Gör den branta trappan säker

En mycket brant trappa med smala trappsteg är lömsk, för det är lätt hänt att man trampar fel. Men om vartannat steg görs djupare får du plats för fötterna. Här visar vi hur det går till och hur lätt det är.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
3 dagar
Pris
2.500 kronor

Intro

Källartrappan var brant. På tok för brant för att kunna godkännas i dag. Men förr accepterade man smala trappsteg i branta trappor, som dessutom saknade ledstång. Men ner ska man, och helst också upp med hälsan i behåll.

Och den lilla källaren gör nytta som förvaringslokal, så något måste göras. En längre trappa är förstås lösningen, men den får inte plats, för då skulle den sluta i en vägg.

En sådan lösning skulle dessutom kräva ett större öppningshål i golvet, och det skulle inte vara praktiskt. Men det finns en lösning: vi gör vartannat steg djupare. Steget har – vad vi vet – inget riktigt namn, så vi döper det till kotlettsteg.

Formen påminner om en kotlett med långt ben.

Den nya trappan snickras lätt

Vi snickrar en helt ny trappa på samma plats som den gamla. Skillnaden är att vi förser den nya med dessa kotlettsteg. Vartannat steg är djupare på ena sidan, vartannat djupare på den andra sidan. Och trots att trappan är lika brant, så är den mycket bekvämare – och säkrare – att använda. Man ska bara komma ihåg att börja med rätt fot, men det lär man sig snabbt. Lösningen är perfekt i trånga utrymmen.

Instruktion

Den gamla trappan var brant och hade smala steg. Det kändes farligt varje gång man gick i trappan.

Den nya trappan har kotlettsteg som är djupare på ena sidan. Det är lätt att gå i trappan för hela foten får plats.

Stegen tillverkas

Till trappan behöver du vangstycken (det kallar man sidorna i en trappa) och varje vangstycke görs av två hyvlade brädor. Den innersta av dessa sågas i flera små bitar. Längden på varje bit motsvarar avståndet mellan planstegen och bitens vinkel ska vara sådan att planstegen hamnar vågfrätt när vangstyckena är på plats. Planstegen har här sågats av en 40 mm stavlimmad bänkskiva.

1

Vi kunde göra 12 plansteg av en bänkskiva på 60 x 300 cm. Och det räcker till en trappa med 13 sättsteg och en totallängd på 273 cm.

Stegen sågas lätt ut med cirkelsåg och sticksåg och med minimalt spill.

2

Såga upp bänkskivan i sex lika stora bitar på vardera 30 x 100 cm. Det går lätt om du använder anhåll till cirkelsågen.

3

På varje bit ritar du nu två steg och de vänds mot varandra - se mallen till vänster. Om du fäster bred maskeringstejp på träet syns strecken bättre.

4

Lägg skivan på ett par klossar eller reglar så att sågbladet från sticksågen inte stöter emot ditt arbetsbord.

5

Gör en kantslipmaskin av en borrmaskin, ett borrstativ, en sliprondell och en bit spånskiva. Slipa sedan kanterna på planstegen. Detta kan även göras för hand.

6

Runda av alla framkanter på stegen. Det är lättast med handöverfräs men går med rasp.

Trappan sätts ihop

Vid tillverkning av en trappa brukar man fräsa urtag i vangstyckena för planstegen. Men det går att göra det lite lättare. Vi använder avståndsbitar som fästs mellan stegen.

Här är varje bit 17 cm och har kapats i ändarna på ett sådant sätt att planstegen sitter vågrätt när trappan är på plats. Du behöver bitar till båda vangstyckena och de fästs med lim och skruvar.

1

Geringssåga avståndsbitarna. Vinkeln i ändarna ska motsvara trappans lutning. Finn vinkeln genom att fästa vangerna med tvingar. Överför sedan vinkeln med smygvinkel. Det går åt två uppsättningar, en till varje vangstycke.

2

Stryk lim på vangstyckena och fäst den första avståndsbiten. Håll ett plansteg på plats och skjut ner nästa avståndsbit på andra sidan plansteget. Varje plansteg fästs med 60 mm skruvar genom vangstyckena.

3

Borra fyra hål i avståndsbiten, stryk lim på den och fixera med två tvingar medan den pressas mot plansteget. Skruva fast den med fyra 4 x 40 mm skruvar.

4

Slipa hela trappan och grunda vangstyckena. Spackla över alla skruvhål och fogar och slipa igen. Avsluta med att måla två gånger. När färgen har torkat kan stegen behandlas med olja.

Material

40 mm stavlimmad skiva (här ”ädelträ”):

  • 1 bänkskiva, 60 x 300 cm

28 x 95 mm hyvlad furu:

  • 2 vangstycken à 265 cm

15 x 95 mm hyvlad furu:

  • 2 brädor à 230 cm till avståndsbitar

Dessutom:

  • Trälim
  • 4 x 40 mm skruvar
  • 5 x 60 mm skruvar
  • 8 x 120 mm skruvar m. pluggar
  • Färg och snickarspackel

Specialverktyg

  • Cirkelsåg med sågskena
  • Kap- och geringssåg
  • Ev. sliprondell
  • Ev. handöverfräs
  • Ev. borrstativ

Tidsförbrukning

Räkna med 2–3 dagar om trappan också ska målas.

Pris

Cirka 2.500 kr

Svårighetsgrad

Den enkla monteringen gör att även nästan nybörjare kan tillverka trappan och sätta den på plats.

Ritning

Effektiv förstärkning

Skivan som du ska såga ut stegen ur bör vara minst 40 mm. Lägg en bit som motsvarar ett steg i storlek på två reglar (en på varje sida) och ställ dig sedan på skivan. Vänd skivan och kolla igen. Den svajade väl inte? Är du osäker på hur stark skivan är kan du förstärka den med rundstavar. Borra 22 mm hål för rundstavarna, häll lim i hålen och knacka i rundstavarna.

Video

VERKTYG: Så här använder du sticksågen

I den här videon lär du dig allt om sticksågens möjligheter, blad och funktioner. Med rätt inställning kan sågen klara nästan alla uppgifter: figursågning, raka snitt, gerade snitt och snabba, grova kapningar. Och med rätt blad kan du såga i både trä, plast, metall och känsliga ytor.

VERKTYG: Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

VERKTYG: Så här använder du sänksågen

I den här videon lär du känna snickarens favoritsåg. Sänksågen förs alltid längs en styrskena som ser till att snittet blir exakt – oavsett om det ska vara rakt eller vinklat, om det ska gå igenom materialet eller inte, eller om det börjar i kanten eller mitt på materialet. Det gör sågen lämplig till allt från spår i en bräda till att såga rent längs kanten när trallbrädorna har lagts.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Trappor