Bygg din egen hemmabar

Två underskåp från Ikea, ett litet kylskåp, några mdf-skivor och ett par bänkskivor (köpta på rea) är vad som gick åt till bygget av denna hemmabar. Och du kan lätt bygga en själv!

Intro

Se här hur det går till att skapa en elegant bar som absolut inte behöver stå i källaren. Nej, sätt den i vardagsrummet och låt den bli en naturlig samlingspunkt.men derimod er et flot blikfang, der skaber hygge i dit hjem.

Instruktion

01
Bar med bågar 13 Steg

För att underlätta arbetet med att bygga baren delas det upp i tre områden. Det är för det första tillverkning av olika delar till baren, för det andra hyllorna bakom baren och för det tredje montering av alla delar.

Under arbetet med tillverkning av delar till baren krävs nog en extra insats för att få fram de svängda formerna. Men det är också dem som gör baren så imponerande snygg Det är inte helt lätt men eftersom utgångspunkten är fyrkantig så finns det ett sätt att relativt enkelt lösa problemet.

Ett av de viktigaste hjälpmedlen är en hemmagjord passare i jätteformat. Med den ritar du bågen på baldakin, bänkskiva och den svängda fronten.

1

Börja med sockeln. De fyra skarvreglarna (L) fästs längst ut på varje sockellist med 4 x 55 mm skruvar från insidan. Socklarna har ge-ringssågats 45 grader i ändarna. Stryk lim på ändarna, spänn ihop med tvingar och skruva.

2

Bottenskivan (G) skruvas fast på sockeln när denna har gjorts klar. Fäst sockeln med 4 x 40 mm skruvar.

TIPS: Placera skruvarna där skåpen sedan skall stå så syns de inte.

3

Bardiskens svängda form trollas fram med hjälp av en hemmagjord passare. Lägg träskivan vinkelrätt mot t.ex. en spånskiva och se till att den sticker ut lika mycket på båda sidor. Såga till en list så att den blir 220 cm och fäst den med en spik 200 cm från framkanten. Dra sedan den första bågen som tangerar framkanten. Nästa båge skall skära den bakre kanten 5 cm från de båda inre hörnen.

4

De svängda reglarna (M) ritas upp och även nu används passaren. Lägg en bräda på bardisk-skivan - parallellt med långsidorna - och gör två cirkelslag så att regeln blir 8 cm på det bredaste stället, alltså på mitten.

5

Såga ut bardisken med sticksåg. För att inte kanterna på framsidan skall trasas sönder sågar du helt enkelt från baksidan. Lägg bardisken på baldakinskivan och rita av den samt såga ut baldakinen från ovansidan.

6

Såga också ut den första svängda regeln och använd den sedan som mall för de tre andra reglarna. Då kan du vara säker på att delarna får samma form.

7

Reglarna limmas fast på plywoodskivan. Men först markerar du för deras placering innan du stryker lim på skivan.

8

Spänn fast reglarna på skivan med tvingar i ena sidan. Spänn åt hårt! Fäst sedan tvingar i den andra sidan. När det görs böjer skivan sig och följer reglarnas form. Låt limmet härda över natten innan tvingarna lossas.

9

Fasa av de två lodräta sidorna på skivan så att hela bågen sluter tätt mot barens framsida. Prova dig fram med bandslip, en annan slipmaskin eller hyvel.

10

Klart för montering av fronten på barens framsida (E). Markera placeringen på fronten och förborra med 3 mm borr för 4 x 50 mm skruvar. Stryk lim på frontskivan där reglarna i den svängda delen hamnar. Lägg på bågen och håll den på plats med tvingar medan du fäster den med skruvar från baksidan. Tänk på att inte dra i 50 mm skruvar för långt ut i sidorna för då går de rätt igenom den svängda delen. Ta ev. ett par kortare skruvar nära kanterna.

11

Nu skall bågen behandlas så att den ser ut som det mörka träet i bottenskiva, bardisk och baldakin. Det gör vi med spritbets. Slipa lätt efteråt med fint slippapper och betsa igen. Till sist lackerar du det betsade partiet tre-fyra gånger med halvblank lack.

12

Sidorna i baren görs i ordning. Markera för urtagen i sidorna - se mått på ritningen på nästa uppslag. Såga ut med sticksåg och slipa kanterna lätt.

13

Fäst vinkeljärnen invändigt på front och sidor. De vinkeljärn som används för att fästa sidorna mot bottenskivan placeras så högt upp på sidorna att dessa täcker bottenskivan. Använd en restbit av bottenskivan för att finna rätt placering. Grundmåla sidorna, spackla eventuellt och färdigmåla i två omgångar med halvblank färg.

