Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Bygg en egen hatthylla

Skriv ut Spara artikel

Är det trångt om plats i hallen, så kan en hatthylla vara svaret. Hatthyllan utnyttjar platsen under taket. Vi visar dig hur du bygger hyllan.

Med en hatthylla får du ordning på hallen.

Med en hatthylla får du ordning på hallen.

En hatthylla sparar plats

Är det trångt i hallen så är en hatthylla en bra lösning. Hatthyllan utnyttjar platsen under taket, och rymmer mycket förvaringsyta - en hatthylla är nämligen inte för enbart hattar. Med en hatthylla har du både möjlighet att få ordning på jackor, skor, handskar, väskor och självklart hattar.

Hatthylla i många varianter

En hatthylla kan se ut på en mängd olika sätt. Lyckligtvis är det inte svårt att bygga sin egna hatthylla, och med utgångspunkt i beskrivningen här nedan kan du med din egna kreativitet se till att du får en helt unik hatthylla.

Bygg en hatthylla

Här nedan kan du se, hur du själv kan bygga en egen hatthylla. Passar hatthyllan dåligt in i ditt hem, kan du söka inspiration i galleriet med hatthyllor, längre ner på sidan.

Hatthyllan består av fyra konsoller och fem genomgående rundstavar. Brädorna som håller samman hatthyllan limmas och fästs mellan hyllkonsollerna. För att konsollerna ska hamna rakt, görs en mall av papp eller masonit. Vi har använt överhandsfräsen flitigt för att ge både brädor och konsoller profilerade kanter. Har du inte en handöverfräs kan du fasa av kanterna med en hyvel eller sandpapper.

Så bygger du en hatthylla

Limma samman de två delarna på 30 x 95 mm av hyvlad furu till en vinkel, som ska utgöra hyllkonsollerna till din hatthylla. Det övre vågräta stycket är 255 mm långt, det lodräta stycket är 245 mm. Sammanfogningen görs med två pluggar och trälim.

Med hjälp av en mall ritas konsollens utvändiga former upp. Dessutom markeras hålen för rundstavarna i hatthyllan, och till plugghålen i hyllbrädan. De utvändiga formerna sågas lättast med en sticksåg.

Detta är mallen som använts för att rita ut hyllkonsollerna till hatthyllan. Till de fem hålen för rundstavarna till hatthyllan har vi använt ett borr på 18 mm. För att undvika att träet flisar sig, borras det endast tills borrets spets sticker ut på baksidan. Därefter borras det från andra sidan. Rundstavarna är 16 mm tjocka – samma storlek som hålen. Därför ska hålen slipas invändigt, så att rundstavarna glider lätt genom.

Hatthyllans rundstav förs genom hålen i hyllkonsollerna. Dessa är fästa till väggen med skruvar genom hyllbrädan. Till sist monterar man hängarna. I detta fall har det använts porslinsknoppar till hatthyllan. Hela hatthyllan fästs på väggen med fyra skruvar i varje bräda.

Hatthyllan som beskrivs här ovan är en bra utgångspunkt när du ska bygga din egna personliga hatthylla. Du kan bygga en unik hatthylla genom att tillverka dina egna hyllkonsoller, använda andra knoppar till hatthyllan eller att byta ut rundstavarna i din hatthylla till metallrör, eller bara måla din hatthylla i din favoritfärg.

Få mer inspiration till din hatthylla
Hatthylla med metallstänger

Hatthylla från Norrgavel.

Hatthylla från Norrgavel.

Levande och flexibel hatthylla

Hatthylla från Woud

Hatthylla från Woud

Smal hatthylla med plats för småsaker

Hatthylla från So hooked, med en liten hylla för nycklar, handskar osv.

Hatthylla från So hooked, med en liten hylla för nycklar, handskar osv.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
null: Bygg en egen hatthylla
Totalt pris: 149 kr
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kr.
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka