Intro
Instruktion
01
Såga ut delarna och sätt ihop dem
5
Steg
Varje låda består av fyra sidor och dessa geringssågas i ändarna. Kortändarna stryks med trälim och varje sammanfogning förstärks med sex skruvar, 3 x 30 mm. För att inte träet skall spricka och för att du skall kunna försänka skruvarna förborrar du för dem.
Såga ut delarna ur mdf-skiva. Till det kan du använda cirkel- eller bordscirkelsåg. Kortändarna skall geringssågas 45 grader. Om du använder cirkelsåg bör du också ha sågskena eller ett anhåll.
Runda av alla framkanter och den utvändiga delen av den bakre kanten med en rundningsfräs i handöverfräsen. Har du ingen fräs använder du fil, hyvel och slippapper.
Vid geringsfogning händer det ofta att delarna glider i det våta limmet. Fixera därför delarna med hjälp av några tejpremsor. Här har också förborrats med 1,5 mm borr och hålen har försänkts.
Stryk trälim på limytorna och res försiktigt de två delarna upp så att du kan dra i skruvarna i de förborrade hålen.
02
Pålitlig frässchablon
2
Steg
För att de olika lådorna skall passa ihop med varandra är det förstås viktigt att spåren hamnar mitt emot varandra. För att fräsa rätt har du nytta av en frässchablon.
Denna kan du göra av t.ex. 6 mm plywood. Spåren görs 20 respektive 40 cm från hörnen och spåren görs så breda att de passar perfekt till kopieringsringens diameter (här är den 17 mm). Ett par lister i kortänden på schablonen får den att ligga an mot hörnet på lådan.
Schablonen läggs på lådan och spänns fast med tvingar. Lägg märke till att vi har försett schablonen med stopplister på både ovan- och undersidan. Då kan den vändas och användas för att få exakt fräsning från både bakre och främre kanten på lådan.
03
Nu blir det spännande
4
Steg
Lådorna skruvas fast på väggen med hjälp av små trekantiga plywoodbeslag som sätts i varje hörn och plant med lådornas baksidor. Eftersom mdf-skivan inte är tillräckligt stark väljer vi i stället 12 mm plywood.
De små beslagen av 12 mm plywood fästs med lim och tre skruvar, 3 x 30 mm. Kom ihåg att förborra med ett 1,5 mm borr. Försänk skruvhuvudena.
Bokhyllan verkar lättare om du placerar en 12 mm bricka mellan det trekantiga beslaget och väggen. Då har du också chans att dra t.ex. en lampsladd bakom hyllan.
Kolla att den första lådan hamnar både lodrätt och vågrätt. Denna utgör ju bas i systemet. Kolla även att resterande lådor hamnar lod- och vågrätt när de sätts upp.
Material
12 mm mdf-skiva:
• 12 bitar à 25 x 40 cm (A)
• 12 bitar à 25 x 80 cm (B)
12 mm plywood:
• 24 trekantiga beslag (C) med 6 cm sidor
• 24 brickor, Ø 40 mm (D)
Dessutom:
• Trälim
• 3 x 30 mm skruvar
• 4,5 x 60 mm skruvar
• Ev. pluggar
• Kraftig tejp
• Grundfärg
• Akrylatfärg, glans 40
• 1 plywoodstump till schablon
Prisbild:
Cirka 500 kr
Ritning
Fräs med millimeterprecision
Även om du inte behöver snickra mer än sex lådor så gäller det att hålla tungan rätt i munnen för att du skall kunna hålla reda på vad som är upp och ner samt vilka spår som passar till vilka.
För att slippa problem vid ihopsättningen bör du märka delarna med upp och ner, höger och vänster.
Så här fräser du spåren Spåren fräses med 13 mm notfräs 13 cm in från framkanten på den ena lådan och 13 cm in från bakkanten av den andra. Om du använder anhåll finns risk att spåren inte passar med varandra eftersom anhållet måste flyttas och spännas fast på varje låda. Om du i stället använder handöverfräs med kopieringsring och en schablon blir det lätt att fräsa spåren exakt där de skall vara.

Tre slags lådor
Utseendet på bokhyllan bestämmer du som sagt själv. I detta fall blev det till en kombination av tre parvis likadana lådor.
Först skruvades nr 1 fast på väggen. När du funderar på hur bokhyllan skall se ut så är det förnuftigt att klippa pappersmallar i samma storlek som du vill att de olika lådorna skall ha. Sätt sedan upp pappersmallarna på väggen så ser du på ett ungefär hur det kommer att se ut när det blir klart.
Passa samtidigt på att bestämma dig för vilka lådor som skall monteras först på väggen och vilka som skall skjutas in över dessa för annars är risk att spåren hamnar på fel ställe.
Börja med låda 1. Den har spår endast i framkanten. Fortsätt med låda 2 utanpå nr 1. Låda 3 sätts utanpå låda 2 osv.

Hakas ihop med hjälp av spår
Lådorna är här 25 cm djupa och spåren har frästs 13 cm in från kanten. Varje spår är 13 mm brett, alltså något bredare än den 12 mm tjocka skivan. Det är för att det skall gå att sätta ihop delarna även när de har målats. För att spåren skall hamna på rätt ställe används en schablon (se föregående uppslag).
Grön = Spår från framkant
Röd = Spar från bakkant
