Byggbeskrivningar
Lätt
Svår

Det ser häftigt, och nästan magiskt ut när en hylla sitter fast på väggen, utan att du kan se varken beslag eller konsoler. Det tycker möbelhus och designfirmor också, så du kan hitta massor av svävande hyllor för en billig peng. Dessvärre är det inte så många av dem som håller för att användas som hylla.

Färdigbyggda hyllor är ofta klena

Problemet med svävande hyllor är att de inte är stöttade underifrån eller lyfta uppifrån. Beslagen ska sitta i själva hyllan, och det innebär att det blir ett kraftigt tryck på beslagen där hylla och vägg möts. Och om det bara är en skruv i en plugg som ska allt så ska det inte mycket extra vikt till innan hyllan blir skev. Och belastar du den med tallrikar eller en tung krukväxt, ja då riskerar du att komma hem till en hög med krukskärvor.

Så ger du svävande hyllor styrka

Istället för att försöka få hyllorna att sväva med hjälp av ett par små beslag och några skruva, måste du förlänga hyllans egen styrka in i väggen. Det gör du genom att borra hål in i väggen som du gjuter in långa gängstänger. Sedan borrar du hål in i hyllorna, och när du skjuter in hyllorna på de solida gängstängerna hamnar stängerna långt in i hyllorna. På det viset förlänger du hyllans styrka. Den blir så att säga ett med väggen, och då slipper du att hela hyllans tyngd hamnar på ett eller ett par små, svaga beslag. Gängstängerna är betydligt starkare.

Kräver viss teknik

Du ska utföra arbetet noggrant, så att du säkerställer precision i mötet mellan hyllor och gängstänger. Och så ska du se till att du göra fast gängstängerna efter konstens alla regler. De reglerna får du i denna guiden, tillsammans med ett smart tips på hur du utför arbetet helt precist. Då får du svävande hyllor håller!