Vedskåp av multiplattor

Det är lätt att bygga med multiplattor, även om man är nybörjare. Här bygger vi ett gammaldags vedskåp som är både snyggt och praktiskt, och du får fiffiga tips om hur plattorna kan användas.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
4 timmar
Pris
600 kronor

Det är lätt att bygga med multiplattor, och de tål både fukt och värme.

Intro

Du kan förstås snickra ditt vedskåp av vilket material du vill, t.ex. spånskiva, men om vedskåpet ska stå så nära den gamla vedeldade spisen som vårt skåp, så duger det inte med trä. Det blir för varmt.

Det var anledningen till att vi valde lättbetongskivor, eller multiplattor som tillverkaren kallar dem. De tål nämligen värme och leder inte värme vidare. Plattorna tål fukt och de är starka. Men du kan ändå lätt bearbeta dem med t.ex. fogsvans och rasp. Enda nackdelen är att hörnen är ömtliga Skydda dem med stålprofiler och spackla och måla dem så syns de inte.

Instruktion

01
Mät och justera 5 Steg

Börja med att göra en enkel arbetsritning. Den behöver inte vara märkvärdig - en enkel skiss duger. Kan du göra en ritning i datorn, är det förstås bara bra. Det väsentligaste är att du får koll på jobbet.

Kolla att golvet är plant och någotsånär jämnt där de första plattorna ska stå. Tre-fyra millimeters skevhet kan du eliminera med limmet (bruket). Är ojämnheten större ska du såga eller raspa undersidorna på plattorna tills du får ovansidorna att vara vågräta. Det gör du med en gammal fogsvans, surformhyvel, rasp eller liknade redskap.

Här fästs plattorna med byggbeslag, men du kan även använda fjäderbeslag.

1

Kontrollera placeringen. Är undelaget plant eller är det ojämnt? Måste plattorna sågas i bakkant för att passa mot rör eller annat? Skaffa överblick.

2

Markera på plattan var du ska bearbeta den. Här är det ett par rör som vi måste skapa plats för.

TIPS: Mindre ojämnheter på golvet är det inte så noga med. De kan du eliminera med hjälp av lättbetonglim eller bruk.

3

Gör urtagen ordentligt stora. Det är ju ingen som ser baksidan av vedskåpet och du har gott om plats, så därför kan du lika gärna skapa gott om plats för rören. Då blir det lättare att bygga vidare.

4

Plattorna ska vara vågräta och lodräta och på samma nivå. Kolla noga med vattenpasset för små skillnader syns när du är färdig. Någon millimter har ingen betydelse, men större avvikelser arbetas bort med såg eller rasp.

5

Fäst en byggvinkel på sidoplattorna. Ställ plattorna lodrätt och markera på väggen, så att du kan borra och plugga (om det behövs).

VIKTIGT! När du stryker lim under plattan höjs den och då hamnar vinkeln högre upp.

02
Limma vedskåpet 3 Steg

1

Blanda speciallimmet. Följ anvisningarna på förpackningen och blanda länge och omsorgsfullt. Använd omrörare i en kraftig borrmaskin. Konsistensen ska vara som en tunn gröt.

2

Lägg lim på golvet under plattan. Här lägger vi på ett tjockt lager för ett eliminera underlagets ojämnheter. Vi lägger ut limmet med en skärslev.

TIPS: Ju mindre lim du spiller, desto lättare blir det att städa efteråt.

3

Kolla att plattorna står vågrätt. Kolla dem var för sig och sedan tillsammans med ett vattenpass tvärs över dem. Var noga med att de hamnar på samma nivå. Nu är det dags att ta en paus till nästa dag, för limmet ska torka.

03
Bygg upp skåpet 5 Steg

Det är lika lätt att bygga med multiplattor som med Lego - ja, t.o.m. lättare Du bestämmer själv storleken på klossarna (plattorna) och hur tjocka de ska vara. Lättbetongplattorna finns i 50, 75 och 100 mm tjocklek.

De olika lagerförda storlekarna gör att du kan välja storlek och form på byggklossarna, och om du vill kan du såga till en båge att fästa mellan sidorna.

Här ska vedskåpet vara 60 cm brett, och eftersom plattorna är 40 x 60 cm måste vi använda två plattor (A och B) för att få en sida. Samma sak med hyllplanet. Det ska bestå av två bitar (C och D). Plattorna skarvas så noga som möjligt.

