Bygg garderoben perfekt efter dina mått

Utrymmet kan utnyttjas optimalt när du själv bygger din garderob. Den är löjligt enkel att bygga och ger dig samtidigt möjlighet att skräddarsy den på millimetern för just dina saker.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
En helg
Pris
4.000 kronor

Garderoben har plats för allt: strykbräda, skidor, stövlar, dammsugare och mycket mer.

Intro

I denna byggbeskrivning bygger vi en garderob som på millimetern är anpassad till dina önskemål – både till rummet som den byggs i och till de saker som garderoben ska rymma.

Garderoben är dessutom försedd med skjutdörrar som tar minimalt med plats.

Det här får du

Med byggebeskrivningen får du:

 • En noggrann ritning som visar detaljerna och ger en bra överblick
 • En detaljerad genomgång av alla moment i text och bilder
 • En överskådlig indelning i kapitel
 • En komplett materiallista

4 kapitel

Byggbeskrivningen är indelad så att den är lättöverskådlig och lättillgänglig:

 • Planeringen, så att garderoben passar till dina behov
 • Utsågning av alla delar till konstruktionen
 • Hopsättning av själva skåpet
 • Montering av skenor och skjutdörrar

Planera

Med det skräddarsydda hyllsystemet bakom skjutdörrarna slipper du alla de dyra och platskrävande delar som en färdigbyggd garderob har med sina onödiga sidor, sockel och baksida. Vi bygger från golv till tak och från vägg till vägg, så att inte något utrymme går till spillo.

Det krävs lite planering och helst att du även gör en ritning, om du vill utnyttja utrymmet optimalt. Du behöver nämligen både ta hänsyn till de saker som ska döljas och utrymmet som du bygger i, så att du inte krockar med vägguttag och liknande. Här utnyttjar vi en öppen nisch i hallen, men principerna kan användas på många andra ställen. Själva skåpet består av en nedre sockel med en övre del ovanpå. Mellanväggarna i den övre delen placeras precis över benen, så att vikten förs över till golvet och vinklarna i taket därför bara ska stötta mellanväggarna - inte hålla dem uppe.

Helt räta vinklar i bostäder är sällsynta. Även i nybyggen. Mät därför alltid på flera ställen och var förberedd på att du måste anpassa de olika delarna, kila upp efterhand, såga ut för golvlister och så vidare.

Instruktion

01
Såga till 4 Steg

Till skåpets stomme använder vi 19 mm MDF men skjutdörrarna, som inte ska bära något, görs av 16 mm MDF. Det är en bra idé att göra en kap-plan, där delarna ritas upp, så att spill minimeras.

Väggar och delar sågas i skåpets hela djup, medan hyllbärarna ska vara cirka 5 cm kortare.

Skjutdörrarna ska täcka hela skåpets bredd med ett överlapp på 2-3 cm. Antalet dörrar bestäms av skåpets storlek. En dörrbredd mellan 70 och 120 cm är lagom. Höjden på dörrarna är avståndet från golv till tak minus utrymmet för skjutdörrssetet (som här är 52 mm).

1

Skjutdörrarna och delarna sågas ut. Snitten måste vara exakta. Använd därför en sänksåg eller cirkelsåg med en styrskena.

2

De utvändiga kanterna rundas av lite med sandpapper. De kanter som ska sättas mot en skiva låter vi vara helt skarpa.

3

Hyllbärarna sågas till. Här ska de vara 40 cm långa. Det görs enklast med en kapsåg, men det går också med någon annan såg.

4

Skjutdörrarna målas. Då kan färgen torka medan vi bygger resten av skåpet. Slipa lätt innan du grundar och mellan varje lager täckfärg. Räkna med minst två lager täckfärg.

02
Montera skåpet 6 Steg

Skåpets sockel sätts ihop innan den flyttas på plats, klossas upp och monteras. Därefter byggs resten av skåpet.

Skarvarna på de lösa delarna förbereds så mycket som möjligt för att underlätta monteringen av de ibland långa och ganska tunga delarna.

Där det är möjligt markerar vi skarvarna med hjälp av de hyllplan eller väggar som ska sitta parallellt med skarven. På så sätt minskar vi risken för att mäta fel och att hyllor och mellanväggar därför kommer att sitta lite snett.

1

Vi markerar alla skarvar. Där det går används hyllplan (E) och ben (B) som ska flukta med skarven. På alla andra ställen används en tumstock.

2

Hyllbärarna (H) fästs på benen (B) med trälim och tre dyckert. Över hyllbärarna borrar vi 4 mm hål för tre skruvar som ska hålla hyllan på plats och hålla ihop skåpet.

3

Möbelvinklar monteras på botten (A) med 3 x 15 mm skruv där ben och mellanvägg ska sitta. En 19 mm MDF-skiva används som tillfällig distanskloss. Använd två par vinklar till varje skarv.

