Trähylla till vrakpris

Bygg en hylla med fina detaljer av bara ett par plywoodskivor. Du måste vara vass med sänksågen och flink med handöverfräsen. För det krävs nämligen precision för att få fogarna att sitta perfekt. Men då får du en unik möbel som du kan anpassa 100 % till din bostad.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
En helg
Pris
1.500 kronor

Intro

Har du svårt att hitta en hylla som passar i vardagsrummet, köket eller barnkammaren så finns det bara en sak att göra: Bygg din egen! Köper du en 18 mm och en 8 mm björkplywoodskiva, lite trälim och ett paket skruvar så har du allt du behöver.

Vi gör spår till hyllorna med en sänksåg och fräser bort resten. Det ger knivskarpa kanter och gör att alla fogar blir helt täta.

Du måste vara noga när du mäter och även med sänksågen. Om du är det, så kan du bygga en skräddarsydd hylla för en bråkdel av vad det skulle kosta att anlita en snickare.

I den här byggbeskrivningen får du:

 • Steg-för-steg-beskrivning
 • Ritning
 • Komplett materiallista
 • Video

Instruktion

01
Knivskarpa snitt 4 Steg

När plywoodskivorna ska sågas så ska du hålla tungan rätt i mun, men styrskenan hjälper dig som tur är en bit på vägen.

Det kan ibland vara en förskjutning på ett par millimeter mellan skenans kant och den punkt där sågens klinga faktiskt möter skivan. Det är inte mycket men det räcker för att fogarna i en hylla som den här inte ska bli helt exakta.

Provkör sänksågen och skenan på ett annat material innan du sätter igång.

1

Markera noggrant och såga ut sidorna (A och B), ovansidan (C) och hyllplanen (D, E och F) med en sänksåg med en styrskena. Skenan är helt avgörande för att du ska kunna göra tillräckligt exakta snitt.

2

Markera för hyllplanen på sidan (A). Ställ in sänksågen på ett sågdjup på 9 mm och gör två snitt som bildar sidorna på hyllspåret. Du ska dock inte såga igenom helt, eftersom de sista 3 cm ut mot det som blir hyllans front ska vara intakta.

3

Upprepa processen och såga ut nästa två hyllspår. Dubbelkolla alltid så att styrskenan ligger rätt.

4

Använd en klinga med minst 48 tänder. Ju fler tänderna är på sänksågsklingan, desto finare blir snittet. Är klingan för grov så fransas snittet. Är den däremot för fin så packas sågspånet mellan tänderna och klingan blir för varm och “bränner” snittet.

02
Använd fräsen rätt 13 Steg

En batteridriven kantfräs är perfekt för ett projekt som det här, om du använder den rätt.

Oavsett om du använder en kantfräs eller en handöverfräs så är det lätt att det går fel. För att undvika att den lilla fräsen hoppar och förstör det hela kan du använda något rakt föremål som mothåll (t ex en bräda eller ett vattenpass) som fräsen kan gå längs när hyllspåret fräses rent. Mothållet spänns fast med ett par skruvtvingar och placeras så att det stämmer med hyllspårets kant.

1

Spänn fast en rak bräda eller ett vattenpass på sidstycket (A) och använd det som mothåll för kantfräsen. Kantfräsen ska ställas in på samma djup som sänksågen - i det här fallet 9 mm.

2

Det är viktigt att hela spåret är knivskarpt, så att hyllplanet inte stöter på några ojämnheter.

3

Ta bort de sista resterna i hörnen på hyllspåret med ett vasst stämjärn.

4

Tryck ner en skivbit i hyllspåret och kontrollera såatt den passar. Gå över spåret med ett stämjärn för stickor och andra ojämnheter.

5

Nu är den ena sidan (A) färdig. Det ser enkelt ut, men det måste vara helt exakt. Nu ska den andra sidan göras, som måste vara lika exakt.

6

Lägg den färdiga sidan (A) ovanpå den andra sidan (B) och markera var hyllspåren ska vara. På så sätt ser du till att spåren hamnar rakt mot varandra.

7

Såga av ett litet hack i två av hyllplanens hörn så att hyllplanens (D, E och F) framsida hamnar jämnt med sidornas (A och B) framsida. Här är en bandsåg genialisk. Men du kan också klara dig med en sticksåg eller en fintandad handsåg.

8

Sätt en sträng trälim i hyllspåren och tryck fast hyllplanen. Nu ska framkanten på hyllplanen (D, E och F) och sidorna (A och B) helst flukta.

9

Sätt ihop resten av hyllan enligt samma princip och sätt den i spänn med ett par långa skruvtvingar så att träet inte vrider sig.

10

Fräs ut för baksidan. För att få plats med baksidan har vi fräst ett 8 mm djupt spår på hyllans baksida.

11

Skruva fast baksidan (H) med 3,5 x 30 mm spånskruv. Kom ihåg att mäta noga så att alla skruvar träffar baksidan på ett hyllplan.

12

I ovansidan (C) har sågats ut en fals som ger en snygg och stark fog. Falsen är 9 x 18 mm. Såga det längsgående snittet på ovansidans undersida med en sänksåg och fräs sedan bort resten - precis som med spåren till hyllplanen.

13

Här syns det färdiga resultatet som bara ska målas.

Material

 • Sidor, hyllplan och ovansida: 18 mm plywood, 122 x 244 cm
 • Baksida: 8 mm plywood, 122 x 244 cm
 • 3,5 x 30 mm spånskruv
 • Trälim

Specialverktyg

 • Sänksåg med styrskena
 • Kantfräs eller handöverfräs

Tidsförbrukning

En helg.

Pris

1.500 kronor

Svårighetsgrad

Konstruktionen är enkel, men du måste vara millimeterexakt när du mäter och när du använder sänksågen.

Ritning

Multimedia

Video

Så här använder du sänksågen

I den här videon lär du känna snickarens favoritsåg. Sänksågen förs alltid längs en styrskena som ser till att snittet blir exakt – oavsett om det ska vara rakt eller vinklat, om det ska gå igenom materialet eller inte, eller om det börjar i kanten eller mitt på materialet. Det gör sågen lämplig till allt från spår i en bräda till att såga rent längs kanten när trallbrädorna har lagts.

Video

Fördela limmet med en pensel

Video

Rätt längd på spik och skruvar

Video

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Hyllor