Världens enklaste utetrappa

Visst kan du tillverka en trappa utan att ha en större uppsättning verktyg och utan att räkna med matematiska formler. När trappan endast har ett par trappsteg klarar du dig med tumstock, såg och skruvdragare.

Intro

Detta är nog den enklaste trätrappa du kan bygga – näst efter att stapla träpallar på varandra eller lägga brädor mellan ett par betongplintar, vilket är två sätt att ”tillfälligt” lösa problemet när man har lagt en ny terrass och det saknas ett par trappsteg mellan den och terrassdörren.

Om du skjuter upp jobbet för att du tror att det är svårt eller tar tid att bygga en liten trappa, så följ våra anvisningar. Det är i högsta grad en trappa på ett enkelt sätt. Sidorna består av vardera tre reglar och terrassbrädor blir steg. Enklare kan det inte bli.

LÄS OCKSÅ: Så enkelt bygger du trappan själv

Instruktion

01
Så här tillverkar du sidorna 4 Steg

De enkla sidorna (vangstyckena) tillverkas båda av tre reglar på 45 x 170 mm, som staplas på varandra.

Den nedersta regeln är 108 cm lång, den mittersta 72 cm och den översta 36 cm. Delarna sätts ihop med lim och snedställda skruvar samt lodräta brädbitar på insidan. Framkanterna sågas av snett så att regn- och smältvatten lättare kan rinna undan.

1

Kapa de två långa bitarna parvis. Gör den en smula för långa och dra sedan ett streck från ovankanten till underkanten så att ovankanten blir 1,5 cm längre.

2

Såga i det snedställda strecket och kapa delarna vinkelrätt i den andra änden (den bakre) så att de får rätt längd. Här är det praktiskt med en kap- och geringssåg.

3

Lägg en sträng utelim på den undre regeln och lägg nästa regel i limmet. Fixera delarna med en snedställd skruv i framkant och en i bakkant.

4

Varje vangstycke förstärks med två brädbitar, E och D, tvärs över de tre reglarna. Geringssåga ovankanten så att regn- och smältvatten kan rinna av. Fäst brädorna med lim och skruvar.

02
Fäst planstegen och gör trappan klar 7 Steg

Delarna till planstegen kapas i önskad längd. Det går rasande snabbt med en kap- och geringssåg. Stegen ska sticka ut 1,5 cm framtill och 5 cm i sidorna.

Du ska sedan borra två hål i varje bräda till stegen, 7,25 cm från kortändarna. Kom ihåg att vända kärnsidan uppåt på brädorna. När du ser ådringen på kortänden ska årsringarna ”le” åt dig. Annars kan träet slå sig.

En trappa som denna kan du lätt tillverka på arbetsbordet i verkstan.

1

Fäst remsor av tjärpapp på sidorna. Pappen skyddar träet mot fukt. Fäst remsorna med ett par häftklammer. De hålls sedan på plats av brädorna när du skruvar fast dem på sidorna.

2

Förborra med 5 mm borr genom stegen G och ner i vangstyckena. Borrhålen ska göra det möjligt att försänka skruvhuvudena. De får inte dras ner för djupt för då samlas det lätt vatten i hålet ovanför dem.

3

De färdiga vangstyckena ställs så att avståndet passar till trappans bredd. Framkanterna ska ligga på samma linje så vi fixerar sidorna med en regel och tvingar. Kolla att avståndet är lika stort överallt.

4

Se till att trappan inte kommer att slå sig. Det förhindrar du enklast med en regel eller bräda F som skruvas fast längst ner på den bakre brädbiten.

5

Planstegen G sticker ut 5 cm från sidorna. Eftersom det inte är fler än totalt nio planstegsbrädor så kollar du snabbt avståndet med tumstock på bägge sidorna.

6

Skruva fast planstegen G med 5 x 60 mm rostfria skruvar. Försänk skruvhuvudena precis så mycket att det försvinner under träets yta. Sätt små distansbrickor mellan brädorna medan du skruvar.

7

Vår trappa av reglar är förhållandevis tung och står därför stadigt på ett plant underlag. Du kan ev. fixera trappan med byggbeslag som fästs i terrassen eller huset.

Material

45 X 170 mm reglar
2 sidor (A) à 108 cm
2 sidor (B) à 72 cm
2 sidor (C) à 36 cm

28 x 120 mm terrassbrädor
2 brädlappar (D) à 45 cm
2 brädbitar (E) à 30 cm
1 avståndsregel (F), 82 cm
9 planstegsbrädor (G) à 100 cm

• 5 cm breda remsor tjärpapp
• Utelim eller vinterlim
• 5 x 60 mm skruvar (till steg)
• 5 x 50 mm skruvar (till brädor)
• 5 x 100 mm skruvar (till fixering)
• Ev. träolja och utelasyr (färg)

Ritning

Så här mäter du för trappan

För att det ska vara enkelt och bekvämt att använda en trappa är avståndet mellan planstegen viktigt. Därför är det klokt att använda sig av den s.k. trappformeln. Den hittar du på gds.se om du söker efter ”trappformeln”, men du måste ha koll på följande regler. Avståndet från ovansidan på ett plansteg till nästa planstegs ovansida bör vara mellan 15 och 18 cm. Stegdjupet bör vara minst 22 cm för att foten ska få plats. Här löser vi det med reglar och terrassbrädor.

Så här mäter du för trappan

Video

VERKTYG: Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

TIPS: Stoppkloss för kapsågen

TIPS: Rätt längd på spik och skruvar

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Trappa utomhus