Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Extra starka svävande hyllor med dolda beslag

Skriv ut Spara artikel

Vill du ha svävande hyllor som faktiskt håller för att användas? Då får du bygga dem själv. De allra flesta färdigbyggda lösningarna är för klena för att belastas; ibland kan de inte bära sin egen vikt utan att bli skeva. Men de hyllorna vi bygger här håller.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 timmar
Pris
200 kronor

Intro

Det ser häftigt, och nästan magiskt ut när en hylla sitter fast på väggen, utan att du kan se varken beslag eller konsoler. Det tycker möbelhus och designfirmor också, så du kan hitta massor av svävande hyllor för en billig peng. Dessvärre är det inte så många av dem som håller för att användas som hylla.

Färdigbyggda hyllor är ofta klena

Problemet med svävande hyllor är att de inte är stöttade underifrån eller lyfta uppifrån. Beslagen ska sitta i själva hyllan, och det innebär att det blir ett kraftigt tryck på beslagen där hylla och vägg möts. Och om det bara är en skruv i en plugg som ska allt så ska det inte mycket extra vikt till innan hyllan blir skev. Och belastar du den med tallrikar eller en tung krukväxt, ja då riskerar du att komma hem till en hög med krukskärvor.

Så ger du svävande hyllor styrka

Istället för att försöka få hyllorna att sväva med hjälp av ett par små beslag och några skruva, måste du förlänga hyllans egen styrka in i väggen. Det gör du genom att borra hål in i väggen som du gjuter in långa gängstänger. Sedan borrar du hål in i hyllorna, och när du skjuter in hyllorna på de solida gängstängerna hamnar stängerna långt in i hyllorna. På det viset förlänger du hyllans styrka. Den blir så att säga ett med väggen, och då slipper du att hela hyllans tyngd hamnar på ett eller ett par små, svaga beslag. Gängstängerna är betydligt starkare.

Kräver viss teknik

Du ska utföra arbetet noggrant, så att du säkerställer precision i mötet mellan hyllor och gängstänger. Och så ska du se till att du göra fast gängstängerna efter konstens alla regler. De reglerna får du i denna guiden, tillsammans med ett smart tips på hur du utför arbetet helt precist. Då får du svävande hyllor håller!

Instruktion

Gör så här

Låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

1

Borra 10 cm djupa hål i hyllans bakre kant för de pinnbultar som sak bära hyllan. Borra genom en bräda X, som har skruvats fast. Brädan ska senare användas som borrmall på väggen.

2

Stick in pinnbultarna i hålen och kolla att de sitter vinkelrätt och i rak linje. Om någon sitter snett borrar du ett nytt hål vid sidan av. Var noga med att det blir lodrätt.

3

Fixera borrmallen X på väggen där du vill ha din hylla. Tejpa fast den vid ändarna när du har kollat att den sitter vågrätt. Stötta den gärna med två snedsträvor.

4

Hålen i väggen borras rätt igenom hålen i borrmallen X. Det är viktigt att du borrar vågrätt och vinkelrätt mot väggen. En vinkel kan hjälpa dig hålla borren rakt.

5

Rensa hålen noga så att allt borrdamm försvinner. Dammsugaren tar det mesta, men det kan vara nödvändigt att blåsa rent. En fotbollspump kan då vara användbar.

6

Snickra och sätt upp ett stöd för pinnbultarna så att de är vågräta när du har stuckit in dem i hålen. Kolla att alla pinnbultar sitter vågrätt och ta sedan ut dem.

7

Pinnbultarna trycks fast i injektionsmassan, som du har sprutat in i hålen med hjälp av fogpistol. När de har tryckts in snurrar du varje pinnbult lite. Limmet härdar snabbt så du måste arbeta fort.

8

Hyllan skjuts in över pinnbultarna när limmet har härdat. Lägg en kloss emellan om du slår med hammare. Det behövs inget lim i hålen för gängorna ger sådant motstånd att hyllan sitter kvar.

Material

• 1 hyllplan, här en planka av ask
• 6 pinnbultar, M12 x 200 mm, eller såga till dem med bågfil av två långa gängade stänger
• Injektions- eller ankarmassa

Tidsförbrukning

Ett par timmar.

Pris

Cirka 200 kr plus hylla.

Svårighetsgrad

Följ våra anvisningar så blir det lätt att lyckas.

Video

TIPS: Återskapa gängningen

TIPS: Uppsamlingspåse för borrdamm

TIPS: Skydda gängningen

VERKTYG: Så här använder du skruvdragaren

I den här videon lär du dig allt om det mest populära gör-det-själv-verktyget. Förutom att skruva i skruvar och borra hål i många olika material, finns det massor av tillbehör som gör att du kan borra stora hål, skruva i franska skruv och spänna muttrar, försänka skruvar, slipa, polera och mycket mer.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner tidningsartikeln

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Byggbeskrivningar: Extra starka svävande hyllor med dolda beslag
Totalt pris: null purchase.price.currency
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka