Rulla ut slippapperet

Den smarta hållaren som du lätt tillverkar på ett par timmar hjälper dig hålla ordning på verkstan.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 timmar
Pris
0 kronor

Intro

Det är rena nöjet att ha ordning bland sina verktyg och material på verkstan. Och ibland kostar det inte en krona att slippa en hel del besvär – t.ex. genom att snickra en praktisk hållare med plats för tre rullar slippapper, förslagsvis korn 40, korn 80 och korn 120. För med just dessa tre slags slippapper kan man klara de flesta slipjobben.

Instruktion

01
Gör så här 6 Steg

1

Ta reda på hur stor din hållare bör vara genom att ställa önskat antal slippappersrullar vid sidan av varandra och mäta bredden. Håll 15 mm luft mellan rullarna och cirka 10 mm till kortsidorna.

2

Markera på kortsidorna B för den smala styrlisten C, som ska fällas in 3-4 mm i kortsidorna. Vår hållare är 38 cm lång och kortsidorna är 12 mm tjocka så listen C bör vara 37,2 cm.

3

Stäm ut i kortsidorna B för styrlisten. Det är lättast att först såga ett par spår med en fintandad såg och sedan stämma bort trä så att styrlisten precis kan pressas fast.

4

Borra hål mitt på kortsidorna för hållaren. Gör hålen 13 mm i diameter så att rundstaven, som är 12 mm, lätt kan pressas på plats. Borra försiktigt så att borren inte går igenom och fläker sönder träet. Stoppa när spetsen kommit igenom.

5

Skruva ihop ramen. Stryk lite trälim på alla delar som ska tryckas ihop. Förborra och försänk för skruvhuvudena innan du skruvar. Kolla med en vinkel att ramen blir vinkelrät.

7

Borra hål i rundstaven D när du har tryckt in den genom hålen och kortat av den så att den är cirka 30 mm längre än ramens bredd. Borra ett 2,5 mm hål för en smal träplugg så att rundstaven hålls på plats och inte glider ut.

Material

12 mm furulist:
• 2 långsidor (A) à 38 cm
• 2 kortsidor (B) à 15 cm

8 mm furulist:
• 1 styrlist (C), 37,2 cm

12 mm rundstav:
• 1 hållare (D), 42 cm

Dessutom
• 10 skruvar, 3 x 30 mm
• Trälim

Tidsförbrukning

Ett par stressfria timmar.

Pris

Har du några lister eller brädor så kostar hållaren inte en krona.

Svårighetsgrad

Ett enkelt och dessutom ett trevligt litet projekt.

Ritning

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Förvaring