4

Sockeln monteras. Benen (B) skruvas fast i möbelvinklarna med 3 x 15 mm skruvar. Hyllplanen (E) läggs på plats och skruvas fast med 4 x 40 mm skruv. Innan dess har det förborrats i hyllplanen med 3 mm borr.

5

Sockeln lyfts på plats och klossas upp. När den är helt i våg sätts hyllbärare (H) i sidorna för att fästa botten (A). Infästningen beror på väggen. Här använder vi två 4 x 50 mm skruv och plugg.

6

Övriga delar monteras efter samma princip som sockeln. Alla beslut är fattade, måtten har tagits och varje ny del faller i det närmaste på plats av sig själv. Markering på vägg och i tak görs igen med hjälp av delarna, där det går att göra. Mot taket används möbelvinklar, medan hyllplanen vid väggen vilar på hyllbärare.

03
Skjutdörrar och skenor 7 Steg

Eftersom man inte behöver gå in innanför skjutdörrarna, använder vi ett system där dörrarna går på skenorna på golvet, medan skenorna i taket bara håller dem på rätt spår.

När skjutdörrarna har målats en sista gång förses de med handtag och beslag. Dörrarna är ganska tunga att kånka på plats. Men därefter glider de fjäderlätt fram och tillbaka.

Du måste naturligtvis placera beslagen så exakt som möjligt, men det är lyckligtvis lite marginal i systemet, så att det kan finjusteras till sist.

1

I skjutdörrarna (F) borras hål för de nedre hjulen enligt tillverkarens instruktioner. Här med ett 35 mm forstnerborr till 12 mm djup. Den krävande och exakta borrningen görs med handöverfräs.

2

De nedre hjulen (K) monteras med de medföljande skruven. Överst monteras skenorna (L) enligt tillverkarens instruktioner. Hjulen skruvas fast på insidan av dörren utan krävande förarbete.

3

Skålhandtagen bankas på plats med hammare och slagkloss. Hålen borras hela vägen genom dörrarna med ett passande hålborr. Ett handtag sätts på ca 1 m höjd på båda sidorna av båda dörrarna.

4

Takskenan (L) fästs i taket. Den kan i princip sättas intill mellanväggarna (C), men för säkerhets skull håller vi lite avstånd. I det här betongtaket använder vi plugg och 40 mm långa skruv, som vi sätter var 30 cm.

5

Golvskenan (N) monteras rakt under takskenan. Placeringen hittas med lodsnöre eller krysslaser. Golvskenan bankas fast i en montageskena (M) som här har monterats med 3 x 15 mm skruv direkt i trägolvet.

6

Skjutdörrarna (F) lyfts på plats. De stora dörrarna kan baxas på plats av en person, men det går betydligt lättare om man är två.

7

En kantlist (G) skruvas på väggarna på båda sidorna vid dörrarna. Då kan dörrarna sluta tätt, även om vi har låtit golvlisterna sitta kvar. Är väggen lite sned kan listerna enkelt klossas upp så att de följer dörrarna.

Material

19 mm MDF-skiva:

 • Botten (A)
 • Ben (B)
 • Mellanväggar (C)
 • Hyllor (E)

16 mm MDF-skiva:

 • Skjutdörr (F)
 • Kantlister (G)

8 x 3 mm hyvlad furu:

 • Hyllbärare (H)

Skjutdörrsset (här Svalk KG50)

 • 4 toppstyrning (J)
 • 4 bottenrullar (K)
 • 1 toppskena (L)
 • 1 montageskena (M)
 • 1 golvskena (N)

Dessutom:

 • Möbelvinklar
 • 4 skålhandtag
 • 3 x 15 mm, 4 x 40 mm, 4 x 50 mm skruvar
 • 5 x 30 mm plugg
 • 1,2 x 15 mm dyckert
 • Trälim
 • Grundfärg
 • Halvblank täckfärg

Tidsförbrukning

En helg, om du tajmar torktiden för varje strykning bra.

Pris

4.000 kronor

Svårighetsgrad

En uppgift som de flesta kan ge sig på. Får du skivorna tillsågade på byggmarknaden har du redan kommit långt. Bara utfräsningarna i skjutdörrarna kräver lite extra av dina verktyg och ditt kunnande.

Ritning

Video

Så här använder du sänksågen

I den här videon lär du känna snickarens favoritsåg. Sänksågen förs alltid längs en styrskena som ser till att snittet blir exakt – oavsett om det ska vara rakt eller vinklat, om det ska gå igenom materialet eller inte, eller om det börjar i kanten eller mitt på materialet. Det gör sågen lämplig till allt från spår i en bräda till att såga rent längs kanten när trallbrädorna har lagts.

Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

Exakt mätning med tre kontrollpunkter

Enkel målning av kanter

Stäng av värmen när du målar

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Skåp