Bygg en egen hatthylla

Är det trångt om plats i hallen, så kan en hatthylla vara svaret. Hatthyllan utnyttjar platsen under taket. Vi visar dig hur du bygger hyllan.

Med en hatthylla får du ordning på hallen.

Med en hatthylla får du ordning på hallen.

En hatthylla sparar plats

Är det trångt i hallen så är en hatthylla en bra lösning. Hatthyllan utnyttjar platsen under taket, och rymmer mycket förvaringsyta - en hatthylla är nämligen inte för enbart hattar. Med en hatthylla har du både möjlighet att få ordning på jackor, skor, handskar, väskor och självklart hattar.

Hatthylla i många varianter

En hatthylla kan se ut på en mängd olika sätt. Lyckligtvis är det inte svårt att bygga sin egna hatthylla, och med utgångspunkt i beskrivningen här nedan kan du med din egna kreativitet se till att du får en helt unik hatthylla.

Bygg en hatthylla

Här nedan kan du se, hur du själv kan bygga en egen hatthylla. Passar hatthyllan dåligt in i ditt hem, kan du söka inspiration i galleriet med hatthyllor, längre ner på sidan.

Hatthyllan består av fyra konsoller och fem genomgående rundstavar. Brädorna som håller samman hatthyllan limmas och fästs mellan hyllkonsollerna. För att konsollerna ska hamna rakt, görs en mall av papp eller masonit. Vi har använt överhandsfräsen flitigt för att ge både brädor och konsoller profilerade kanter. Har du inte en handöverfräs kan du fasa av kanterna med en hyvel eller sandpapper.

Så bygger du en hatthylla

Limma samman de två delarna på 30 x 95 mm av hyvlad furu till en vinkel, som ska utgöra hyllkonsollerna till din hatthylla. Det övre vågräta stycket är 255 mm långt, det lodräta stycket är 245 mm. Sammanfogningen görs med två pluggar och trälim.

Med hjälp av en mall ritas konsollens utvändiga former upp. Dessutom markeras hålen för rundstavarna i hatthyllan, och till plugghålen i hyllbrädan. De utvändiga formerna sågas lättast med en sticksåg.

Detta är mallen som använts för att rita ut hyllkonsollerna till hatthyllan. Till de fem hålen för rundstavarna till hatthyllan har vi använt ett borr på 18 mm. För att undvika att träet flisar sig, borras det endast tills borrets spets sticker ut på baksidan. Därefter borras det från andra sidan. Rundstavarna är 16 mm tjocka – samma storlek som hålen. Därför ska hålen slipas invändigt, så att rundstavarna glider lätt genom.

Hatthyllans rundstav förs genom hålen i hyllkonsollerna. Dessa är fästa till väggen med skruvar genom hyllbrädan. Till sist monterar man hängarna. I detta fall har det använts porslinsknoppar till hatthyllan. Hela hatthyllan fästs på väggen med fyra skruvar i varje bräda.

Hatthyllan som beskrivs här ovan är en bra utgångspunkt när du ska bygga din egna personliga hatthylla. Du kan bygga en unik hatthylla genom att tillverka dina egna hyllkonsoller, använda andra knoppar till hatthyllan eller att byta ut rundstavarna i din hatthylla till metallrör, eller bara måla din hatthylla i din favoritfärg.

Få mer inspiration till din hatthylla
Hatthylla med metallstänger

Hatthylla från Norrgavel.

Hatthylla från Norrgavel.

Levande och flexibel hatthylla

Hatthylla från Woud

Hatthylla från Woud

Smal hatthylla med plats för småsaker

Hatthylla från So hooked, med en liten hylla för nycklar, handskar osv.

Hatthylla från So hooked, med en liten hylla för nycklar, handskar osv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Inredning