02
Plats för tillbehör 8 Steg

Det är naturligtvis bardisken som är den viktigaste delen av en bar, men du behöver dessutom plats för glas, flaskor och andra tillbehör. Och det räcker kanske inte riktigt med ett par skåp under bardisken.

Vi sätter här upp ett antal hyllor på väggen bakom baren. Om du gör likadant bör du göra det lätt för dig genom att sätta upp hyllorna innan du monterar baren. Då är inte bardisken och skåpen i vägen medan du skruvar fast hyllorna. Det ser trevligt ut om man använder hyllplan med olika djup. På de smalare kan det stå flaskor och glas. På de djupare får man plats för ishink, fruktfat och andra saker man vill ha i sin bar.

1

Den profilerade listen (C) spikas fast på kanten av bärlisten (B) med 25 x 1,2 mm dyckertar. Lägg först lim mellan delarna. Limma och spika fast hyllplanet (A) på bärlisten med 40 x 1,8 mm dyckertar. När det är gjort kapas hyllplanet 45 grader i bägge kortändar.

2

Även de djupa hyllplanen geringssågas 45 grader i bägge kortändar. När du har tillverkat alla hyllplanen grundar du dem och spacklar ev. skador eller spikhål. Färdigmåla sedan två gånger med halvblank vit färg.

3

Mät upp var du vill placera hyllplanen och markera sedan med hjälp av ett långt vattenpass och en rak list. Här har vi placerat de två djupa hyllplanen på samma höjd som bardisken. Det är 45 cm upp till nästa hyllplan.

4

Hyllplanen skruvas fast på väggen genom bärlisterna. Hur kraftiga skruvar du skall använda och om du dessutom behöver pluggar beror på vad väggen består av. I gipsväggar bör du försöka skruva i reglarna.

5

De djupa hyllplanen läggs på konsoler som först skruvas fast på väggen. Genom att använda tre konsoler till varje hylla kan man vara säker på att hyllan tål en viss belastning.

6

Skruva fast en spikplåt med 3,5 x 16 mm skruvar under det ena hyllplanet i vinkeln där de två hyllplanen möts. Lägg nu hyllplanen på plats på de sex konsolerna och rätta till dem så att de går ihop i hörnet.

7

Skruva ihop de två hyllplanen genom att dra i skruvar genom i spikplåten i bägge hyllplanen. Därefter fäster du det ihopskruvade hyllplanet på konsolerna med 3,5 x 16 mm skruvar.

8

Det ser lite tomt ut i hörnet och man tänker inte direkt på en bar när man ser det. Men så snart det kommer fram glas, flaskor och olika tillbehör blir det annorlunda och hyllorna blir en fin bakgrund för baren.

03
Baren sätts ihop 10 Steg

När alla delar har sågats till är det dags att sätta ihop dem till din nya hemmabar. OK - det återstår ett par små utmaningar, men inte större än att du lätt kan klara av dem.

En bar bör helst placeras i ett hörn för att få lite extra plats. Därför skall sockeln till vår bar placeras i 45 graders vinkel från väggen. Men innan du bestämmer var sockeln skall stå bör du se efter att du får plats att arbeta bakom bardisken. Det kan ju bli en populär bar …

TIPS: Om det är lätt att dra fram vatten och avlopp till baren bör du överväga att montera en liten diskbänk eller liknande vid sidan av bardisken eller bakom den.

1

När sockeln ligger som den skall sätter du de två sidorna på plats och fäster dem med 4 x 25 mm skruvar genom vinkeljärnen i sockeln.

2

Fronten är nästa del som skall på plats. Du kan med fördel fixera fronten med ett par tvingar. Då blir det lättare att skruva fast fronten på sidorna med 3,5 x 16 mm skruvar genom vinkeljärnen.

3

Lyft upp skåpen på sockeln. Har du mätt rätt kommer skåpen att fastna på vinkeljärnen så du får lirka ner dem på plats. Skruva därefter fast underskåpen med ett par 4 x 30 mm skruvar genom skåpsidor och botten.

4

Bänkskivan läggs upp på de två underskåpen och skruvas fast. Det görs med 4 x 40 mm skruvar underifrån genom tvärlisterna upptill i skåpen.

5

Fäst möbelvinkar på bardisken när det är dags att lägga den på plats. Gör först en provläggning så att du kan markera för vinklarna. Fäst bardisken med 4 x 20 mm skruvar i vinklarna och 3,5 x 16 mm i sidorna och fronten.