1

Såga till plattorna. Ta det lite lugnt så att plattorna inte skadas eller spricker. Här använder vi en riktig lättbetongsåg med grova tänder.

2

Lägg på lim på plattans kant. Limsleven, som är ett specialverktyg, är försedd med skåror som fördelar limmet i flera fina strängar. Fukta bägge ytorna innan du limmar.

TIPS: Håll dig över en spann för du spiller en hel del när du limmar.

3

Ställ sidorna (B) ovanpå sidorna (A). Kolla noga att de står lodrätt och i rak linje med varandra. Kolla också att de står stadigt. Ta en paus medan limmet torkar lite.

Om du tycker att sidorna står ostadigt, kan även den övre delen fästas med beslag.

4

Bygg resten av vedskåpet. Hyllplanet (C och D) läggs på plats ovanpå de lodräta sidorna innan du avslutar upptill med förlängningen av sidorna med bitarna (E). Fyll fogarna med lim, för då blir de starka.

5

Om du har en surformhyvel använder du den att putsa med. Det går annars bra med en vanlig rasp. Den tar bra och får enkelt bort lim som har tryckts ut ur skarven mellan två skivor. När du är klar med raspen ska du damma av. Därefter kan du spackla och måla.

04
Läcker finish 4 Steg

Kanterna på multiplattor är förhållandevis ömtåliga. Om du inte gör något, så kommer de att snabbt skadas av t.ex. dammsugaren. Det är irriterande, men du kan undvika problemet.

Skruva fast hörnprofiler på de utvän-diga hörnen. Profilerna används egentligen i väggar av gipsskivor, men kan med fördel användas även här. När de har skruvats fast spacklar du över dem och medan spackel och massa är framme, så spacklar du alla skarvar.

Till sist är det dags att måla vedskåpet. Du kan använda en vanlig väggfärg, som t.ex. den i resten av rummet, eller en utomhusfärg för puts.

1

Fäst hörnprofiler på vedskåpets utåtgående hörn. De fästs lättast med små skruvar, t.ex. 3 x 30 mm, med försänkta huvuden. Skruva långsamt och lugnt så biter skruvarna lättare i plattorna.

2

Slipa vedskåpet. För att få ett perfekt resultat när du målar, är det klokt att först slipa alla skarvar lätt med grovt slippapper på kloss eller med surformhyvel. Dammsug noga efteråt.

3

Nu kan du spackla. Använd vanligt lättspackel och trolla bort alla spår av fogar, skarvar, ojämnheter och hörnprofiler. Låt spackelmassan torka och lägg på högst ett skikt till om du vill bevara lite av den urspungliga strukturen.

4

Måla hela vedskåpet. Du kan använda vanlig inomhus eller utomhus väggfärg. Om du vill att ytan ska se ut som puts, kan du dra med fuktig pensel i sandspacklet innan det torkar.

Material

50 mm multiplattor:

  • 2 sidor (A) à 40 x 60 cm
  • 2 sidor (B) à 33 x 60 cm
  • 1 hyllplan (C), 40 x 45 cm
  • 1 hyllplan (D), 20 x 45 cm
  • 2 sidor (E) à 20 x 60 cm

Dessutom:

  • Tunnfogslim eller lagningsbruk
  • Hörnprofiler
  • 3 x 30 mm träskruvar
  • Byggvinklar
  • Sandspackel
  • Färg
  • Stavlimmat trä

Specialverktyg

  • Omrörare till borrmaskin
  • Limslev
  • Murslev eller skärslev
  • Rasp

Tidsförbrukning

3-4 timmrs egentligt arbete, men totalt tar det ett par dagar för limmet ska härda.

Pris

Cirka 600 kr plus kostnad för bänkskiva (här av trä).

Svårighetsgrad

Ett fint nybörjarprojekt, som säkert alla kan klara av utan problem.

Ritning

Bärande plattor

Hyllplanet (C) vilar på de näst nedersta bitarna (B) av sidorna.Varje platta är 40 x 60 cm, och vi har sågat bort 7 cm av B för att anpassa vedskåpet efter den gamla spisen. Bitarna E ställs ovanpå hyllplanet, som består av två delar - nämligen C och D.

 Bärande plattor

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Hyllor