Bygg unik pall av massiv ek

På ett sågverk kan du få tag i en massiv bit ektimmer, som du kan göra en häftig och unik pall av.

Det ska hyvlas och slipas en del för att få pallen vinkelrät och ytan slät och snygg.

Först ska du hitta ett sågverk, som har massiva bitar av ek. Det är långt ifrån alla sågverk som kan erbjuda detta, men det finns de som har det.

Ek är en träsort med lång torkprocess, och även om virket torkas efter konstens alla regler, först i skogen och sedan på sågverket, kommer det ändå torka ytterligare när pallen tas in i huset. Det är därför en bra idé att sätta pallen på fyra små klossar, så att luften kan ta sig in under botten. Därmed avfuktas virket bättre.

Du får räkna med att träet får ännu ett par sprickor, s.k. krympsprickor. De påverkar inte på något sätt pallens hållbarhet, utan är bara ett beivs på att trä är ett organiskt och levande material.

Efter ett års tid kan det krävas lite“renovering” av din pall – bara ge den några drag med slipmaskinen igen, eventuellt med elhyveln. Vill du skydda ytan med ex. olja, är det även smart att vänta med det ett år. Då får du ett snyggt och hållbart resultat.

Läs också: Bygg snygg armstödsbricka till soffan

Så tillverkar du pallen

Pallen sågas ut ur en rejäl bit av ektimmer, som har torkats efter konstens alla regler på sågverket. Det är dessutom någorlunda tillsågat, men för att få en vinkelrät pall med likformiga sidor ska den hyvlas till – och det gör du lättast med hjälp av en elhyvel.

Därefter sågas den till med en motorsåg. Här måste du vrida timret under tiden, så att du kan följa linjen och få ett så fint snitt som möjligt. Slutligen slipas och efterbehandlas ytan, så pallen får en snygg finish.

1. Kontrollera timret från ojämnheter och skavanker, så du kan få en överblick över hur det ska hyvlas. Det gör du genom att lägga ett långt vattenpass ovanpå virket, så du tydligt kan se hur det formar sig.

2. Virket hyvlas jämnt och i vinkel med en elhyvel. Se till att järnet är vasst, så det klarar att hyvla i den hårda eken. Ta endast lite åt gången eftersom timmer är dyrt!

3. Kubben kontrolleras löpande med en stor vinkelhake, så du är säker på att alla fyra sidor är rätt, och att alla hörn är 90 grader. Det ger det snyggaste resultatet.

4. Mät och markera var kubben ska sågas till. Först sågas den till i ena änden, så den har en rätvinklad ändyta som du kan mäta ut pallen från. Det gör att pallen kan stå rakt. Gör markeringen med en stor.

5. Såga ut blocket med en motorsåg. Här sågar vi ut tre pallar, 38,5 cm höga. När du sågat halvt igenom, vrider du virket ett halvt varv och sågar färdigt från motsatt sida. Se till att det ligger stadigt.

6. Hyvla ändträet med elhyveln. Gör det utifrån och in mot mitten utan att föra hyveln ut över den bakre kanten. Annars riskerar du att en flisa åker av. Hyvla tills ytan är plan. Slipa därefter med slippapper.

Snygg finish med olja

Du kan utan problem låta ekpallen vara obehandlad. Då får den med tiden en snygg, gyllene patina, men om du behandlar den med olja skyddar du ytan lite bättre. Det kan du t.ex. göra med vitpigmenterad olja (den övre pallen), som slipas in i träet med slippapper korn 600. Välj en neutral olja, om du vill ha en naturlig look.

Vitpigmenterad olja ger pallen en ljus look. Neutral olja ger pallen ett väldigt naturligt utseende.

Innan du oljar pallen är det en bra idé att torka av pallen med en fuktig trasa, så garvsyran i eken neutraliseras. Därefter torkas virket av med en urvriden trasa. Eftertorka med en torr trasa och låt pallen stå ett par timmar. Stryk sedan ut oljan i ett jämnt lager med en ofärgad trasa eller svamp. Efter ett par minuter torkar du bort överflödig olja med en ren, torr trasa. Undvik att använda pallen de nästkommande två till tre dagarna efter behandlingen.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Möbler