6

Nu är det dags för kylskåpet och det får här plats mellan de två underskåpen.

VIKTIGT! För att kylskåpet skall arbeta tyst och effektivt är det viktigt att det står både lodrätt och vågrätt. Låt en elektriker koppla in det.

7

I baldakinen borras tre hål som passar i storlek till halogenlamporna. Se på förpackningen till lamporna vilken dimension du behöver på hålsågen. Fäst lamporna och dra sladdarna till transformatorn som skruvas fast på baldakinen.

8

De bakre krokarna till vajrarna fästs ett par centimeter in på baldakinen. De två främre krokarna placeras cirka 30 cm från kortändarna på baldakinen för att den skall hänga rakt. Fäst de fyra vajrarna runt var sin kaus och lås med vajerlås.

9

Häng upp baldakinen i fyra krokar i taket rakt ovanför bardisken. Här hänger den 75 cm ovanför bardisken. Kolla med vattenpass att den hänger vågrätt.

TIPS: När sladden är genomskinlig syns den knappt inte ihop med stålvajern.

10

Nu är baren klar och gästerna kan komma. Och som bartender bestämmer du själv när du vill stänga för natten.

Material

Till väggen:

22 x 220 mm hyvlad furu:
• 2 hyllplan (A) à 220 cm

15 x 95 mm hyvlad furu:
• 4 hyllplan (A) à 220 cm

15 x 44 mm lister:
• 4 bärlister (B) à 220 cm

15 x 21 mm dekorlister (profi lerad list):
• 4 lister (C) à 220 cm

Dessutom:
• 3,5 x 16 mm skruvar
• 6 konsoler
• 40 x 1,8 mm dyckertar
• 25 x 1,2 mm dyckertar
• Trälim
• 6 konsoler à 20 x 25 cm
• Grundfärg och halvblank färg
• 6 x 14 cm spikplåt

Till baren:

Köksunderskåp (Ikea):
• 2 skåp (D) à 60 x 70 cm

16 mm mdf-skiva:
• Front (E), 95 x 183,2 cm
• 2 sidor (F) à 95 x 62,5 cm

26–30 mm bänkskiva, gärna av mörkt ädelträ:
• 2 bänk- och bottenskivor (G) à 63 x 180 cm
• 2 bardisk/baldakin (H) à 63 x 190 cm
(Obs! Bänkskivorna kan variera i bredd mellan 60 och 63 cm, men bredden är inte så viktig)

18–20 mm bänkskiva i ädelträ:
• 2 sockelsidor (J) à 14 x 180 cm
• 2 sockelsidor (K) à 14 x 50 cm

44 x 44 mm hyvlad furu:
• 4 skarvreglar (L) à 14 cm

22 x 95 mm hyvlad furu:
• 4 svängda reglar (M) à 108 cm

4 mm björkplywood:
• Svängd front (N), 95 x 110 cm

Dessutom:
• 14 vinkeljärn (P) à 50 x 50 mm
• 3 halogenlampor (R) med transformator
• 8 skruvkrokar (S)
• 8 kausar (T)
• 4 stålvajrar, 2 mm, (U), cirka 4 meter
• 8 vajerlås
• Möbelvinklar
• Halvblank lack
• Spritbets
• Grundfärg och halvblank färg
• 3,5 x 16 mm, 4 x 20 mm, 4 x 25 mm,

4 x 30 mm, 4 x 40 mm, 4 x 50 mm skruvar
• Kylskåp för inbyggnad i underskåp

Pris

Cirka 5 000 kr (exkl. kylskåp, som vi fick på rea för 2 400 kr)

Ritning

F = Sidor

L = Skarvreglar

M = Svängda reglar

N = Svängd front

P = Vinkeljärn

R = Halogenspotlights

S = Skruvkrokar

T = Kaus

U = Stålvajer

Video

VERKTYG: Så här använder du sticksågen

I den här videon lär du dig allt om sticksågens möjligheter, blad och funktioner. Med rätt inställning kan sågen klara nästan alla uppgifter: figursågning, raka snitt, gerade snitt och snabba, grova kapningar. Och med rätt blad kan du såga i både trä, plast, metall och känsliga ytor.

VERKTYG: Så här använder du bandslipen

I den här videon kan du se allt om hur du använder bandslipen – den grövsta och mest kraftfulla av alla slipmaskiner. Använder du bandslipen för den första slipningen av väldigt ojämna och stora ytor, kan du spara mycket tid och kraft.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Möbler