyttjas till omslagspapper, tennisracket eller skateboard. Men den lösningen ångrar du, när du tar ner din racket och måste borsta bort både damm och spindelväv.

Som tur är kan problemet lätt lösas. Det kostar inte mer än ett par skivstumpar, några lister, ett par skruvar och lite färg - och en smula energi. Skåpet ska helt enkelt förlängas, så att det forsätter till taket. Det är relativt enkelt, men vid snedtak kan man luras lite av vinklarna. Därför visar vi här hur du kan lösa problemet.

Instruktion

01
Förläng skåpet 8 Steg

1

Mät upp för de olika delarna du behöver för att trolla bort hålet mellan skåp och tak. Du klarar dig med tumstock och vanlig vinkel, men det är allra bäst att ha en smygvinkel om du har snedtak.

2

Du behöver bara göra tre sidor, och de ritas på en mdf-skiva. Välj 16 mm eller tjockare eftersom tunnare skivor blir svårare att sätta ihop. Fronten ska vara genomgående och kortsidorna fästs på baksidan av fronten.

3

Förborra för skruvarna och passa på att försänka hålen så att du kan försänka skruvhuvudena. Ytorna på mdf-skivor är hårdare än mitten, så det räcker med en liten försänkning för att skruvhuvudet själv ska kunna göra resten.

4

Fronten skruvas ihop med sidorna. Här ska skruvhuvudena försänkas en millimter eller två. Grundmåla delarna, spackla över skruvhuvudena och skarvarna, slipa den hårda spackelmassan slät och måla två gånger.

5

På ovansidan av skåpet limmar du fast en list. Placera den så att fronten precis får plats mellan listen och framkanten på skåpet. Limma listen så slipper du onödiga skruvhål i skåpets främre del.

6

På insidan av din låda skruvar du fast lister. De ska användas när du skruvar fast lådan underifrån genom skåpet. Du kan ju inte skruva upp i kanten på lådan för den sitter ju rakt ovanför kanten på själva skåpet.

7

Skjut in den tresidiga lådan. Om du har varit noga med smygvinkeln ska lådan passa perfekt mot både snedtak och skåp. Om sidorna spretar lite utåt kan du pressa in dem medan du fäster dem. Pekar de inåt sätter du en list mellan sidorna.

8

Lådan skruvas nu fast underifrån. Skruvarna ska träff a de lister som du har fäst längs sidorna på lådan. Förborra i skåpet, försänk skruvarna, spackla, slipa och måla. Om det är nödvändigt fästs fronten med dyckert i listen.

Video

TIPS: Exakt mätning med tre kontrollpunkter

TIPS: Slipp skräp från rollern

TIPS: Stäng av värmen när du målar

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.