Utnyttja platsen under sängen

Behöver du mer plats för dina saker? Kika då under sängen! Där kan du få plats för mycket annat än dammtussar och borttappade strumpor. Du ska bara snickra en ram med inbyggda lådor som passar i höjd under sängen. Lådorna kan du köpa färdiga så du blir snabbt klar!

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
3 dagar
Pris
3.000 kronor

Sänglådorna har vi köpt färdiga på IKEA där 2 lådor kostar 500 kr. Det lönar sig inte att göra dem själv.

Intro

Om du letar efter fler kvadratmeter där du kan stuva undan en del av dina saker, så borde du börja med att kika under sängen. Under de flesta moderna sängar kan du få plats för stora lådor som slukar en hel del.

Det mest optimala sättet att utnyttja utrymmet på är att snickra en ram – anpassad efter sänglådorna som köps färdiga med hjul under så att de lätt kan dras ut – så får du en helhet.

LÄS OCKSÅ: Bygg ett sängskåp och frigör golvyta

Sängramar av plywood

Själva ramen snickrar vi av 21 mm plywood som är så stark att den lätt tål tyngden av säng och sovande. Här har vi valt björkplywood, som har en mycket slät och fin yta. Men eftersom plywooden målas så kan du välja vilken plywood som helst. Du ska i så fall bara spackla noga och måla en extra gång för att få fram en fin yta.

Var noggrann när du mäter

Delarna till ramen kan nästan sågas ut av två hela skivor på 122 x 244 cm. Det blir en del sågande och det är bäst med en sänksåg med skena. Har du ingen sågskena går det bra med en lång rak bräda eller rätskiva.

Du kan eventuellt också beställa alla delar färdigsågade på byggmarknaden. Sågar du själv så är det smart att redan från början märka delarna. Då går monteringen lättare.

Sätt ihop lådorna med kex

Både sängramen och den ram som läggs ovanpå sätts ihop med lamellpluggar (kex). Du kan också använda vanliga pluggar. Oavsett vad du väljer är det viktigt att du ser till att de kommer på rätt ställen. Annars får du problem att sätta ihop delarna.

1 SÄNG – 4 MÖJLIGHETER

2 X 2 LÅDOR
Om din säng står fritt i rummet kan du få plats för två lådor på varje sida av sängen. Men det krävs att du också har plats att dra ut lådorna.

DUBBELLÅDOR
Om du sätter din säng i ett hörn så finns det endast plats på ena sidan av sängen för att dra ut lådor. Du kan utnyttja platsen genom att sätta ihop två lådor men de kräver stort golvutrymme för att kunna dras ut helt.

2 SMÅ OCH 1 STOR LÅDA
Om du saknar plats för att förvara långa saker kan du ha två små lådor och en lång, som dras ut via kortändan på sängen. En sådan låda måste du göra själv.

2 STORA RUM
Du kan ev. också ha två stora avlånga lådor som dras ut från kortändan. Det kan vara den perfekta lösningen i ett avlångt rum, där det inte finns plats vid sidan av sängen.

Instruktion

01
Så här sätts sängen ihop 6 Steg

När du har sågat ut alla delar och gjort hål för kex eller vanliga pluggar ska delarna sättas ihop. Måla delarna först eftersom det går mycket fortare än att måla dem efteråt. Men använder du björkplywood vill du kanske inte måla. Det går lätt att sätta ihop delarna om du har varit noggrann när du sågade och pluggade.

1

Sätt ihop bottenkrysset av A och B. Det blir ett stabilt stöd under sängen. Om du har varit mycket noga när du sågade spåren, så kan du lätt trycka ner B-delen över A-delen.

2

Montera huvudgavel och fotgavel. Börja med att fästa huvudgaveln F med kex på B-delen i krysset. Fäst det sedan med vinkelbeslag och skruvar - ett beslag på varje sida.

3

Sätt fast stödet D och sidan E på ena sidan av sängen. Båda delarna fästs med kex i hålen i huvudgaveln och fotgaveln. Därefter fästs E med vinkelbeslag på G och F och D skruvas fast på A.

4

På den andra sidan av sängen sätts också stöd D och sida E. Börja med att fästa delarna på fotgaveln med kex innan du tar huvudgaveln. Fäst slutligen vinkelbeslag i hörnen.

5

Sätt ihop ramen av delarna H och J och lägg den på plats. Ramens delar sätts ihop med kex. Lägg den på de bärande stöden C och D och fäst den på krysset med skruvar och ett par vinkelbeslag.

6

Skjut in lådorna under sängen. Här använder vi oss av köpta lådor eftersom det är enklast. Måtten på ramen har anpassats efter lådorna.

Material

21 mm plywood (ev. mdf):

 • 1 stöd (A), 29 x 184 cm
 • 1 stöd (B), 29 x 202 cm
 • 2 stödlister (C) à 7,5 x 179,8 cm
 • 2 stödlister (D) à 7,5 x 202 cm
 • 2 sidor (E) à 14 x 202 cm
 • 1 huvudgavel (F), 85 x 188,2 cm
 • 1 fotgavel (G), 45 x 188,2 cm

22 x 44 mm hyvlat trä:

 • 6 ramdelar (H) à 85,6 cm
 • 3 ramdelar (J) à 202 cm

Dessutom:

 • Kex, här Festool Domino, 34 st.
 • 2 x 2 MALM sänglådor, IKEA
 • 10 vinkelbeslag, 6 x 6 mm
 • Skruvar: 20 och 40 mm
 • Grundfärg och färg

Specialverktyg

 • Sänksåg med sågskena

Tidsförbrukning

2-3 dagar inkl. målning.

Pris

Runt 3000 kr plus färg.

Svårighetsgrad

Det är rätt lätt, men det är viktigt att du är noggrann när du mäter, sågar och gör hål för lamellpluggarna -annars kommer inte delarna att passa ihop.

Ritning

Multimedia

Multimedia

Video

TIPS: Exakt mätning med tre kontrollpunkter

Video

VERKTYG: Så här använder du sänksågen

I den här videon lär du känna snickarens favoritsåg. Sänksågen förs alltid längs en styrskena som ser till att snittet blir exakt – oavsett om det ska vara rakt eller vinklat, om det ska gå igenom materialet eller inte, eller om det börjar i kanten eller mitt på materialet. Det gör sågen lämplig till allt från spår i en bräda till att såga rent längs kanten när trallbrädorna har lagts.

Video

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Förvaring