Enkla laxstjärtfogar

En laxstjärtfog är väl det vackraste sättet som finns att foga ihop trä. Men det är samtidigt något av det svåraste och mest tidskrävande sätten som finns att foga ihop trästycken.

Lyckligtvis finns det olika tillbehör för att skapa laxstjärtfogar. De underlättar arbetet rejält.Det här setet består av en frässchablon, som kan användas både till längre och kortare laxstjärtar.

Dessutom medföljer skruvtvingar för att göra fast schablonen, frässtål, mothåll med mera. Du behöver en handöverfräs.

LÄS OCKSÅ: Frässtål till handöverfräs

Men du ska inte använda den sula som följer med maskinen. Den ska bytas ut mot sulan som följer med fräs-setet. Innan sulan monteras ska den medföljande styrtappen fästas i fräsen. Tappen ser till att sulan hamnar precis i mitten.

De många hålen i sulan och de olika skruvar som följer med gör att den kan monteras på i stort sett alla tänkbara handöverfräsar. När sulan har monterats ska styrtappen tas bort.

I stället monteras det medföljande fräsjärnet och ställs sedan in på önskat djup. Vår hantverkare har valt att fräsa laxstjärtfogarna i två 16 mm spånplattor.

Fräsen ställs in så att den går ner omkring 2/3 i skivorna. Här blir det alltså 10 mm. Med en träskiva fastspänd på hyvelbänken får han ett bra underlag för fräsarbetet.

Sedan lägger han först upp den skiva som ska monteras vågrätt och sist den som ska sitta lodrätt.

Skivorna måste placeras mycket exakt. Och den vågräta skivan ska vara i flukt med den lodräta skivan. Schablonen har en smal och en bred urfasning.

Här använder vi den bredare, som samtidigt ger kortast laxstjärtar. Det är bara en fråga om tycke och smak vilken du väljer. Schablonen måste spännas fast ordentligt mot arbetsstycket med hjälp av de medföljande skruvtvingarna.

Handöverfräsen körs igång och förs i jämn takt längs schablonen från den ena sidan till den andra i alla mellanrummen. Glöm inte att köra hela vägen tillbaka också, det ger bäst resultat.

Poängen med den här typen av schabloner är att du fräser ur laxstjärtarna ur båda skivorna på en och samma gång, så att de säkert passar ihop. Det är mycket svårare att göra dem på traditionellt vis; med såg och stämjärn och på en skiva i taget.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Möbler