Byggbeskrivningar
Lätt
Svår
Sänglådorna har vi köpt färdiga på IKEA där 2 lådor kostar 500 kr. Det lönar sig inte att göra dem själv.

Sänglådorna har vi köpt färdiga på IKEA där 2 lådor kostar 500 kr. Det lönar sig inte att göra dem själv.

Om du letar efter fler kvadratmeter där du kan stuva undan en del av dina saker, så borde du börja med att kika under sängen. Under de flesta moderna sängar kan du få plats för stora lådor som slukar en hel del.

Det mest optimala sättet att utnyttja utrymmet på är att snickra en ram – anpassad efter sänglådorna som köps färdiga med hjul under så att de lätt kan dras ut – så får du en helhet.

LÄS OCKSÅ: Bygg ett sängskåp och frigör golvyta

Sängramar av plywood

Själva ramen snickrar vi av 21 mm plywood som är så stark att den lätt tål tyngden av säng och sovande. Här har vi valt björkplywood, som har en mycket slät och fin yta. Men eftersom plywooden målas så kan du välja vilken plywood som helst. Du ska i så fall bara spackla noga och måla en extra gång för att få fram en fin yta.

Var noggrann när du mäter

Delarna till ramen kan nästan sågas ut av två hela skivor på 122 x 244 cm. Det blir en del sågande och det är bäst med en sänksåg med skena. Har du ingen sågskena går det bra med en lång rak bräda eller rätskiva.

Du kan eventuellt också beställa alla delar färdigsågade på byggmarknaden. Sågar du själv så är det smart att redan från början märka delarna. Då går monteringen lättare.

Sätt ihop lådorna med kex

Både sängramen och den ram som läggs ovanpå sätts ihop med lamellpluggar (kex). Du kan också använda vanliga pluggar. Oavsett vad du väljer är det viktigt att du ser till att de kommer på rätt ställen. Annars får du problem att sätta ihop delarna.

1 SÄNG – 4 MÖJLIGHETER
2 X 2 LÅDOR Om din säng står fritt i rummet kan du få plats för två lådor på varje sida av sängen. Men det krävs att du också har plats att dra ut lådorna.
DUBBELLÅDOROm du sätter din säng i ett hörn så finns det endast plats på ena sidan av sängen för att dra ut lådor. Du kan utnyttja platsen genom att sätta ihop två lådor men de kräver stort golvutrymme för att kunna dras ut helt.
2 SMÅ OCH 1 STOR LÅDA Om du saknar plats för att förvara långa saker kan du ha två små lådor och en lång, som dras ut via kortändan på sängen. En sådan låda måste du göra själv.
2 STORA RUM Du kan ev. också ha två stora avlånga lådor som dras ut från kortändan. Det kan vara den perfekta lösningen i ett avlångt rum, där det inte finns plats vid sidan av sängen.

LADDA NED HELA ARTIKELN och få en steg-för-steg-beskrivning.